YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hämeen Yrittäjät: Kohtaannosta puhuttu tarpeeksi – tarvetta rohkealle linjan muutokselle
Avointen työpaikkojen määrä on kasvanut merkittävästi Hämeessä. Palvelu- ja myyntitehtävien lisäksi uutta työtä on tullut erityisesti asiantuntija-, prosessi- ja kuljetustehtäviin sekä rakennusalalle. Hämeen Yrittäjien mielestä maakunnassa tulee siirtyä tilanteen seuraamisesta sen ennakoivaan korjaamiseen.
Työttömyys on vähentynyt viidenneksellä verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Kanta-Hämeessä oli kesäkuun lopussa 8500 työtöntä työnhakijaa, eli hieman yli joka kymmenes oli työtä vailla. Lopella, Jokioisilla ja Hausjärvellä työttömyys oli matalinta ja lähes samalla tasolla verrattuna koronaa edeltävään aikaan.
Hämeenlinnassa oli maakunnan korkein työttömyysaste ja vastaavasti vähiten työttömiä oli Lopella. Työttömyyden vähentyessä sen kesto on pidentynyt. (Taulukko Hämeen ELY-keskus, työllisyyskatsaus 27.7.)
Pitkäaikaistyöttömyyden määrän voimakas kasvu huolestuttaa niin viranomaisia kuin yrityksiä. Tällä hetkellä reilulla kolmanneksella työttömyys on kestänyt yli vuoden. Joka seitsemäs on ollut yhtäjaksoisesti työttömänä yli kaksi vuotta.
Uudet työpaikat avautuvat pieniin ja keskisuuriin yrityksiin
Kesäkuussa Hämeessä ilmoitettiin yhteensä 4 358 uutta avointa työpaikkaa. Se on yli puolet enemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten uusia mahdollisuuksia avautui lähihoitajille, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijoille, avustaville keittiötekijöille, kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajille, myyjille sekä metalliteollisuuden prosessityöntekijöille. Tilastojen mukaan avoimet työpaikat syntyivät pääosin alueen pieniin- ja keskisuuriin yrityksiin.
Sote-, myynti- ja metallialan tehtävissä riittää kysyntää. Matkailualan vaikea tilanne on vaikeuttanut myös työvoiman saatavuutta avoimiin tehtäviin. (Taulukko Hämeen ELY-keskus, työllisyyskatsaus 27.7.)
Kanta-Hämeessä alkaa kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on ratkoa työvoiman saatavuuteen liittyviä pullonkauloja. Selvityksien mukaan hämäläiset työnantajat palkkaavat työntekijöitä kansainvälisiltä työmarkkinoilta. Yritykset kokevat haasteiksi lupamenettelyn ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät tukipalvelut.
– Kohtaannosta on nyt puhuttu. Kysymys ei ole palkkatasosta, vaan osaavien tekijöiden puutteesta. Ideologiset väännöt eivät auta, koska asia on käytännön ongelmasta ei arvovalinnoista. Rohkeuden puute hidastaa oikeiden ratkaisujen tekemistä ja rapauttaa hyvinvointivaltiomme perusteita. Ongelmat on tunnistettu ja työkaluja niiden ratkaisemiseen on jo. Nyt tarvitaan vain poliittista tahtoa ottaa niitä käyttöön, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.
Lue aiheesta lisää: (1.6.) Hämmentyneenä kokka kohti Hämettä