YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.12.2021 klo 11:10
Uutinen

Hallitus kertoi rajoituksista: Ravintoloita ja tapahtumia rajoitetaan, matkailuun tiukempi valvonta – Yritystuet valmisteluun

Rajoitukset osuvat nyt aikuisten vapaa-aikaan.

Suomeen tulee tiukat rajoitustoimet kolmeksi viikoksi – yritystukien valmistelu alkaa, työterveyshuolto pääsee rokottamaan ja lasten rokotukset alkavat

Suomi varautuu koronavirusepidemian pahenemiseen ja omikron-virusvariantin leviämiseen tiukoin rajoitustoimin. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan Omikron-virusvariantti voi levitä koko Suomeen kahdessa viikossa.

– Omikron-variantti tulee lyömään hyökyaaltona läpi Suomen. Suojavalleja on rakennettava. Nyt vauhditetaan kolmansia rokotteita. Terveydenhuollon kuormitus kasvaa entisestään, Kiuru sanoi keskiviikkoaamun tiedotustilaisuudessa.

Nyt siis vedetään hätäjarrusta. Kiuru painottaa, että hallitus ohjaa ja suosittelee, mutta alueellisilla viranomaisilla, eli Aluehallintovirastoilla on lopullinen päätösvalta kunkin alueen rajoitusten lopullisista muodoista.

Yleiset linjaukset ovat kuitenkin yhteisiä. Ne iskevät aikuisiin, sillä hallitus on asettanut lasten oikeuden koulunkäyntiin ja mahdollisimman normaaliin elämään etusijalle. Aikuisten on vähennettävä kontakteja.

Se tarkoittaa rajoituksia ravintoloille sekä harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan.

Ravintoloille tiukat rajoitukset ja koronapassi jäihin

Jouluaattona poistuu aukiolopoikkeus. Anniskelu päättyy ravintoloissa kello 21 ja aukiolo 22 myös koronapassilla, sillä se menee leviämisalueilla jäihin kolmeksi viikoksi. Koronapassirajoitukset koskevat ravintoloita ja baareja sekä joukkotilaisuuksia, joissa ei ole istumapaikkoja.

Joulukuun 28. päivä alkaen anniskelu päättyy kello 17 ja aukiolo kello 18. Ruokaravintolat saavat pitää ovet auki koronapassin turvin kello 20 saakka, mutta anniskelun tulee päättyä kello 17.

Säännös on voimassa 20.1. 2022 saakka.

Koronapassipakko tulee voimaan myös pitserioille, hampurilaisravintoloille ja kahviloille, ja ravintoloilla on oikeus vaatia passia koko aukiolonsa ajan.

– On hyvä, että koronapassi säilyy käytössä edes matalan riskin tilaisuuksissa. Se osaltaan kannustaa ottamaan rokotuksia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

Sisärajavalvonta palautetaan

Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja Schengen-maiden väliseen liikenteeseen. Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta Covid-19-taudista sekä todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta.

Suomen, Ruotsin ja Norjan välisen maarajan rajayhteisöjen asukkaat sekä henkilöt Norrtäljen kunnan ja Ahvenanmaan välisessä liikenteessä voivat korvata vaatimuksen koronarokotussarjalla, alle kuusi kuukautta sairastetulla tautitodistuksella sekä enintään seitsemän päivää ennen Suomeen saapumista tehdystä koronatestistä.

Hallitus tekee päätöksen rajoituksista istunnossaan tiistaina 28.12. Päätös tulee voimaan heti ja on voimassa 16.1.2022 saakka.

Tapahtumat riskiluokituksen mukaan

Alueiden viranomaiset tekevät lopulliset päätökset kunkin alueen rajoituksista. Hallitus ohjaa tiukentamaan yleisötilaisuuksien rajoituksia ja kieltämään korkean riskin tapahtumat kokonaan. Aikuisten ryhmätoimintaa suositellaan keskeytettäväksi, sulkemaan asiakas- ja yleisötiloja ja tekemään kotitestejä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen listaa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen luokittelua korkean, keskimääräisen ja matalan riskin tapahtumista.

Korkein riski on massakonserteissa ja urheilutilaisuuksissa, joissa on vapaat istumapaikat. Myös kuorolaulutilaisuudet luokitellaan korkean riskin piiriin.

Keskimääräistä riskiä edustavat elokuvateatterit, teatterit, konsertit ja urheiluottelut, joissa on nimetyt istumapaikat. Näihin voi osallistua koronapassilla. Myös taidenäyttelyt, kirjastot ja museot voivat olla auki.

Matalan riskin tilaisuuksia hallitus ei ohjaa rajoitettavaksi, mutta Avit voivat niin tehdä, jos tautitilanne ryöpsähtää paikallisesti. Avin päätös voi myös tehdä tilaisuuksien järjestämisen käytännössä mahdottomaksi, jos se määrittää kokoontumisrajoitukset mataliksi.

Pahin tilanne on Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Itä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun sairaanhoitopiirit eivät ole leviämisvaiheessa.

Kurvisen vastuulle kuuluvat myös uskonnolliset yhteisöt.

– Joulukirkko voidaan järjestää, samoin häitä ja hautajaisia seurakuntien antamien terveysturvallisuusohjeistusten mukaan.

Yritystuet valmisteluun

Ministeri Kiuru kertoo, että hallitus varautuu suorien ja välttämien kustannusten korvaamiseen. Asia on jatkovalmistelussa ja korvausten toteutustavasta tullaan linjaamaan pian.

Käytännössä pöydällä ovat tutut sulkemiskorvaukset, kustannustuki, yrittäjien työttömyysturva sekä kulttuurin ja urheilun tuet.

– Kun rajoitustoimia lisätään, moni yritys kärsii. Kustannustuki VI ja yrittäjän työmarkkinatuki pitää ottaa käyttöön nopeasti. Hyvä, että hallitus lupaa käynnistää valmistelun nopeasti, Mikael Pentikäinen kiittelee.

Myös lomautus- ja yt-prosesseja tulee nopeuttaa. Verottajan ja työeläkeyhtiöiden pitää olla joustavia maksuvaikeuksia kokeville, kuten ne olivat koronakriisin alkuaikoina.

– Tällä hetkellä prosessit ovat kohtuuttoman hitaat nopeasti muuttuvaan tilanteeseen. Hallitus ei voi mennä järjestöjen selän taakse asiassa, Pentikäinen sanoo.

Hyvä uutinen on se, että yksityiset työterveydenhuollon toimijat otetaan mukaan rokottamaan työikäisiä.

– On erittäin tärkeää nopeuttaa rokotuksia. On hämmästyttävää, että yksityistä sektoria ei ole kyetty nopeammin valjastamaan rokotusoperaatioon, Pentikäinen sanoo.

Elina Hakola
Avaa pop-up -ikkuna