YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Fortum perääntyi ja peruu vaatimukset suuttumusta herättäneestä sopimussakosta: ”Tämä menee nyt niin kuin pitääkin”
Suomen Yrittäjät vetosi Fortumiin kaikkien vaatimusten kumoamisesta. Fortum reagoi nopeasti ja veti sopimussakot takaisin.
Fortum on kertonut luopuvansa vaatimuksistaan Yritys Aktiivi -sähkösopimuksensa päättäneiden yritysasiakkaiden kohdalla. Suomen Yrittäjät vetosi Fortumiin eilen maanantaina kirjallisesti, jotta yhtiö luopuisi sopimussakkovaatimuksistaan.
Fortumin päätös koskee niitä asiakkaita, jotka ovat siirtyneet toiselle Fortumin sopimukselle tai joiden kanssa yhtiö on sopinut tai muutoin hyväksynyt Yritys Aktiivi -sopimuksen päättämisen edellyttämättä sopimusehtojen mukaisen irtisanomisajan noudattamista.
Fortum lähestyi yrittäjiä sähköpostilla, jossa se ilmoitti sopimusrikkomuksesta ja vaati enimmillään tuhansien eurojen korvauksia. Yhtiö katsoi, että yrittäjät olivat päättäneet Yritys Aktiivi -sähkösopimuksensa sopimusehtojen vastaisesti rikkoen kuuden kuukauden irtisanomisehtoa. Varsinaisia laskuja yhtiö ei ehtinyt vielä lähettää.
Sopimuksensa päättäneet yrittäjät olivat pettyneet Yritys Aktiivi -sähkösopimuksen hintatasoon, joka oli selvästi korkeampi kuin mitä myyntilanteessa oli annettu ymmärtää.
”Kiitämme Fortumia siitä, että he ovat tehneet kyseisen linjanmuutoksen ja luopuvat vaatimuksestaan, kuten toivoimme.”
Janne Makkula, Yrittäjät
Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula on tyytyväinen nopeaan päätökseen.
– Erittäin hyvä, että ratkaisu tuli näin nopeasti ja yrittäjät saavat tiedon suoraan Fortumilta. Tämä menee nyt niin kuin tämän pitääkin mennä. Ei olisi oikein, että korvaavan ja Fortumin hyväksymän sähkösopimuksen tehneitä yrittäjiä velvoitetaan korvauksiin.
– Kiitämme Fortumia siitä, että he ovat tehneet kyseisen linjanmuutoksen ja luopuvat vaatimuksestaan, kuten toivoimme, Makkula jatkaa.
Tästä on kyse
Aktiivi-sopimuksen yritysasiakkaille oli tarjottu uutta Fortumin sähkösopimusta vanhan tilalle sillä edellytyksellä, että aikaisempi Yritys Aktiivi -sopimus loppuu, eikä kuuden kuukauden irtisanomisaikaa enää sovellettaisi.
Fortum pahoittelee, ettei yhtiö ole kaikissa tapauksissa pystynyt tunnistamaan asiakkaita, joiden kanssa se on sopinut sähkösopimusten muutoksista.
– Tietoomme on tullut tapauksia, joissa asiakas on sopinut asian kanssamme myyntitilanteessa. Emme yksiselitteisesti pysty todentamaan, mitkä tapaukset on sovittu yhteisymmärryksessä ja mitkä eivät. Näin ollen viestejä on virheellisesti lähetetty asiakkaillemme, joiden kanssa Yritys Aktiivi -sopimus on purettu yhteisymmärryksessä. Olemme tästä pahoillamme ja ymmärrämme kyseisten asiakkaiden turhautumisen, Fortumin Suomen yritysliiketoiminnan johtaja Tommi Varhama kertoo.
– Koska emme pysty varmuudella tunnistamaan jälkikäteen, ketkä Fortumin muulle sopimukselle siirtyneistä asiakkaistamme ovat aidosti muuttaneet ja asiasta Fortumin kanssa sopineet, olemme päättäneet vastata Yritys Aktiivi -yhteishankintasalkulle näistä aiheutuvista kustannuksista.
Palauteryöppy Yrittäjiin
Suomen Yrittäjien lakineuvontaan tuli viime perjantain aikana kymmeniä yhteydenottoja liittyen Fortum Yritys Aktiivi -sähkösopimukseen ja sen sopimusehtoihin. Yhtiön toiminta on poikinut paljon negatiivisia kommentteja sosiaalisessa mediassa.
Fortumin mukaan toiseen sopimustyyppiin vaihtaneen Yritys Aktiivi -asiakkaan ei tarvitse palata takaisin alkuperäiselle sopimukselle tai maksaa vaadittua korvaussummaa. Fortum lähettää kyseisille asiakkaille asiasta sähköpostia lähiaikoina. Yhtiö pahoittelee aikaisemman korvausvaatimusviestin aiheuttamaa mielipahaa.
Energiayhtiön mukaan sopimuksen päättäminen ilman irtisanomisaikaa on ollut teknisesti mahdollista joko rekisteröimällä yritykselle muuton tai tekemällä toisen yrityksen tai kuluttajan nimissä uuden sopimuksen samaan kohteeseen.
”Käyttöpaikalle on näin syntynyt uusi sopimus, joka on korvannut olemassa olevan Yritys Aktiivi -sopimuksen, sopimusehdoissa sovitusta kuuden kuukauden irtisanomisajasta huolimatta. Sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä Datahub mahdollistaa muuttojen teon, valitettavasti myös mahdollisia sopimusehtoja vasten”, Fortum kertoo verkkosivuillaan.
Fortum Yritys Aktiivi on niin sanottu yhteishankintasalkkusopimus. Siinä sähkön hinta muodostuu sähkönhankinnan kustannuksista, jotka jaetaan yhteishankintasalkun asiakkaiden yhteenlasketulla sähkönkulutuksella. Sopimuksessa on Fortumin mukaan sovellettu kuuden kuukauden irtisanomisaikaa, jotta sopimuksen päättäminen ei aiheuttaisi ylimääräisiä kustannuksia muille yhteishankintasalkun kautta sähkönsä ostaville.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi