YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.4.2024 klo 06:39
Uutinen

Forssan seutukunnalla TE-uudistus otetaan vastaan ristiriitaisesti

Kanta-Hämeeseen on syntymässä kaksi työllisyysaluetta. Riihimäen ympärille syntyvän Etelä-Hämeen työllisyysalueen ulkopuolelle jäävät kantahämäläiset kunnat muodostavat Työ-Häme nimisen työllisyysalueen, jonka vastuukuntana on Hämeenlinna.

Forssan seudulla työvoimaa on TEM:in työvoimatilastojen mukaan reilut 14 000 henkeä. Ympäryskuntien; Loimaa, Punkalaidun, Somero ja Urjala, kanssa luku on miltei tuplasti suurempi, mutta niiden työllisyysalueet löytyvätkin sitten jo kahden eri naapurin puolelta. Forssan seudun palvelut tuotetaan yhteistyössä Hämeenlinnan ja Hattulan kanssa.

Forssan kaupungin työllisyyspäällikkö Jaakko Leskinen avaa haastavaa tulevaisuutta.

– Muutos tarkoittaa sitä, että sama toimija, eli kunta, tuntee jatkossa työnantajien, työnhakijoiden ja verkoston tarpeet ja pyrkii hyödyntämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Valmistelijoiden mukaan palvelut eivät tule juurikaan muuttumaan nykytilanteeseen nähden. Tämä on näkemys, jota yrityksissä on laajasti haastettu aikaisemmin. Syy on varsin yksinkertainen: Forssan työssäkäyntialue ei kohtaa uusia työvoima-alueita. Aikaisemmin laajat työvoima-alueet olivat saman konsernihallinnon alla. Nyt palvelut syntyvät kuntien ja vastuukuntien välisistä ja eri työllisyysalueiden välisistä sopimuksista. Keitos on monimutkainen ja tulee haastamaan kuntia. Valmistelijat suhtautuvat tulevaan kuitenkin tyynen optimistisesti.

– Palvelut voidaan toteuttaa uudella tavalla ja laajemmassa yhteistyössä. Forssan seudulla yhteistyötä ja tavoitteita määrittävät TyöHämeen, seudun Virta-verkoston ja kuntien linjaukset, selventää työllisyyspäällikkö Leskinen.

Työllisyysalueilla on aloitettu markkinavuoropuhelu paikallisten palveluntuottajien kanssa. Tämän tarkoituksena on lisätä markkinatietoisuutta ja viranomaisten kykyä ostaa tarvitsemiensa palveluita. Valmistelusta huolimatta keskeneräisyys tunnustetaan.

– Käytännön ratkaisut muotoutuvat vielä siirtymäaikana, eli vuosina 2025 ja 2026. Jatkuva kehittäminen on osa toimintamallia. Muutos on mahdollisuus Forssan seudun elinvoimalle ja osaavan työvoiman löytämiselle. Ratkaisukeskeisyys ja yhteistyö eri elinkeinosektoreiden, työnantajien ja työvoimaviranomaisen kanssa on mahdollista.

– Työnhakijalle tämä tarkoittaa uusia mahdollisuuksia löytää työtä ja vahvistaa osaamista, Leskinen toivoo.

Lue lisää aiheesta:
>> TE24 Uudistuksesta Riihimäen sedulla (28.3.)
>> Työnantajan ohe: “jos kivistää, niin suu auki” (28.3.)
>> Oikeustieteelliseen valmistautuvalle Ainolle Citymarket on portti työelämään (2.4.)


Avaa pop-up -ikkuna