YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kauppias Tuomas Mikkola Katinalan lihakaupan ja leipomon myymälässä. kuva: Jouni Lehtonen
5.10.2024 klo 20:00
Uutinen

Hattulan Vuoden Yrittäjä Tuomas Mikkola: ” Kun olen pyytänyt haasteita lusikalla, olen niitä kauhalla saanut!”

Hattulan vuoden yrittäjäksi on valittu kauppias Tuomas Mikkola. Hän on luotsannut Katinalan lihakauppaa pian kahdeksan vuotta. Vuonna 2021 yritys laajensi leipomotoimintaan.

Mikkola muutti Hattulasta 17-vuotiaana Helsinkiin opiskelemaan kokiksi. Pääkaupunkiseudulla hän vietti 14 vuotta. Ravintola-ala ei vain tuntunut omalta, joten hän opiskeli liiketaloutta ammattikorkeakoulussa. Se vei hänet pankki- ja vakuutusalan myynti- ja esimiestehtäviin.

Jossain vaiheessa alkoi yritystoiminta ruoan parissa kiinnostaa, ja Hattulassa oli tuolloin sopivasti myynnissä Katinalan lihakaupan liiketoiminta.

– En halunnut enää työskennellä ravintolakokkina, mutta satunnainen ruoanlaitto on kivaa. Lihakauppa tuntui sopivalta, saa olla tekemisissä intohimoni ruoanlaiton kanssa kehiteltäessä tuotteita. Mutta tässä on paljon muuta, asiakaspalvelua, kaupallista puolta sekä tietysti haasteita.

Helmikuussa 2017 alkanut toiminta lähti liikkeelle hyvin ja muutaman vuoden kuluttua tuntui, että lihakaupan haasteet olivat selätetty. Samoihin aikoihin, vuonna 2021 seinänaapurina Katinalassa toiminut leipomo lopetti koronan jälkimainingeissa toimintansa. Mikkola tuumasi, että miksei, olihan leipä hänen suuri intohimonsa. Niin lihakauppaan yhdistettiin leipomo remontoimalla lihakaupalle ja leipomolle Katinalaan yhteinen myymälä, jossa on myös kahvila.

Leipomo on nyt saatu käynnisteltyä toimivaksi ja kannattavaksi. Tuomas Mikkola naurahtaa, että kannattaa olla varovainen mitä toivoo tai tavoittelee. Hän sanoo toisinaan toivoneensa elämässään tasaisempaa kyytiä, mutta on huomannut, että tasainen kyyti on tylsää.

 – Yrittäjämatkallani on käynyt niin, että kun olen pyytänyt haasteita lusikalla, olen niitä kauhalla saanut. Koen kuitenkin, että yrittäjänä pitää ottaa riskejä ja mennä eteenpäin.

Katinalan lihakauppa ja leipomo työllistää kuusi vakituista ammattilaista sekä neljä osa-aikaista. Katinalassa myytävä liha on kotimaista ja tulee muutaman sadan kilometrin säteeltä.

– Niin leipomon kuin lihakaupan raaka-aineissa ja tuotteissa mennään kotimaisuus edellä.

Lihakaupan myynnistä iso osa tulee oman myymälän tiskiltä. Leipomon myynnistä yli puolet koostuu jälleenmyynnistä lähiseudun marketeissa ja ravintoloissa.

Tuomas Mikkola kertoo tuotefilosofiansa olevan, että kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Se tarkoittaa muun muassa juureen leivottua ja puilla lämpiävässä kiviarinauunissa paistettua leipää, oikealla voilla leivottua pullaa ja käsintehtyjä makkaraa, jossa on paljon lihaa.

– Teemme laadukasta ja maistuvaa.

Mikkolan perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi pientä lasta, joten aikaa perheelle ja levolle on osattava antaa. Myös oma luovuus kaipaa ilmaa työelämän ympärille.

– Vapaa-aikani menee perheen ja ruoanlaiton parissa. Myös ystävien tapaaminen kuuluu ohjelmaan.

Perheen ja ruoan arvostuksesta kertoo, että Mikkolan perheessä pidetään kiinni yhteisistä ruoka-ajoista. Päivän ateriat nautitaan yhdessä kodin ruokapöydän ääressä.

Faktat

Yritykseni nimi: Katinalan Lihakauppa Osakeyhtiö

Aputoiminimi: Katinalan lihakauppa ja leipomo

Kotipaikka: Hattula

Yrittäjä: Tuomas Mikkola

Työntekijöitä: 6 vakituista ja 4 osa-aikaista

Liikevaihto: 1,1 M€ (2023)

Perustettu: 2016

Markkina-alue:

Päätoimiala: Lihan ja lihatuotteiden vähittäiskauppa