YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on yksi vastuullisuuden osa-alue. Kuva: Pixhill
24.9.2024 klo 11:45
Uutinen

Gallup: Taloudelliset vaikeudet näkyvät pk-yritysten vastuullisuusajattelussa 

Pk-yritykset huomioivat vastuullisuusajattelun yritystoiminnassaan hieman aiempaa vähemmän, kertoo tuore Yrittäjägallup.

– Kehityssuunta on hieman huolestuttava. Vastuullisuusajattelun huomioimisen vähentymistä selittänevät yritysten taloudelliset vaikeudet. Vaikeuksissa on nyt enemmän yrityksiä kuin vuosikymmeneen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Vastuullisuusajattelun huomioiminen pk-yritysten toiminnassa on tuoreen Yrittäjägallupin mukaan hieman vähentynyt. Vastuullisuusajattelun toiminnassaan huomioivien määrä on nyt 74 prosenttia vastaajista. Osuus on pudonnut vuodesta 2022 seitsemän prosenttiyksikköä. 

– Yritysten on hyvä muistaa, että asiakkaat, työntekijät ja sidosryhmät odottavat vastuullisuutta. Se on oikein mutta se on myös tärkeää koko arvoketjulle. Se avaa myös liiketoimintamahdollisuuksia ja luo kilpailuetua, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Vastuullisuusajattelu on vahvimmillaan yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä (84 prosenttia) sekä toimialoista teollisuudessa (84 prosenttia) sekä kaupassa (79 prosenttia). Alueellisesti vastuullisuusajattelua on vähiten pääkaupunkiseudulla (62 prosenttia). 

Yrittäjägallupiin vastasi 14.–26. elokuuta 1 112 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.   

“Pk-yritykset haluavat olla hyviä yrityskansalaisia”

Yrittäjägallupin vastaajille vastuullisuusajattelu tarkoittaa useimmiten sitä, että noudatetaan lakeja ja sopimuksia (78 prosenttia), maksetaan veroja yhteiskunnalle (78 prosenttia), palvellaan hyvin asiakkaita (75 prosenttia), kannetaan vastuuta ympäristöstä (62 prosenttia) ja huolehditaan henkilöstön hyvinvoinnista (59 prosenttia). 

Osuuksissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia kahdessa vuodessa. Suurin nousu on ollut henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimisessa, joka on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä. Yli kymmenen henkeä työllistävillä tämä on tärkein vastuullisuusajattelun muoto (93 prosenttia). Teollisuudessa on selvästi eniten erilaisia vastuullisuustekoja.  

– Pk-yritykset haluavat olla hyviä yrityskansalaisia. Lakien ja sopimusten noudattaminen, verojen maksaminen ja asiakkaiden hyvä palvelu ovat monelle keskeisimpiä tapoja toimia vastuullisesti, toimitusjohtaja Pentikäinen toteaa. 

– Tärkeiksi nousevat myös vastuu ympäristöstä ja henkilöstön hyvinvoinnista sekä liiketoiminnan kannattavuus. Tämä kertoo siitä, että pk-yritykset ja yrittävät näkevät vastuullisuustyön eri ulottuvuudet: ympäristön, talouden ja ihmiset. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä

Näin kysyttiin

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 122 pk-yritysten edustajaa 14.−26.8.2024.
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus