YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.12.2024 klo 07:54
Uutinen

Hammaslääkäriyrittäjä Sari Suomaa sanoo isoille ketjuille ei – ”On vain yksi Omppu”

Satunnainen ohikulkija ei voi välttyä huomaamasta Keravan Paasikivenkadulla heleän vihreitä omenalogoja, jotka kutsuvat astumaan peremmälle katutasossa sijaitsevan Hammaslääkäriasema Ompun tiloihin. Ompussa vastaanottoaan pitää hammaslääkäriyrittäjä Sari Suomaa henkilökuntineen.

– Katunäkyvyytemme on niin hyvä, ettei meidän tarvitse juurikaan markkinoida palveluitamme.  Katunäkyvyys ja pitkäaikaisten asiakkaittemme suosittelut tuovat meille eniten uusia asiakkaita, Suomaa kertoo.

Sari Suomaa perusti Hammaslääkäriasema Ompun Keravalle vuonna 2009. Aluksi toiminta kattoi yhden vastaanottohuoneen, mutta toiminnan laajentuessa ja asiakasmäärien kasvaessa tuli tarve löytää isommat tilat. Nykyisiin toimitiloihin Paasikivenkadulle Omppu muutti vuonna 2016.

– Se oli aikaa, jolloin isot hammaslääkäriketjut toimivat jo vahvasti markkinoilla ja ostivat paljon pieniä hammaslääkäriasemia. Kyllä minultakin on kysytty, että myisinkö. Niin kauan kuin terveyttä riittää, haluan kuitenkin tehdä tätä omaa juttua.

Suomaa kertoo, että Omppuun on hakeutunut töihin ammattilaisia, jotka arvostavat työskentelyä pienessä, ketjuun kuulumattomassa klinikassa.  Siksi Ompun toimintaa ei ole tarkoitus laajentaa Keravalta muille paikkakunnille.

– On vain yksi Omppu. Haluan, että pystyn koko ajan kommunikoimaan henkilökuntani kanssa. Kun meillä on täällä töissä hyvä olla, se heijastuu myös asiakkaisiin positiivisella tavalla.

Lama-aika johdatti yrittäjäksi

Sari Suomaa kertoo jo pikkutyttönä haaveilleensa lääkärin ammattista. Lukiovuosina terveydenhoitajana työskentelevän kummitädin kanssa käyty keskustelu herätti kiinnostuksen myös hammaslääkärin työtä kohtaan.

– Hakeuduin lukion jälkeen yksityiselle hammaslääkäriasemalle tekemään hammashoitajan töitä. Kriteerit eivät olleet silloin niin tiukat, vaan työhön pystyttiin kouluttamaan työpaikalla. Se oli tosi opettavaista aikaa ja pääsin näkemään, mitä työ tällä alalla on.

Niinpä Suomaa pyrki ja pääsi opiskelemaan hammaslääketiedettä Helsingin yliopistoon. Opintojen ohella jatkuivat myös työt tutulla hammaslääkäriasemalla. Hammaslääkäriksi Suomaa valmistui vuonna 1993. Elettiin pahinta lama-aikaa eikä julkisessa terveydenhuollossa ollut nuorelle hammaslääkärille virkaa tarjolla.

– En koskaan nuorena ajatellut, että minusta tulisi yrittäjä, mutta olen käytännössä työskennellyt ammatinharjoittajana yksityisillä hammaslääkäriasemilla valmistumisestani saakka. Laman vuoksi ajauduin sille tielle vähän vahingossa.

Ennen Hammaslääkäriasema Ompun perustamista Suomaa ehti työskennellä ammatinharjoittajana ja vuokralaisena hammaslääkäriasemilla Espoon Leppävaarassa, Helsingin Pukinmäessä ja Keravalla. Omaan yritykseensä Omppuun hän on yrittänyt tuoda mukanaan kaikki parhaat puolet muualla opitusta.

3D-kuvantamiseen kannatti investoida

Hammaslääkäriasema Ompussa työskentelee kaikkiaan 18 hammasterveyden ammattilaista. Omppulaiset haluavat panostaa yksilöllisyyteen asiakkaiden palvelussa ja kohtaamisessa.

– Meillä ei toistaiseksi ole ollut nettiajanvarausta, vaikka siitä on toki ollut puhetta. Siinä on se pointti, että soittamalla saadaan heti katsottua oikeanmittainen aika oikealle hammaslääkärille eikä tule hukkakäyntejä. Puhelimessa asiakasta neuvoo aina terveydenhuollon ammattilainen, Suomaa kuvailee.

Hammaslääkärin ja suuhygienistin perustutkimus- ja hoitopalveluiden lisäksi Ompussa tehdään kirurgisia toimenpiteitä, implantteja, uniapnea- ja purentakiskoja sekä kalvo-oikomishoitoja. Hoitotiimiin kuuluu myös suupatologiaan perehtynyt erikoishammaslääkäri, joka tutkii esimerkiksi suun limakalvomuutoksia.

– Suupatologeja ei yleensä ole kovin paljon potilastyössä, vaan he työskentelevät tyypillisesti mikroskoopin takana, Suomaa kertoo.

Ompun erikoisuuksiin kuuluu myös 3D-kuvantamisen mahdollistava kartiokeilatomografialaite, jolla voidaan ottaa hoitopäätösten tueksi tavallisia röntgenkuvia tarkempia kolmiulotteisia kuvia. Laitteen avulla voidaan tutkia esimerkiksi hammasperäisiä kipuja, joiden syy ei selviä perustutkimuksella sekä selvittää tarkemmin hampaan juurihoidon tai poiston tarvetta.

Viisi vuotta sitten hankittu ja noin 50 000–60 000 euroa maksanut kuvantamislaite on ollut Suomaan mukaan Ompulle tärkeä investointi, sillä vastaavia laitteita ei löydy vielä läheskään kaikilta hammaslääkäriasemilta.

– Ennen kuin hankimme laitteen, potilaita piti lähettää 3D-kuvantamiseen Helsinkiin saakka. Nyt meille tulee viikoittain tähän tutkimukseen potilaita myös muilta hammaslääkäriklinikoilta.

Potilaiden kohtaaminen parasta

Sari Suomaan työviikosta kaksi päivää on varattu hallinnollisille tehtäville ja kolme päivää potilastyölle. Suomaan mielestä parasta hammaslääkärin työssä ovat pitkäaikaiset hoitosuhteet ja asiakkaiden kohtaaminen. Yhä edelleen vastaanotolla käy asiakkaita, joita Suomaa on hoitanut jo lähes 30 vuotta.

Onnistumisen kokemuksia tuottaa esimerkiksi pelokkaan potilaan luottamuksen voittaminen. Potilaalla voi olla piikki- tai porakammo tai häntä voi ylipäätään pelottaa se, että vastaanottotuolissa täytyy makoilla selällään suu auki muiden hoidettavana.

– Pelokas ja kivulias potilas saattaa olla hoitohuoneeseen tullessaan jopa hieman ärhäkkä, mutta kun luottamus rakentuu ja hoito tuo tilanteeseen helpotusta, vastaanotolta poistuukin ihan eri ihminen.

Teksti ja kuva: Krista Korpela-Kosonen