YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.10.2020 klo 11:34
Uutinen

Forssan Yrityskehitys: Uskon puute pitää kotimaassa

Hämäläisissä yrityksissä on kasvu- ja kansainvälistymispotentiaalia. Kehittämisyhtiöiden mukaan hidasteena kasvulle nähdään uskon puute ja aloittamisen vaikeus. Ilmiö ei ole uusi, mutta kehitteillä olevat lääkkeet ovat.

Tullin tilastojen mukaan Kanta-Hämeen tavaraviennin arvo oli ensimmäisellä vuosipuolikkaalla 3972 € asukasta kohden. Vienti oli laskenut 9,2 % vuoden takaiseen verrattuna, mutta maassa keskimäärin lähes tuplasti enemmän. Viime vuosina Kanta-Häme on vientimaakuntana kivunnut Suomalaiseen keskikastiin. Alkuvuoden maltillisempi tiputus vei maakunnan jopa perinteisemmän vientikaupan tekijän, Päijät-Hämeen, ohitse.

Oikean suuntaisesta kehityksestä huolimatta yrityskehittäjät näkevät alueella paljon käyttämätöntä potentiaalia.

Forssan Yrityskehitys Oy:n kehitysjohtaja Hannu-Heikki Saarisen mukaan Forssan seudulla toimii monia yrityksiä, joiden tuotteet ja palvelut kiinnostavat myös ulkomailla.

– Alueemme yrityksillä on paljon erikoisosaamista, joten potentiaalia kansainvälistymiseen ja kasvuun löytyy kyllä. Toiminnan laajentaminen uudelle markkina-alueelle on kuitenkin iso ja jännittävä askel monelle yritykselle, jolloin se jää myös helposti tekemättä.

Seudulla haetaankin 15 yritystä pilottihankkeeseen, jonka pohjalta muotoillaan paremmin yritysten kansainvälistymistä tukevia palveluita. Forssan seudun pilottihanke on osa Maakunnallinen uudistava kv-palvelumalli -hanketta. Siinä kehitetään palvelumallia, joka auttaa yrityksiä niiden kansainvälistymisessä. Yrittäjien uskoa omiin kansainvälistymismahdollisuuksiin vahvistetaan henkilökohtaisella sparrauksella ja vertaistukea antavilla yhteistapaamisilla.

Paras aika aloittaa on nyt

Korona on hiljentänyt monen yrityksen myyntiä ja nyt on loistava hetki kehittää omaa liiketoimintaa ja miettiä esimerkiksi kansainvälistymistä.

– Kun tuotanto pyörii taas äärirajoilla, on kehittämistyölle haastavampaa löytää aikaa. Yrityksen kansainvälistyminen on usein pitkä prosessi, joten aloittaa kannattaa ajoissa, Saarinen sanoo.

Mukaan voivat hakea kaikki yritykset, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälistymisestä, vaikka varsinaisia suunnitelmia ulkomaille suuntaamisesta ei vielä olisi.

– Mukaan lähteminen ei sido mihinkään. Yritykset voivat edetä kansainvälistymisen suhteen oman kiinnostuksensa mukaan. Haluamme yritysten kuitenkin tietävän, että tietoa, osaamista ja erilaisia rahoituksia kansainvälistymisen tueksi on tarjolla. Voimme auttaa esimerkiksi markkina-alueen tai siihen liittyvien säädösten kartoittamisessa, Saarinen kertoo.

kuvateksti:

Anastasia Kanervisto (vas), Mia Laurila, Minna Takala, Marco Hautakoski, Hannu-Heikki Saarinen ja Marko Mälly luotsaamassa hämäläisellä kehittämishankkeella yrityksiä kv-markkinoille. Kuva otettu ohjausryhmän kokouksessa syksyllä 2019.