YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
16.10.2024 klo 08:40
Uutinen

Gallup: Hieman alle 10 prosenttia yrittäjistä kohdannut korruptiota – “Tauti vaivaa täälläkin, joskaan ei kovin laajana”

Suomessa on yrittäjien kokemuksen mukaan jonkin verran korruptiota, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Pk-yrittäjistä kahdeksan prosenttia kertoo havainneensa korruptiota eli vaikutusvallan väärinkäyttöä oman edun tavoittelemiseksi. 

– Usein ajatellaan, että Suomi on vapaa korruptiosta. Kysely osoittaa, että tämä ei pidä paikkaansa. Tauti vaivaa täälläkin, joskaan ei kovin laajana, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Yrittäjägallupiin vastasi 25.9.–1.10.2024 aikana 1 154 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.    

Toimialoista eniten rakentamisessa

Eniten korruptiota ovat kohdanneet yli kymmenen henkilöä työllistävät ja rakentamisen alalla toimivat. Alueellisesti eniten korruptiota ovat havainneet pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa toimivat yrittäjät sekä nuoret yrittäjät. 

Viimeisen vuoden aikana mainitusta kahdeksasta prosentista on havainnut korruptiota kaksi kolmesta. 

Korruptiota on esittänyt useimmin toisen yrityksen edustaja, kunnan tai valtion edustaja tai yksityishenkilö.  

Harmaata taloutta on havainnut pk-yrittäjistä 11 prosenttia. Eniten havaintoja on toimialoista rakentamisesta (17 prosenttia) ja alueellisesti Pohjois-Suomesta (16 prosenttia). 

– Korruptiosta vapaa oikeusvaltio on hyvän yrittäjyysyhteiskunnan keskeinen ominaisuus. Siksi on tärkeä ponnistella korruption ja kilpailua haittaavaan harmaan talouden kitkemiseksi, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo. 

– Lisäksi voi olla rakenteellista korruptiota, jota voi olla vaikeampi havaita. Se voi näkyä esimerkiksi siinä, että suositaan joitakin toisten kustannuksella. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä

Näin kysyttiin

Suomen Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 154 pk-yritysten edustajaa 25.9.−1.10.2024.
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus