YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Helsingin Mannerheimintie on mullin mallin, ja se käy yrittäjien hermoille: ”Ennen asiakas tuli sisään, kun näki näyteikkunan”
Hääpukuliikkeen yrittäjä etsii uutta sijaintia kivijalkakaupalle, joka on jäänyt tietöiden alle.
Moni Helsingin Mannerheimintien laidalla oleva yritys kärsii parhaillaan mittavien katutöiden seurauksista. Meluhaittojen ohella asiakkaiden pääsy joihinkin kivijalkaliikkeisiin on vaikeutunut huomattavasti. Mannerheimintiellä on runsaasti ravintoloita ja kaupan alan yrityksiä kuten vaateliikkeitä.
Yksi tyytymättömistä yrittäjistä on Ruibin Zheng, joka omistaa kuusi hää- ja juhlapukuihin erikoistunutta Zazabella-vaateliikettä eri puolilla Suomea. Helsingin Mannerheimintien liike on myynnillisesti yksi tärkeimmistä.
– Hirveää meteliä. Liikennemelukin on kasvanut nyt, kun remontin takia molemmat kaistat ovat meidän liikkeemme puolella, Zheng kertoo.
Yrittäjän mukaan remontti on vähentänyt selvästi heräteostoksia tekevien ja ikkunashoppailua harrastavien asiakkaiden määrää liikkeessä.
– Asiakkaita ei tule enää sattumalta, kuten ennen. Aikaisemmin kun asiakas näkivät ihanan näyteikkunamme, hän tuli ovesta sisään. Nyt sellainen on vähentynyt. Aikaisemmin liikkeen edessä oli bussipysäkki. Nyt remontin takia se on siirtynyt muualle, millä on niin ikään ollut asiakkaita vähentävä vaikutus.
“Asiakkaita ei tule enää sattumalta, kuten ennen.”
Ruibin Zheng, yrittäjä
Zhengin mukaan työmaamelu on stressaavaa paitsi asiakkaiden, myös työntekijöiden kannalta.
– Sitä joutuu kuuntelemaan joka päivä. Tässä ei yhtään lohduta se, että tietyö kestää kuulemma kolme vuotta.
Zheng harkitsee liikkeen siirtämistä muualle, jos sopiva tila löytyy. Nykyisessä sijainnissa Zazabella on toiminut kahdeksisen vuotta.
Valituksia liito-oravista
Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala on pahoillaan yrittäjien puolesta, mutta tunnustaa samalla tosiasian: Mannerheimintien remontti on pakko tehdä.
– Remonttia on valmisteltu huolellisesti kaupungin toimesta. Helsingissä oli pitkään hyvä tilanne siinä mielessä, ettei kantakaupungin alueella ollut paljon katutöitä. Kun kunnallistekniikka on alkanut vanhentua, remontteja on nyt paljon meneillään ja paljon tulossakin.
Isoja remontteja Helsingin kantakaupungissa on toki ollut aikaisemminkin. Vuonna 2020 Hämeentien perusparannus aiheutti paljon moitteita alueen yrittäjiltä, vaikka remonttia tuolloinkin valmisteltiin huolellisesti. Moni yrittäjä joutui lopettamaan toimintansa, kun liikkeisiin kulku vaikeutui ja melusaaste häiritsi toimintaa. Remontin aikana liikkeisiin kulkeutui myös pölyä.
Samoin kävi takavuosien Mechelininkadun mittavan remontin aikana. Oksala kuvailee kyseistä pitkittynyttä remonttia ”hermoja raastavaksi”.
– Siitä opittiin varmasti paljon. Mannerheimintien kohdalla itseäni huolestuttaa se, että remontin pitäisi olla valmis vuoteen 2025 mennessä. Nyt luonnonsuojeluyhdistykset ovat tehneet puiden kaatamisesta valituksen hallinto-oikeuteen liito-oraviin liittyen. Se voi pitkittää remonttia tarpeettomasti.
”Kaupunkiin kannattaa olla yhteydessä”
Katuremontista voi aiheutua yrityksille merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Oksala toivoo, että Helsingin kaupunki kuuntelisi tarkasti yrittäjiä.
– Yrittäjät kantavat huolta muun muassa siitä, pääsevätkö taksilla kulkevat asiakkaat riittävän lähelle ja sujuvatko tavarantoimitukset. Joitakin yrittäjiä huolestuttavat sähkö- ja vesikatkosten vaikutukset ja se, saako mahdollisista liikkeen sulkemisista korvauksia.
– Yrittäjien kannattaa olla yhteydessä kaupunkiin, jos esimerkiksi kulkureittejä ja opasteita muuttamalla voidaan vähentää remontin haittavaikutuksia yritystoimintaan, Oksala neuvoo.
Kaupungilta voi myös hakea korvausta aiheutuneista haitoista.
– Ympäristövahinkolain mukainen korvaus edellyttää, ettei häiriön sietämistä pidetä kohtuullisena. Lomake korvauksen hakemiseen löytyy kaupungin verkkosivuilta, Oksala opastaa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi