YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tanja Eriksson (t.v) och Ragna-Lise Karlsson har fördubblat omsättningen i Skafferi Ett sedan de tog över verksamheten.
11.7.2022 klo 14:12
Uutinen

Här kan du ladda skafferiet

Det är juli och full rulle i bybutiken i Bromarv, Raseborg. Sedan Ragna-Lise Karlsson och Tanja Eriksson tog över M-Skafferi Ett Ab har de fördubblat omsättningen. Under högsäsong har man dagligen i genomsnitt 300-700 kunder, vilket är snuddande nära butikens maximala kapacitet.

– Vi är inte riktigt byggda för den här mängden kunder. På sommaren skulle vi behöva ett nästan dubbelt så stort utrymme. Men man kan inte expandera enkom för högsäsongen som är en dryg månad lång, säger Ragna-Lise Karlsson.

Hon driver M-Skafferi Ett Ab tillsammans med kollegan Tanja Eriksson sedan år 2010. Deras gemensamma företagarhistoria började redan två år innan då Ragna-Lise skötte sommarrestaurangen Skatafé, som också finns i Bromarv. De två sista åren på Skatafé lockade hon väninnan Tanja med i verksamheten. Att de sedan sadlade om från krögare till köpmän handlade om praktiska arrangemang. De befann sig båda i en livssituation där de ville få en bättre struktur på vardagen och behövde ett fast arbete under hela året. Så kom livsmedelsbutiken, som ligger alldeles i hjärtat av Bromarv, till salu och damerna beslöt sig för att slå till.

– Vi tänkte att vi ger det fem år och ser hur det går. Om det inte är lönsamt, får vi hitta på något annat, säger Ragna-Lise.

Fördubblat omsättningen

Tycker du att det var ett modigt drag att våga satsa på en bybutik?

– Det vet jag inte, säger Ragna-Lise och skrattar lite åt frågan.

Hon berättar att de fördubblat butikens omsättning sedan de tog över verksamheten. Sortimentet har också utökats. De har i dag över hundra leverantörer, däribland många lokala aktörer.  

– Vi kan inte konkurrera med större butiker, men vi kan satsa på att ha produkter som inte finns i andra handlar. Vår utgångspunkt har varit att för att sälja något, så måste det finnas något att sälja, säger hon.

Samtidigt är de noggranna med att inte konkurrera med andra lokala företag. Det ligger i hela byns intresse att alla drar åt samma håll och att man hjälper varandra då möjligheten finns. I M-Skafferi Ett säljer man till exempel ingen färsk eller rökt fisk, eftersom det finns aktiva fiskare i byn. Men om någon vill beställa fisk direkt från fiskarna, går det bra att få avhämta den från bybutiken.

– Det tar vi inget extra för. Det gör vi gärna för att hjälpa våra lokala fiskare, säger Ragna-Lise.

Bybutiksunderstöd

Det finns i dag cirka fyrahundra fast boende i Bromarv. Därutöver finns det fritidsboende som i varierande grad vistas i Bromarv under hela året. Under lågsäsong har butiken 100-150 besökare per dag. Under pandemiåren ökade året runt boendet i viss mån tacka vare ökade möjligheter till distansarbete. Ragna-Lise konstaterar att de har två hektiska år bakom sig.

– Alla extra arrangemang som pandemin förde med sig har varit arbetsdryga. Vi har packat varor för folk som inte vågat komma in i butiken och det hände att vi höll extra öppet för personer som önskade handla ensamma. Men det är klart att man ställer upp, säger hon.

Förra vintern var trots allt lugn, lugnare än innan coronan. Snörika vintrar innebär att fritidsboende inte kommer ut till sina stugor, vilket säkert är en delförklaring. Det allmänt osäkra världsläget inverkar säkert också i viss mån. Lite plåster på såren för den tysta vintern fick Skafferi Ett trots allt med det cirka 10 000 euro stora bybutiksunderstöd som NTM-Centralen beviljade dem under vårvintern.

Vad har ni använt pengarna till?

– De har gått åt till att täcka upp för det tysta vinterhalvåret, säger Ragna-Lise.

Andas ut

För ett och ett halvt år sedan utökade damerna sin verksamhet med att hyra den gamla bankfastigheten som ligger ett stenkast från bybutiken. Den heter nu, fyndigt nog, Valv Ett. Utrymmet skaffades primärt för att hantera post- och pakettjänster, men där finns också produkter till salu.

– Här är det mera förmedlingstjänster som vi sysslar med. Vi har lokala företagares produkter som vi säljer via vår kassa, berättar Ragna-Lise.  

Hur ser framtidsplanerna ut på företagarfronten?

– Vår målsättning har från början varit att försöka driva en lönsam butiksverksamhet i Bromarv, och det håller vi fast vid. Just nu känns det inte som att nya, stora projekt är aktuella. Nu vill vi lite andas ut, säger Ragna-Lise som veckan efter intervjun ska åka iväg på läger med nitton frivilliga brandkåristjuniorer.

Just den semesterveckan blir det kanske inte att andas ut, men omväxling bjuder säkert lägerveckan på.

M-Skafferi Ett & Valv Ett

  • Drivs av Ragna-Lise Karlsson, 36 år, och Tanja Eriksson, 37 år.
  • Sysselsätter tillsammans fem personer under hela året. Därutöver sju sommararbetare.
  • Omsättning år 2021: 1,3 miljoner euro.
HYMY Uusimaa II -hanke edistää sekä uuden yritystoiminnan syntymistä maaseudulle että jo toimivien maaseudun yritysten kehittymistä.

Text och foto: Mia Berg-Lundqvist

Avaa pop-up -ikkuna