Yrittäjien työmarkkinavaltuuskunta
Haku Yrittäjien työmarkkinavaltuuskuntaan on käynnissä. Kuva: Getty Images
2.9.2022 klo 08:02
Uutinen

Hae mukaan Suomen Yrittäjien työmarkkinavaltuuskuntaan – Tämän takia se kannattaa

Yrittäjien työmarkkinavaltuuskunnan haku on parhaillaan käynnissä. Haku on avoin kaikille jäsenyrittäjille.

Haku Suomen Yrittäjien työmarkkinavaltuuskuntaan päättyy 31. lokakuuta. Vuosittain valtuuskunnan jäsenistä noin puolet on erovuorossa. Nyt haetaan uusia jäseniä kaudelle 2023-2024. Voit hakea valtuuskuntaan täältä.

Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén korostaa valtuuskunnan työn merkitystä.

– Työmarkkinavaltuuskunta on keskeinen toimija Suomen Yrittäjien työelämälainsäädäntöä koskevassa sisäisessä keskustelussa ja kannanmuodostuksessa.

Hellstén toivoo, että valtuuskuntaan hakeutuu mahdollisimman monipuolisen työelämäkokemuksen omaavia yrittäjiä.

Valtuuskunta kokoontuu keskimäärin neljästi vuodessa. Jäsenille korvataan matkakulut. Valtuuskunnassa istuva tamperelainen konsultointialan yrittäjä Laura Helasjoki-Ristimäki suosittelee hakua niille yrittäjille, jotka haluavat saada ennakkoon tietoa työmarkkinoihin vaikuttavista muutoksista. Valtuuskunnassa pysyy ajan tasalla esimerkiksi työmarkkinaratkaisuista. 

– Työmarkkinavaltuuskunnan jäsenenä saa tuoreimmat tiedot työmarkkinoilla vaikuttavista tilanteista ja esimerkiksi valmistelussa olevista lainsäädäntömuutoksista. Tämän mahdollistaa se, että Suomen Yrittäjät vahvana vaikuttajana on saanut edustajansa erittäin moniin valmisteluelimiin. Bonuksena työmarkkinavaltuuskunnassa pääsee tutustumaan toisiin yrittäjiin.

Helasjoki-Ristimäki on huomannut, että kokouksissa voi lähes poikkeuksetta keskustella yrittäjälle itselleen tärkeistä aiheista.

– Asialistaan voi vaikuttaa ennen kokouksia. Jos oma asia ei juuri tuolloin mahdu kokousaiheisiin, siitä voi keskustella kokouksen jälkeen. Lähtökohtana on aina tuoda yrittäjän ääni kuuluviin. On hyvä, että kokouksissa voidaan tuoda käytännön tasolla esille yrittäjän arjessa tärkeitä asioita, jotka eivät ole välttämättä päättäjien tiedossa.

Näin jäsenet valitaan

Työmarkkinavaltuuskunnan tehtävänä on seurata työehtosopimuspoliittista ja työlainsäädännön kehitystä, osallistua ja vaikuttaa lainsäädännön ja muiden työmarkkinoihin vaikuttavien toimenpiteiden valmisteluun sekä valmistella työmarkkinapoliittisia kannanottoja, lausuntoja ja aloitteita.

Valtuuskunnan jäsenten keskeinen kriteeri on hakijan osaaminen ja motivaatio. Suomen Yrittäjien keskustoimisto käsittelee hakemuksia työmarkkinavaltuuskunnan kokoonpanosta. Esitystä tehtäessä huomioidaan mahdollisuuksien mukaan alueellinen edustavuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus päättää työmarkkinavaltuuskunnan kokoonpanosta kokouksessaan 13.12.2022.

Pauli Reinikainen