YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Headhunter soitti Reetta Rajalalle ja kertoi tämän olevan liian vanha – Yrittäjän postaus räjäytti somen: ”Loppuu kuin seinään, kun 50 tulee mittariin”
Yrittäjä Reetta Rajalan tapaus paljastaa edelleen vallalla olevan ikärasismin.
Reetta Rajala ei osannut arvata, millaisen positiivisen palautevyöryn hänen äskettäin julkaisemansa LinkedIn-postaus kirvoittaisi.
Julkaisussa Rajala kertoi headhunterin yhteydenotosta. Tämä oli kertonut Rajalan olevan liian vanha avoinna olevaan toimitusjohtajan tehtävään. Rekrytointialan ammattilaisen tiedusteli, tuntisiko Rajala sopivaa kandidaattia.
”Tämähän on ihan supisuomalainen ilmiö. Muualla maailmassa tällaista ikärasismia ei tunneta. Sinällään kreisi meininki, että esimerkiksi presidenttimme on 75-vee, eikä hänen ikäänsä kukaan arvota liian vanhaksi”, Rajala kirjoittaa.
Torstain puoleenpäivään mennessä julkaisulla oli jo 106 000 näyttökertaa ja reilusti yli 3 000 reaktiota, minkä lisäksi sitä oli jaettu aktiivisesti.
– Jäätävää, tosi kreisi meininki. Koskaan linkkarissani (LinkedInissä) ei ole ollut tuollaista.
Rajala kertoo saaneensa ulostulostaan lukuisia kiitoksia ihmisiltä, jotka eivät ole onnistuneet saamaan töitä yli 50 vuoden iässä. Kontakteja on tullut myös muilta headhuntereilta.
Postauksesta noussut huomio osoitti Rajalalle, että moni keski-ikäinen kokee työllistymisensä vaikeudet isona ongelmana.
– Jos 57-vuotias on liian vanha toimitusjohtajaksi, siinä on aika iso kuilu, koska minun ikäiseni ihmiset jäävät eläkkeelle vasta 67-vuotiaina. Se yhtälö ei oikein mätsää.
Rajala korostaa, että hän itse ei ole hakemassa töitä, koska niitä riittää yllin kyllin omassa yrityksessä ja hallitustehtävissä. Rajala myi edellisen yrityksensä CCEA Oy:n Gofore Oyj:lle kolme vuotta sitten. Aluksi hän oli aikeissa jäädä kokonaan sivuun työelämästä, mutta pian mieli muuttui. Nyt Rajalalla on yritys nimeltä Amua Oy, joka keskittyy yrittäjyyden tukemiseen eri muodoissa.
”60 on uusi 40”
LinkedIn-postauksesta palautetta antaneiden joukossa on ollut myös headhuntereita, jotka ovat kertoneet Rajalalle, että he eivät asennoidu ikään samalla tavalla.
– Kokemus asuu minun ikäisissäni. Jos ajatellaan nykypäivän 57-vuotiaita, puhutaan aivan eri tilanteessa olevista kuin esimerkiksi omista isovanhemmistani siinä iässä. Nykyiset kuusikymppiset tekevät 50 kilometrin vaerlluksia ja hiihtävät satoja kilometrejä vuodessa. Olen itsekin paljon paremmassa kunnossa nyt kuin kolme vuotta sitten, kun myin yritykseni. 60 on uusi 40, Rajala jatkaa. Hän huomauttaa, että tämän hetken kuusikymppisiä pitää elättää pitkään, jos asenneilmasto ei muutu.
Rajalan mukaan ikään liittyvän ikävän kommentin antaneella headhunterilla saattoi olla huono päivä tai hänellä on saattanut olla yksittäisiä huonoja kokemuksia kuusikymppisistä johtajista.
– Voi yhtä hyvin myös olla, että asiakas oli ohjeistanut häntä hakemaan nuorempaa kandidaattia. Tavallaan headhunterin sanoilla ei ole merkitystä, mutta postaukseni herättämällä palautteella on.
”Kokemus asuu minun ikäisissäni.”
Reetta Rajala, yrittäjä
Kritiikkiä ay-liikkeelle
Viime viikkojen lakot ovat saaneet Rajalan miettimään suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta. LinkedIn-postauksen saaman huomion jälkeen hän on vakuuttunut siitä, että lakkoilu vain pahentaa ongelmia.
– Meillä on demokraattisesti valittu hallitus, joka yrittää tehdä kaikkensa sen eteen, että minunkin ikäiseni ihmiset löytäisivät töitä. Samaan aikaan ay-liike sulkee Suomen viikosta toiseen ja tekee töissä olevien ihmisten elämästä mahdotonta sulkemalla satamat ja päiväkodit. Kaikilla tavoilla yritetään tukahduttaa suomalainen kilpailukyky. Se on anteeksiantamatonta.
Rajala veti perustamaansa CCEAOy:tä kolmentoista vuoden ajan. Sinä aikana hän joutui toteamaan, miten vaikeaa huonosti motivoituneen tai työilmapiiriä saastuttavan työntekijän irtisanominen on.
– Tällä hetkellä hallitus tekee oikeita asioita parantamalla yritysten edellytyksiä olla joustavia muun muassa palkkaamisessa. Kuuden kuukauden koeajalla pystyy tekemään paljon, mutta työnantajilla pitäisi olla nykyistä parempi mahdollisuus irtisanoa työntekijä, jonka kanssa on ongelmia. Se on käytännössä mahdotonta ilman, että työnantajan pitää laittaa rahaa pöytään. Minäkin olisin palkannut enemmän ihmisiä, jos palkkaamisen riskit olisivat olleet pienempiä. Yhteiskunta olisi siis hyötynyt joustosta.
Järkytys työhaastattelussa
Yksinyrittäjänä työskentelevä johtajuuskehittäjä ja uraohjaaja Tiina Parikka on kohdannut kymmeniä asiakkaita, joiden tarinat kertovat raadollisesta todellisuudesta yli 50-vuotiaiden työmarkkinoilla. Parikan asiakkaat ovat pääsääntöisesti korkeasti koulutettuja 50–60 -vuotiaita.
– On hirveää huomata, miten ihmiset häpeävät ikäänsä. Tapaan ihmisiä, jotka ovat tulleet uransa aikana rekrytoiduiksi ilman töiden hakemista. Sitten kun tulee 50 mittariin, aktiivinen rekrytointi loppuu kuin seinään. Viestin työnantajille pitäisi olla, että näillä ihmisillä on osaamista samalla tavalla kuin aikaisemminkin.
Osa Parikan asiakkaista on lähettänyt jopa satoja hakemuksia ilman kutsua työhaastatteluun. Jos ovet haastatteluun avautuvat, siellä saattaa odottaa melkoinen järkytys.
– Hakijalle saatetaan sanoa suoraan, että sinä olet liian vanha tähän työhön. On järkyttävää, että noin voidaan sanoa kenellekään. Se on kaiken lisäksi laitonta.
Parikan mukaan yli 50-vuotiaiden imago pitäisi päivittää sille tasolle, jolle se kuuluu.
– Lokerointi iän mukaan ei ole enää millään tavalla paikallaan. Korkeasti koulutetut, vaativissa tehtävissä työskennelleet ovat äärimmäisen kyvykkäitä sopeutumaan uusiin asioihin ja omaksumaan uusia tietoja, vaikka heistä kuvitellaan aivan jotain muuta. Iso osa ihmisiä suljetaan pois työmarkkinoilta uskomusten perusteella.
”Hakijalle saatetaan sanoa suoraan, että sinä olet liian vanha tähän työhön.”
Tiina Parikka, yksinyrittäjä
Muutos huonompaan suuntaan
Parikan mukaan keski-iän ylittäneiden ammattilaisten työnäkymät eivät ole juurikaan parantuneet, päinvastoin. Viime vuonna työllisyystilastot näyttivät jo kohenemisen merkkejä, mutta loppuvuosi toi lunta tupaan. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan joulukuussa työttömänä oli yli 8 000 yli 50-vuotiasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Muutos oli vielä dramaattisempi yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä.
– Päättäjät puhuvat osaamisvajeesta. On ristiriitaista, että samaan aikaan meillä on Suomessa varaa karsia ihmisiä työmarkkinoilta iän perusteella.
Syitä yli 50-vuotiaiden heikolle menestykselle työmarkkinoille pitäisi Parikan mukaan hakea ensisijaisesti työnantajien suunnalta. Hän ei pidä vanhentunutta koulutusta relevanttina perusteluna.
– Voi toki olla, että osalla koulutus on vanhentunut, mutta niin voi olla vasta koulutusputkensa päättäneilläkin. Työelämä muuttuu nykyisin niin nopeasti.
Palkkaus ei ole ongelma
Työnantajien vääristyneet uskomukset liittyvät Parikan mukaan myös palkkaukseen. Kokeneen ammattilaisen saatetaan olettaa vaativan korkeampaa palkkaa.
– Todellisuudessa todella moni kokenut työnhakija ymmärtää myös alemman palkkatason. Siksi työnantajien ei pitäisi tehdä olettaa jotain työnhakijan puolesta. Osaaminen, laajat verkostot ja kokemus tuovat taloon euroja.
Parikka näkee yli 50-vuotiaan palkkaamisessa rahallista etua työnantajalle esimerkiksi sairauspäivien määrää ja sitoutuneisuutta arvioitaessa.
– Tässä ikäluokassa olevat työntekijät ovat usein hyvin sitoutuneita työnantajaansa. Pitää muistaa, että jatkuva rekrytointi tulee yritykselle kalliiksi. Keski-ikäisillä ei ole enää samanlaisia velvoitteita perheen suhteen, eli voi olla, että erilaiset poissaolot esimerkiksi lasten sairastumisen vuoksi jäävät pois. Yksi sairauslomapäivä maksaa työnantajalle vähintään noin 350 euroa.
Laissa kielletyt syrjintäperusteet
Suomen laissa kiellettyjä syrjintäperusteita ovat seuraavat:
- ikä
- alkuperä
- kansalaisuus
- kieli
- uskonto
- vakaumus
- mielipide
- poliittinen toiminta
- ammattiyhdistystoiminta
- perhesuhteet
- terveydentila
- vammaisuus
- sukupuoli
- seksuaalinen suuntautuminen
- muu näiden kaltainen henkilöön liittyvä syy.
Lähde: Työsuojelu.fi
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi