Hannele Uotila perusti vuosi sitten Keikkaköksä-yrityksen ja ryhtyi valmistamaan arkiruokaa ihmisten kotona. – Työni helpottaa esimerkiksi lapsiperheiden arkea siten, ettei heidän tarvitse töistä tultuaan kovalla kiireellä ryhtyä kokkaamaan, hän sanoo. Kuva: Irja Tamminen
2.8.2023 klo 15:58
Uutinen

Hannele Uotila irtisanoutui sairaanhoitajan työstä ja kokkaa nyt yrittäjänä arkiruokia ihmisten kotona

Keikkaköksä-yrityksen perustanut Hannele Uotila tarjoaa apua muun muassa lapsiperheiden ja ikäihmisten arkeen valmistamalla ruokia asiakkaiden omassa keittiössä.

Hannele Uotila työskenteli pitkään sairaanhoitajana, kunnes kaksi ja puoli vuotta sitten hänellä tuli mitta täyteen. Hän oli monta kertaa aiemmin miettinyt, että voisi vaihtaa alaa, ja epidemia-aika antoi ratkaisevan sysäyksen.

Uotila irtisanoutui työstään Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

– Korona-aika ja pakkolaki olivat viimeinen pisara. Päätin, että minua ei saa enää kukaan riistää, hän kertoo.

Vuosi sitten hän perusti Keikkaköksä-nimisen yrityksen ja ryhtyi kokkaamaan arkiruokaa ihmisten kotona Hollolan ja Lahden seudulla.

– Ruoanlaitto on aina ollut lähellä sydäntäni. Halusin kokeilla, voisiko liikeidea toimia.

Idea on iskenyt hyvään saumaan, ja Uotilan kokkausavulle on ollut kysyntää. Konseptin ytimessä on se, että Uotila valmistaa ruoat asiakkaan omassa keittiössä. Pitopalvelusta ei siis ole kyse.

Kun asiakas ottaa yhteyttä, Uotila sopii maksuttoman tutustumiskäynnin tämän keittiöön. Sen jälkeen Uotila kartoittaa asiakkaan tarpeita.

– Minkälaisia ruokia hän haluaa? Teenkö yhdellä kertaa suuremman satsin kuten viikon ruoat? Onko asiakas itse paikalla, kun kokkaan vai antaako hän minulle kotinsa avaimen, hän luettelee.

Asiakkaan toiveiden perusteella Uotila laatii ostoslistan ja menu-ehdotuksen ja meilaa sen asiakkaalle hyväksytettäväksi.

Leivontaa kehitysvammaisen kanssa

Ikäihmiset ovat Uotilan suurin asiakasryhmä. Muita asiakkaita ovat muun muassa lapsiperheet sekä lapsettomat pariskunnat, jotka eivät kiireisinä uraihmisinä ehdi itse laittaa ruokaa.

Yksi asiakkaista on kehitysvammainen, joka pitää kovasti leipomisesta, mutta hänen ohjaajallaan ei ole aikaa opastaa siinä. 

– Leivon yhdessä hänen kanssaan joka toinen viikko, Uotila kertoo.

Monet muutkin asiakkaat kaipaavat Uotilalta kokkauksen lisäksi seuranpitoa.

Yleensä Uotilalla hurahtaa vain kaksi ja puoli tuntia, kun viikon ruoat ovat valmiita.

Mikä on tyypillinen menu, jonka laadit lapsiperheelle?

– Jos teen useamman päivän ruoat, listalla voi olla esimerkiksi palermon pastaa, joka on lasten herkku, soijarouheesta valmistettua chili con carnea ja lihapullia kastikkeen kera. Lisäksi voin leipoa sämpylöitä.

Arkiruokien lisäksi Uotila loihtii pyydettäessä myös juhlavampia aterioita.

– Pääsiäisenä valmistin yhdelle asiakkaalle hänen pyynnöstään fasaanin rintafileitä.

Keikkaköksä siirtyy syyskuussa Poriin

Kotona kokkaava yrittäjä on saanut työstään kiittävää palautetta.

– Palveluksiani kaivataan, koska ihmiset ovat kyllästyneitä keksimään itse, mitä ruokaa he tekisivät. Heiltä on ideat loppu. Työni helpottaa esimerkiksi lapsiperheiden arkea siten, ettei heidän tarvitse töistä tultuaan kovalla kiireellä ryhtyä kokkaamaan. He voivat vain avata jääkaapin ja ottaa sieltä valmistamani ruoan.

Vaikka asiakkaita on riittänyt, Uotila on tehnyt kokkailun rinnalla yhä keikkaluontoisesti sairaanhoitajan töitä.

Syyskuussa Uotila palaa juurilleen ja muuttaa Poriin. Sinne siirtyy samalla myös Keikkaköksän toiminta.

– Toivon kovasti, että saan Porissa niin paljon asiakkaita, ettei minun enää tarvitsisi tehdä sairaanhoitajan työtä edes keikkahommina.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen