24.5.2019 klo 08:18
Uutinen

Hanna Ekola selviytyi raskaista vuosista yksinyrittäjänä ja yksinhuoltajana – ”Kyllä siinä ajatteli vain, että ei näin voi käydä”

Hanna Ekola muistetaan edelleen Villihevosista, mutta tuhannet tuntevat hänet lohduttavista sanoistaan kirjoissa ja konserteissa. Kymmenen vuotta sitten hän itse tarvitsi lohdutusta enemmän kuin koskaan.

– Tuon musiikillani ja kirjoillani lohtua ja toivoa. Surun kohdannut voi ajatella, että jos tuo on selvinnyt tolkun ihmisenä tuosta kaikesta, ehkä minäkin, Hanna Ekola sanoo.

Hanna Ekolan mies Juha Salonen kuoli keuhkosyöpään kymmenen vuotta sitten. Diagnoosi saatiin päivää ennen menehtymistä.

– Kyllä siinä ajatteli vain, että ei näin voi käydä. Kuolemaan ei ehtinyt valmistautua ollenkaan.

Noin kymmenen vuoden sisällä Ekola menetti kaksi sisarusta, äitinsä ja isänsä, joten hän on joutunut itse tekemään surutyötä pitkään. Toinen sisaruksista oli niin ikään laulajan uran tehnyt Saara Suvanto, joka kuoli 40-vuotiaana sydänkohtaukseen.

– Kun on itse työstänyt surua, pystyy antamaan toivon ja selviytymisen viestiä.

Omista kokemuksistaan Ekola puhuu myös luennoilla, jotka on suunnattu työssään surua kohtaaville ja heille, jotka ovat kokeneet sen itse.

Miehen kuolema aiheutti paljon muutoksia myös Ekolan työhön. Hän oli saattanut aikaisemmin keskittyä laulamiseen, sillä mies hoiti keikkamyynnin ja järjestelyt. Salosella oli pitkään ohjelmatoimisto, hän oli toiminut muun muassa Dingon managerina.

– Minun piti ottaa hänenkin työ itselleni. Jouduin miettimään, pystynkö jatkamaan, mutta olin saanut häneltä hyvän opin, tiesin kyllä miten keikat järjestetään.

Tilanne oli muutenkin kaaottinen. Pariskunta oli ostanut kesällä 2008 tontin, jonne oli saatu talon perustukset valmiiksi. Poika Lassi oli tuolloin 10-vuotias.

– Hyvin nopeasti otin asioista kiinni ja halusin yrittää selviytyä siitä kaikesta. Ajattelin, että pahin on jo tapahtunut. Tein surutyötä rakentamalla uutta.

Henkivakuutus toi taloudellista turvaa, ja perhe saattoi muuttaa uuteen kotiin järven rannalle Lohjan Pusulaan vuonna 2010.

Juhlavuosia tulossa

Tänä vuonna tulee täyteen 30 vuotta siitä, kun Ekola sai levytyssopimuksen ja levytti ikisuosikiksi jääneen Villihevosia. Hän perusti oman yrityksen samoihin aikoihin, joten ensi vuonna on tarkoitus juhlistaa 30-vuotista laulajan uraa ja yrittäjyyttä. Juhlavuodet jatkuvat myös vuonna 2021, jolloin Ekola täyttää 60 vuotta.

Nykyään Ekola esiintyy enimmäkseen kirkoissa ja yksityistilaisuuksissa. Hengelliset laulut tulivat iskelmän oheen ohjelmistoon jo 90-luvulla, ja sillä tiellä ollaan.

– Jos iskelmäaikoina paahdoin moottoritiellä, niin nykyään menen pieniä sivuteitä hitaammin. Ehtii katsella maisemiakin ja olla merkityksellisten asioiden äärellä, Ekola vertaa.

Työ yksinyrittäjänä on ollut välillä rankkaa, mutta nykyään Ekola sanoo osaavansa jaksottaa työt musiikin teon, kirjoittamisen ja luentojen parissa.

– Kokemuksen kautta tiedän, mihin ajanjaksoihin kannattaa ajoittaa esiintymiset kirkoissa. Osaan myös varata riittävästi aikaa sekä kappaleiden että kirjojen kirjottamiselle.

Myös yksinhuoltajuus on vaikuttanut yrittäjänä olemiseen. Ekola kertoo saaneensa paljon apua veljensä perheeltä ja ystäviltä, jotta on voinut tehdä esiintymismatkoja ympäri Suomen.

– Sen yksinhuoltajuus vaikutti, että kului viisi vuotta ennen kuin vein ensimmäisen kerran pojan yökylään oman henkilökohtaisen menoni vuoksi.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Meeri Utti

Laajemmin Hanna Ekolan urasta Yrittäjäsanomat 4/2019 -numerossa, joka ilmestyy 19. syyskuuta.