YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

19.9.2024 klo 08:12
Uutinen

Gallup: Etätyö lisännyt tuottavuutta, ideointi vähentynyt 

Etätöiden suosio ei ole hiipunut, Lähes puolessa pk-yrityksistä (47 prosenttia) on tehty etätöitä viimeisen vuoden aikana, kertoo tuore Yrittäjägallup. Osuus oli sama syyskuussa 2022.

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan pk-yrityksissä tehdään etätöitä erityisen paljon asiantuntijapalveluissa (80 prosenttia) ja pääkaupunkiseudulla (69 prosenttia). 

– Parhaiten etätyöt näyttävät sopivan pieniin työnantajayrityksiin, joita on valtaosa Suomen työnantajista (Suomessa on noin 180000 1,4–4 henkeä työllistävää yritystä). Toimialoista ne istuvat parhaiten asiantuntijapalveluihin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

– Vaikuttaa, että Suomessa on opittu tekemään aiempaa paremmin etätöitä. Monipaikkatyö on tullut selvästi jäädäkseen. Työyhteisössä esimerkiksi ongelmat työn ja vapaa-ajan erottamisessa ja kiire työpäivän aikana ovat selvästi vähentyneet yrittäjien mielestä, Pentikäinen jatkaa. 

Yrittäjägallupiin vastasi 14.–26. elokuuta 1 112 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.   

Joka viides aikoo lisätä

Etätyön tekemisen lisääminen on kuitenkin hiipumassa. 20 prosenttia pk-yrityksistä kertoo aikovansa lisätä etätöitä. Syksyllä 2022 osuus oli 25 prosenttia. Etätöiden lisäyssuunnitelmia on eniten asiantuntijapalveluissa ja pääkaupunkiseudulla. 

– Myös Pohjois-Suomessa on muuta maata enemmän positiiviseksi koettuja vaikutuksia. Esimerkiksi työn tuottavuuden koetaan lisääntyneen eniten ja sairauspoissaolojen vähentyneen eniten. Tämä voi johtua mm. pitkistä etäisyyksistä, Pentikäinen sanoo.  

Joka viidennessä pk-yrityksessä (20 prosenttia) koko henkilöstö on jatkossa etätöissä ja 52 prosentissa ei ollenkaan. Yli puolet henkilöstöstä tulee olemaan etätöissä 25 prosentissa pk-yrityksissä. Osuus on hieman kasvanut syksystä 2022, jolloin se oli 22 prosenttia. 

– Etätyö ei tietenkään sovi kaikkiin työtehtäviin, mutta moniin sopii. Monipaikkatyön mahdollisuudesta on tullut tekijä, joka vaikuttaa työnantajavalintaan. 

Vaikutukset paljolti myönteisiä 

Etätöiden vaikutukset ovat pk-yritysten mielestä edelleen paljolti myönteisiä. Etätöiden tekeminen on lisännyt myönteistä suhtautumista etätöihin kolmanneksessa yrityksistä (33 prosenttia) ja vähentänyt viidessä prosentissa. Työn tuottavuuden koetaan lisääntyneen 24 prosentissa ja vähentyneen 12 prosentissa. Työntekijöiden sitoutuminen työnantajaan on lisääntynyt 17 prosentissa yrityksistä ja vähentynyt kahdeksassa prosentissa. 

Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet neljässä prosentissa vastaajayrityksistä ja vähentyneet 21 prosentissa. Työn kuormittavuus on lisääntynyt 12 prosentissa ja vähentynyt 23 prosentissa. 

Työhön liittyvä ideointi on lisääntynyt 15 prosentissa pk-yrityksistä ja vähentynyt 20 prosentissa. Työn laatu on taas lisääntynyt 17 prosentissa ja vähentynyt yhdeksässä prosentissa. 

Yrityksissä, joissa on tehty etätöitä, ongelmat työn ja vapaa-ajan erottamisessa ovat hieman vähentyneet, samoin työhön liittyvät tekniset ongelmat. Arviot työn tuottavuudessa ovat taas parantuneet, samoin sitoutuminen työnantajaan, työn laaja ja työhön liittyvä ideointi. 

Selkeää vähennystä on taas tapahtunut stressin kokemisessa työyhteisössä, työpäivien aikaisessa kiireessä ja työn kuormittavuudessa. 

Eniten ongelmia yli 10 työllistävillä

Työhön liittyviä ongelmia on eniten yli kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä. Yli viisi henkeä työllistävissä myös työn tuottavuus ja työhön liittyvä ideointi koetaan vähäisemmäksi kuin pienemmissä yrityksissä. Työhön liittyviä teknisiä ongelmia on eniten teollisuudessa. 

– Näyttää siltä, että myös teollisuudessa on löytynyt tapoja tehdä etätöitä, koska myönteinen suhtautuminen etätöihin on niiden myötä kasvanut. Teollisuudessa kuitenkin koetaan etätyön eniten vähentäneen tuottavuutta ja työhön liittyvää ideointia.  

– Etätyöt korostavat johdon ja esihenkilöiden merkitystä. Tämä on tärkeää muistaa. Etätyötä tekevien johtamiseen pitää panostaa. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä

Näin kysyttiin

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 122 pk-yritysten edustajaa 14.−26.8.2024.
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus