YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lue kaikki oleellinen alv-muutoksesta
Suomen Yrittäjät on aikaisemmin kritisoinut alv-lainsäädännön liian kireää aikataulua. Kuva: Getty Images

H-hetki lähestyy – Yrittäjä, lue kaikki oleellinen arvonlisäveron korotuksesta

Arvonlisäveron korotus lähestyy. Lue ohjeet epäselviin tilanteisiin.

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin syyskuun alusta alkaen. Uutta arvonlisäverokantaa sovelletaan tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia.

Yrittäjien keskuudessa on ollut epäselvyyttä esimerkiksi siitä, kumpaa verokantaa sovelletaan, jos yritys on tehnyt tarjouksen jo keväällä, mutta palvelu tai tuote toimitetaan asiakkaalle vasta 1. syyskuuta jälkeen.

Tässä tilanteessa myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa, koska palvelu tai tavara toimitetaan 1. syyskuuta tai sen jälkeen. Uuden verokannan soveltamisen kannalta merkityksellistä ei ole sopimuksen tai tarjouksen tekemisen ajankohta. Myöskään esimerkiksi tavaran (kuten uuden auton) rekisteröintiajankohta tai tilausajankohta ei ratkaise sovellettavaa verokantaa.

Lue täältä lisää siitä, miten verottaja ohjeistaa veromuutoksessa.

Jos yritys on esimerkiksi helmikuussa 2024 tehnyt 24 prosentin verokannan sisältävän tarjouksen kohteeseen siten, että työ suoritetaan marraskuussa, tulee yrityksen ottaa huomioon verokannan muuttuminen. Jos asiakas maksaa ennakkomaksuna työn viimeistään 31. elokuuta, verokanta on 24 prosenttia. Palvelun suorittamisajankohdan ajoittuessa marraskuuhun, myyntiin tulee muussa tapauksessa soveltaa 25,5 prosentin verokantaa. 

Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu (ja on ollut asiakkaan käytettävissä). Jos palvelun suorittaminen on kesken vielä verokannan muuttuessa, verokanta määräytyy palvelun päättymisajankohdan mukaan.

Lue lisää ohjeita arvonlisäverotukseen liittyen täältä.

Ovatko päivitykset kunnossa?

Suomen Yrittäjät on aikaisemmin kritisoinut alv-lainsäädännön liian kireää aikataulua. Monelle yrittäjälle muutos voi aiheuttaa kiireisen tarpeen uusia esimerkiksi kassajärjestelmiä.

Myös tilitoimistoala on huomauttaut, että syyskuu voi tulla lomakauden jälkeen turhan nopeasti.

– Kaikkiin ohjelmistoihin ei tarjota enää päivityksiä. Yrityksillä voi olla käytössään ikivanhoja ohjelmistoja, joita kukaan ei ylläpidä. Siinä tapauksessa koko ohjelmisto pitää vaihtaa. Tällöin voi tulla kiire. Jokaisen yrityksen pitää selvittää, mitä oma ohjelmistotoimittaja kertoo asiasta. Jos tiedotusta ei kuulu, pitää ottaa luuri käteen. Haastavin tilanne on niillä yrityksillä, jotka joutuvat lompsimaan kauppaan ostamaan uutta ohjelmistoa. Pelkään, että ongelmiin havahdutaan liian myöhään. Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman kertoo.

Lue lisää tilitoimistoalan ajatuksia täältä.

Visma Solutions Oy:n toimitusjohtaja Ville Kuuselan mukaan ongelmia voi aiheuttaa puutteellinen yhteensopivuus muiden järjestelmien kanssa. Tällaisia ovat muun muassa verkkokauppa-alustat sekä tuotannonohjaus- ja toiminnanohjausjärjestelmät, joissa muodostuu laskutusaineistoa.

– Kun tieto kulkee eri järjestelmien välillä, pitää varmistaa, että jokaisella kumppanilla on valmius käsitellä desimaalilukua. Tämä on avainasemassa, koska vastaavaa tilannetta ei ole Suomessa ennen ollut. Lue lisää Kuuselan kommentteja täältä.

Lisää muutoksia vuoden 2025 alusta

Arvonlisäveron kohdalla puhuttaa myös vuoden 2025 alusta voimaan astuva EU:n arvonlisäverodirektiivin muutos. Tällöin mahdollisuus soveltaa alarajahuojennusta poistuu kaikissa EU-jäsenvaltioissa. Jatkossa alarajahuojennusta saaneiden yritysten on suoritettava arvonlisävero täysimääräisesti.

Alarajahuojennus on koskettanut verovelvollisia, joiden liikevaihto on ollut alle 30 000 euroa. Yritys on saanut huojennuksena osan arvonlisäverosta, kun yrityksen liikevaihto on ollut yli 15 000 euroa, mutta alle 30 000 euroa. Yritykset voivat hakea alarajahuojennusta vielä vuodelta 2024.

Vuoden 2025 alusta astuu voimaan myös toinen uudistus. Vähäisen toiminnan rajaa korotetaan 15 000 eurosta 20 000 euroon. Näin ollen yritys ei jatkossa ole arvonlisäverovelvollinen, jos liikevaihto on enintään 20 000 euroa. Yritys voi silti rekisteröityä arvonlisäverorekisteriin vapaaehtoisesti.

Lue muutoksista lisää täältä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen