23.12.2019 klo 11:17
Uutinen

Hanna ja Markku ahertavat päivittäin rintaliivien parissa – poikkeus tulee jouluna, kun koittaa kahden päivän loma

Hämeenlinnassa toimivan Suomen Liivineulomon yrittäjät ovat saaneet vuodessa yrityksen asiakaskunnan kasvuun.

Yrittäjäsanomat kertoi runsas vuosi sitten hämeenlinnalaisen Suomen Liivineulomon yrittäjistä Hanna Lindbergista ja Markku Mäkelästä, jotka valmistavat käsityönä rintaliivejä omassa kerrostaloasunnossaan.

Tuolloin yrittäjät olivat vasta pääsemässä alkuun rintaliivien tuotannossa. Aikaisemmin eri alalla työskennellyt Markku Mäkelä opetteli kokonaan uutta ammattitaitoa puolisonsa opastuksella.

Vuoden aikana yrityksen asiakaskunta on laajentunut.

– Olemme saaneet jatkuvasti uusia asiakkaita ja vanhat asiakkaat ovat pysyneet. Mitään räjähdysmäistä kasvua ei ole ollut mutta hommaa on riittänyt tasaisesti ja se on tärkeintä, Mäkelä summaa.

Vuosi sitten Liivineulomo kaavaili yhteistyökuvioita muiden yritysten kanssa, mutta niistä on jouduttu ajanpuutteen takia luopumaan.

– Hommaa ollut jatkuvasti niin paljon, että emme ole pystyneet kehittämään yhteistyökuvioita. Päivän ovat pitkiä, teemme pääsääntöisesti töitä 10-12 tuntia vuorokaudessa, Mäkelä jatkaa.

Työntekijää yritykseen ei olla silti palkkaamassa. Se olisi edelleen liian suuri riski työmäärään nähden.

– Yksi opiskelija on tulossa tekemään kandityötään rintaliiveistä, jos hänen puoleltaan homma järjestyy. Koemme, että siitä on meillekin hyötyä.

Mäkelä ja Lindberg ovat ottaneet käyttöön Facebook-markkinoinnin, joka vielä vuosi sitten oli hakusessa.

– Päivittelemme sinne juttuja, teemme tarjouksia ja laitamme kuvia tuotteista. Hieman olemme myös laittaneet rahaa Facebook-markkinointiin. Parhaillaan harjoittelemme Instagramin käyttöä, se pitäisi nyt saada käyttöön.

Kaksi päivää lomaa

Jouluna Mäkelä ja Lindberg ovat päättäneet pitää taukoa työnteosta, tosin vain kahden päivän ajan.

– Emme lähde minnekään, olemme vain rauhassa. Tapaninpäivänä käymme hieman kyläilemässä.

Edellisen kerran pariskunta vietti lomaa parin päivän ajan viime kesänä.

– Kävimme silloin parina päivänä kylässä jossain, muuten olemme olleet joka päivä töissä. Vaikka teemme töitä kotona, emme ole kokeneet sitä ongelmaksi. Työtä on jatkuvasti ja niin sitä pitää ollakin, jotta rahaa tulee.

Mäkelän mukaan Liivineulomon haasteena on edelleen joidenkin tuotteiden liian edullinen hinnoittelu.

– Liiveistä alkaa jo jäädä jotain käteen, mutta yksilölliset tukiliivit ovat vielä liian halpoja muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna.

”Isokuppiset liivit haastavia”

Suomen Liivineulomon liivit maksavat keskimäärin 130 euroa. Silloin asiakas ottaa mitat itse ja mahdolliset muutostyöt kuuluvat hintaan.

– Nykyisin otamme erillisen maksun, jos mittaamme asiakkaan paikan päällä ja hän käy sovittelemassa liivejä. Siihen menee paljon aikaa ja minun ja Hannan täytyy molempien olla sovituksessa mukana.

Tällä hetkellä Liivineulomon suosituin rintaliivimalli on isokuppinen liivi.

– Meillä kävi äskettäin rouva, joka kertoi olevansa liivimyyjien kauhistus. Hän oli etsinyt itselleen hyvin istuvia liivejä 40 vuoden ajan mutta ei ollut löytänyt sellaisia liikkeistä. Teimme hänelle muistaakseni kolmet liivit ja hän oli tyytyväinen, Mäkelä kertoo.

– Pienille rinnoille on helppo tehdä liivejä, mutta isoille rinnoille hyvin istuvien liivien valmistaminen on vaikeaa, koska kyse on niin henkilökohtaisesta asiasta. Ihmiset pitävät niin erilaisista liiveistä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (ast) yrittajat.fi