YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Gallup: Minimipalkkalailla enemmistön kannatus − ”Keskeinen osa työelämän perusturvaa”
Minimipalkkalailla on vahva kannatus työelämässä olevien parissa, kertoo tuore Työelämägallup. − Minimipalkkalaki olisi keskeinen osa työelämän perusturvaa. Sitä pitää edistää, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
Tuoreessa Työelämägallupissa minimipalkkalakia kannattaa 51 prosenttia tuoreen vastaajista. Lakia vastustaa 20 prosenttia vastaajista, ja 30 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.
− Minimipalkkalaki olisi hyvä keino lisätä turvaa työelämässä ja vähentää väärinkäytöksiä. Minimipalkkalain tarvetta korostaa myös se, että kasvava joukko työelämässä on ilman lakisääteistä minimipalkkaa. Minimipalkka määräytyy työehtosopimuksissa. Noin 200 000 työelämässä olevaa on työehtosopimusjärjestelmän ulkopuolella, Mikael Pentikäinen sanoo.
− Tämä määrä tulee arvioni mukaan kasvamaan – myös siksi, että monella alalla tullaan lähivuosina luopumaan työehtosopimuksista, koska ne eivät palvele työpaikkojen tarpeita.
Myös presidentti Sauli Niinistö muistutti valtiopäivien avajaisissa, että ”dynaaminen talous ja työelämän perusturva eivät ole toisiaan poissulkevia”.
Verianin tammikuussa tekemään Työelämägallupiin vastasi 1 001 työelämässä mukana olevaa, jotka ovat työntekijöitä, toimihenkilöitä, johtavassa asemassa olevia, yrittäjiä, työttömiä ja lomautettuja.
Monet liitot vastustavat
Minimipalkkalain kannatus on tasaista eri ikäryhmissä, mutta voimakkainta yli 55-vuotiaiden ja alle 29-vuotiaiden työelämässä olevien parissa. Ammattiryhmistä sitä kannattavat eniten työttömät.
Myös ammattiliittojen jäsenet tukevat minimipalkkalakia. SAK:n jäsenliittojen jäsenistä sitä kannattaa 62 prosenttia ja STTK:n liittojen jäsenistä 58 prosenttia.
− Valitettavasti moni ammattiliitto vastustaa minimipalkkasäätelyä, koska ne haluavat säilyttää minimipalkat työehtosopimuksissa eivätkä halua siirtää päätöksentekoa eduskunnalle. Liitot varjelevat omaa valtaansa, eivät palkansaajan etua. Minimipalkka sopii hyvin parlamentin päätösvaltaan, Pentikäinen sanoo.
Puolueista keskustaa tukevien kannatus on vahvinta minimipalkkalaille. Sitä tukee 65 prosenttia keskustaa tukevista. Myös Sdp:n, vasemmistoliiton, Rkp:n, perussuomalaisten ja vihreiden kannattajien enemmistö on minimipalkkalain kannalla.
− Suomi on niitä harvoja EU-maita, joista puuttuu lakiperusteinen minimipalkka. Ylivoimaisessa valtaosassa EU-maista minimipalkasta säädetään laissa.
Tuloksiin voi tutustua tarkemmin tästä.
Näin kysyttiin
Kyselyn toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 11. –24.1.2024.
Vastaajina oli 1 001 työelämässä mukana olevaa (palkansaajat, yrittäjät, työttömät ja lomautetut).
Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia.
Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa 50 prosentin tulostasolla.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi