YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Harvinainen syöpä kaatoi yrittäjä Aila Kämäräisen sairasvuoteeseen – Sitten alkoi taistelu byrokratian rattaissa: ”En halua ruikuttaa”
Yksinyrittäjä Aila Kämäräinen joutui byrokratian pyörteisiin sairastuttuaan harvinaiseen syöpään.
Aila Kämäräinen, 57, sairastui äkillisesti harvinaiseen syöpään vuoden 2021 syksyllä. Tuolloin hän toimi yksinyrittäjänä.
Ennen diagnoosia Kämäräisellä ilmeni laskimotukoksia. Hän muistelee, että kaikki alkoi vähitellen voimistuneesta huonovointisuudesta ja oudoista oireista. Lopulta laskimotukokset veivät liikuntakyvyn kokonaan.
– Olin huonovointinen ja ajattelin aluksi, että kyllä tämä menee ohi. Tilanne kuitenkin paheni nopeasti. Läheltä piti, että en olisi selvinnyt, nainen kertoo.
Kämäräinen hakeutui sairaalaan. Yksitoista vuorokautta kestäneiden tutkimusten jälkeen selvisi, että syynä oli harvinainen ja pahanlaatuinen kasvain vatsan takaisessa tilassa. Diagnoosiksi varmistui pehmytkudossarkoomiin lukeutuva leiomyosarkooma.
– Kasvain oli kasvanut niin isoksi, että se oli aiheuttanut laskimotukokset.
Vuoden 2022 keväällä Kämäräiselle tehtiin iso leikkausoperaatio, jossa vatsa avattiin kokonaan.
”Yritin tehdä kaiken varovasti”
Kämäräinen oli toiminut pitkään liikelahjabisneksessä ja pyörittänyt yritystään yksin. Sairastuminen merkitsi yritystoiminnan välitöntä pysähtymistä. Osan töistä Kämäräinen pyrki hoitamaan sairasvuoteelta.
– Kun tokenin leikkauksen jälkeen sairaalassa ja muistini alkoi palautua, tajusin, että minullahan on projekteja kesken. Lähetin asiakkaille WhatsApp-viestejä kertoakseni tilanteesta.
Vaikka Kämäräinen pääsi takaisin kotiin ja yritti palata työn pariin, edessä oli uusia vastoinkäymisiä. Hän jatkoi työskentelyä leikkausten jälkeen, vaikka voimat olivat heikot. Seurauksena oli uusi sairausloma vatsatyrän vuoksi, joka oli syntynyt aikaisemman leikkauksen arpeen.
– Olin nostellut ja kannellut tavaroita. Vaikka yritin tehdä kaiken varovasti, se oli liikaa. Olin omasta mielestäni työkykyinen, vaikka en todellakaan ollut.
Kämäräinen ilmoitettiin tyräleikkausjonoon ja hän jäi sairauslomalle. Hänen epäonnekseen leikkausjono oli niin pitkä, että operaatiota piti siirtää puolella vuodella. Kokonaisuudessaan sairausloma venyi vuoden pituiseksi.
“Kun ihminen sairastuu vakavasti psyykkinen puoli tulee aina jäljessä. Silloin asioiden hoitaminen tuntuu ylivoimaiselta.”
Aila Kämäräinen
Yllätys Kelasta
Kämäräiselle maksettiin syöpäsairauden aiheuttaman sairausloman ajan sairauspäivärahaa Kelasta. Sitä yrittäjä voi saada enintään 300 päivän ajalta.
Vuoden 2023 alussa Kämäräinen ihmetteli, miksi Kelan päivärahan maksu päättyi. Soitto Kelaan paljasti, että hänen olisi pitänyt ilmoittautua kokoaikaiseksi työnhakijaksi.
– En ollut hoksannut sitä. Kun ihminen sairastuu vakavasti psyykkinen puoli tulee aina jäljessä. Silloin asioiden hoitaminen tuntuu ylivoimaiselta.
Kun yrittäjä on saanut täyden vuoden ajan sairauspäivärahaa ja työkyvyttömyys jatkuu, hänelle voidaan maksaa työttömyysetuutta.
Kämäräinen otti yhteyttä TE-toimistoon ja hakeutui ohjeiden mukaisesti kokoaikaiseksi työnhakijaksi. Hakemukseen hän liitti lääkärin lausunnon.
TE-toimisto päätti myöntää Kämäräiselle työttömyysetuutta hakemuksen lähettämispäivästä lähtien. Lausunnon mukaan Kämäräinen ei ollut työkuntoinen.
– Takautuvasti en tukea saanut, vaikka perustelin tilanteeni seikkaperäisesti. Menetin siis 1,5 kuukauden tuet.
Etuuden myöntämisen jälkeen Kämäräinen on raportoinut tilanteestaan TE-toimistolle säännöllisin väliajoin.
Yrittäjä, tiesitkö tämän työttömyysetuudesta?
- Työttömyysturvalain mukaan yrittäjänä työskentelevä henkilö voi saada työttömyysetuutta, jos hänen työkykynsä on alentunut pysyvästi ja olennaisesti.
- Henkilön työkyvyn katsotaan lain alentuneen pysyvästi ja olennaisesti, jos hän on saanut enimmäisajan eläkeyhtiön maksamaa sairauspäivärahaa, hänen katsotaan edelleen olevan terveydellisistä syistä kykenemätön työhönsä yrityksessä ja hänen työkyvyttömyyseläkehakemuksensa on vireillä tai hylätty. Ajatuksena on, että henkilön toimeentulo sairauspäivärahan ja työkyvyttömyyseläkkeen välillä turvataan työttömyysturvalla. Tällöin pitää kuitenkin hakeutua työnhakijaksi TE-toimistoon.
Lähde: Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén
”On tärkeää, että on luottoihminen”
Vuonna 2024 Kämäräinen siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle.
– Keväällä löytyi uusia kasvaimia maksasta ja keuhkojen alueelta. Lääkäri sanoi, että niiden oireettomuus voi jatkua, mutta hoitojen aikana työkykyä ei ole.
Kämäräisen yritys on tällä hetkellä pöytälaatikossa. Yrittäjä hoitaa asiakkaita pienimuotoisesti, mutta voimavarat ovat rajalliset. Kämäräinen on hoitanut joitakin toimituksia asiakkailleen, mutta palkkaa hän ei ole itselleen maksanut.
– Saisin nostaa itselleni eläkkeen verran palkkaa, mutta koska yrityksellä ei ole säännöllistä tulovirtaa, olen päättänyt jättää rahat yhtiön kassaan.
Nyt Kämäräinen katsoo tulevaisuuteen realistisesti mutta toiveikkaasti. Sairastuminen ja sen mukanaan tuomat haasteet ovat muuttaneet hänen elämänsä, mutta ne eivät ole vieneet pois perusluonnetta: sitkeyttä ja uskoa huomiseen.
– Keskityn siihen, mitä voin tehdä, en siihen, mitä en voi. En halua ruikuttaa tilannettani vaan pyrin suhtautumaan asioihin positiivisesti. Keskityn siihen, mikä on tällä hetkellä hyvin.
Pehmytkudossarkooma
- Pehmytkudossarkoomia voi syntyä mistä tahansa elimistön pehmytkudoksista.
- Vuosittain pehmytkudossarkoomia todetaan noin 200 tapausta.
- Taudin toteaminen ja hoito kuuluvat yliopistosairaaloihin.
- Pehmytkudossarkooman hoidon kulmakivi on leikkaus, ja yksilöllisen tilannearvion mukaan siihen liitetään tarvittaessa solunsalpaajahoito ja/tai sädehoito.
- Viiden vuoden kuluttua leikkauksesta 70 prosentilla potilaista tauti ei ole uusiutunut.
Lähde: Terveyskirjasto
Hämeenlinnalaisyrittäjä kannustaa muita yrittäjiä miettimään mahdollisia riskejä ja varautumaan niihin esimerkiksi vakuutuksilla. Hän painottaa myös tukiverkostojen merkitystä.
– Jos yrittäjällä ei ole ketään läheistä auttamassa, sairastuneena on aika yksin. On tärkeää, että on luottoihminen, joka voi auttaa arjen asioissa ja esimerkiksi selvittää päivärahoja. Laskujen maksamiseen saa aina tarvittaessa lisäaikaa.
Kämäräinen painottaa, että vaikka yrittäjänä sairastuminen on rankkaa, kaikesta voi selvitä.
– Joskus elämä antaa isolla kädellä, mutta se ei tarkoita, että pitäisi luovuttaa. Tärkeintä on pitää toivo ja rohkeus yllä. Apua on saatavilla esimerkiksi Suomen Yrittäjistä. Elämää ei silti pidä pelätä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi