YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sami (vas.) ja Arto Heino tekevät sukupolvenvaihdosta vaiheittain. Hiljainen tieto ja uudenlainen osaaminen sekä näkemykset ovat voimavara tulevaisuuteen.
14.9.2024 klo 20:15
Uutinen

Forssan Vuoden Yrittäjä 2024 Arto Heino: Yrityksen ja yritysympäristön merkittävä vaikuttaja

Forssalaisen Merkintätalon jäljet ovat näkyneet jo pitkään yritysten julkisivuissa, opasteissa, teollisuudessa ja promootiotuotteissa. Arto Heinon 1997 perustama yritys on vaiheittain siirtymässä hänen poikansa Sami Heinon vetovastuulle.

– Olemme tehneet siirtymää maltillisesti kaiken hyödyllisen hiljaisen tiedon kera. Sami tuo uutena osaamisena mukaan somemarkkinointia ja suunnittelutyötä, kertoo Arto Heino.

Työtilanteessa näkyy yleinen taantuma ja erityisesti rakennusalalla, missä on ollut merkittäviä asiakkuuksia. Merkintätalon tuotannosta merkittävä osa menee teollisuuden tuote- ja laitemerkintään, jopa Suomen ulkopuolelle.Rohkeasti on hankittu uusia tulostuslaitteita, kuten prässättävien tekstiilimerkkien tulostuslaitteisto ja tasotulostimia. Uusimpana löytyy 2 metrin tulostusleveydeltään oleva hybriditulostin.
– Aikaisemmin on jouduttu vastaamaan kielteisesti esim. tekstiilimerkinnän tarjouspyyntöihin, mutta nykyään vastaus on, että onnistuu. Uusi mahdollisuus on löytynyt myös ns. 2,5D-tulostuksesta, millä pystytään tulostamaan tasaiseen pintaan kohokuvioita, esimerkiksi pistekirjoitusta näkövammaisille, kuvailee Heino.

Onnistumisia pöydän molemmin puolin

Heino on pyrkinyt pitämään toiminnan varsin maltillisena, varmana ja vakaana. Hän on halunnut pitää kiinni neljästä pitkäaikaisesta työntekijästä.
– Panostamme koneisiin ja laitteisiin käsiparien sijasta, saadaksemme kannattavuutta ja markkinoita. Toiminnassa pitää olla varmuusvaraa, jotta kiireen hetkelläkin pystytään vastaamaan kysyntään.

Yrittäjäuransa silkkipainossa vuonna 1986 aloittanut Heino on päässyt nauttimaan onnistumisista ja palkitsemisista pöydän molemmin puolin. Hän toimi Forssan Yrittäjien puheenjohtajana 2009–2011.
– Olen ollut mukana valitsemassa ja palkitsemassa forssalaisia yrityksiä, jotka ovat kannattavia ja hienoja yrittäjätarinoita. On hienoa, että arvostetaan pitkäjänteisyyttä eikä kiinnitetä huomiota pelkästään yrityksen kasvulukuihin.

Heino on toiminut kaksi valtuustokautta Forssan kaupungin valtuuston varapuheenjohtajana, ja sitä myöten on avautunut myös paikka kaupunginhallituksen pöydästä. Lisäksi hän on toiminut Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen (nyk. Forssan Yrityskehitys) hallituksen puheenjohtajana.
– Kunnallinen päätöksenteko ja pienyrityksen vetäminen ovat kuin yö ja päivä. Se puoli on nyt nähty. Olen kiitollinen saadessani tutustua moniin yrittäjiin ja yrityksiin myös muiden vapaaehtoisjärjestöjen ja yhdistysten kautta, kuten mm. Forssan liikemiesyhdistyksen puheenjohtajana. Yrittäjien yhteisiä asioiden edistämisen kautta on ollut tilaisuus luoda myös uusia kumppanuuksia.

Merkintätalo Oy:n toimintaa on jaettu sukupolvenvaihdoksen myötä uudelle Merkintä Group Oy:lle. Omistuspohja siirtyy Heinon lapsille vähitellen kokonaan. Merkintätalo tulee edelleen säilymään tuttuna kivijalkana. Yritysryppääseen kuuluu myös Heinon omistama kiinteistöyhtiö, jonka vuokralaisena muun muassa edellä mainitut yritykset toimivat.
– Veitset on teroitettu silmällä pitäen tulevia kiireitä. Näköpiirissä onkin markkinoinnin ja toiminnan aloittaminen jopa uudella markkina-alueella. Maltilla ja rauhallisesti edetään siinäkin asiassa, Heino sanoo.

Forssan Vuoden Yrittäjä 2024, Merkintätalo Oy
Kotipaikka: Forssa
Perustettu 1997
Yrittäjä: Arto Heino
Toimiala: Teollisuuden tuotemerkintä, kilvet, teippaukset ja tulosteet.
Henkilökuntaa 4
Yritysryppään budjetoitu liikevaihto n. 600.000 e
Yrittäjän motto: Yrittäjyys on sinällään yksinkertaista. Se ei ole muuta kuin asiakkaan ongelmien ratkaisemista.