YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Heli Sjölund
Heli Sjölund ei halunnut ottaa lainaa yrityskauppaan.

Heli Sjölund on esimerkki säästeliäisyydestä: Yrityskauppa onnistui kokonaan ilman lainaa – Nyt hän kertoo, miten rahaa säästyy pienyrittäjän arjessa

Kouvolalainen parturi-kampaamoalan yksinyrittäjä Heli Sjölund noudattaa säästäväistä elämäntapaa. Nyt hän paljastaa, miten säästäminen onnistuu pienyrittäjän arjessa.

Kouvolalaisesta Heli Sjölundista, 42, on juuri tullut oman yrityksen omistaja.

– Perjantaina teimme kaupat ja lauantaina yritys siirtyi minulle.

Toiminimellä yritystoimintaa pyörittävä Sjölund osti Hiuspiste Kouvolan liiketoiminnan, irtaimiston ja varaston. Aikaisemmin hän oli mukana yrityksessä lähinnä sijoittajan roolissa. Ennen kauppaa Sjölund toimi seitsemän vuoden ajan sopimusyrittäjänä niin ikään Kouvolassa toimivassa hiusalan liikkeessä. Sen aikaisempi omistaja oli sama kuin Hiuspisteessä.

– Päätimme kyseisen omistajan kanssa 1,5 vuotta sitten perustaa sivupisteen, jonka sisustukseen pääsin vaikuttamaan. Olimme sopineet, ettei yritys ollut myynnissä kenellekään muulle kuin minulle. Mietin ostopäätöstä muutaman vuoden. Halusin, etten käytä ostoon lainarahaa.

Rahat kasassa ennen koronapandemiaa

Sjölund on kasvanut yrittäjäperheessä, missä hän on oppinut säästäväisen elämäntavan. Myös hänen miehensä on yrittäjä.

– Rahan säästäminen on ollut tärkeä osa elämääni. Kun aikanaan aloitin säästämisen, budjetoin kaiken todella tarkasti.

Vielä tuolloin Sjölund ei kuitenkaan tiennyt, mitä varten hän säästää. Yrityksen ostaminen tuli suunnitelmiin vasta myöhemmin.

– Kun aloin miettiä tarvittavaa summaa, säästäminen oli minulle luonnollinen vaihtoehto. Sanoin jo ennen koronaa vuokranantajalleni, että nyt minulla on rahat kasassa ja että vaihtoehtona on myös oman kampaamoliikkeen perustaminen.

– Tällä hetkellä lainojen korot ovat nousseet eikä ole myöskään itsestään selvää, että lainaa edes saa, Sjölund perustelee säästämistä.

Säästämistä useille tileille

– Olen oppinut pienestä asti, että pitää ostaa vain sellaisia juttuja, mihin on varaa. Tämä näkyy samalla tavalla yritystoiminnassa. Jos tarvitsen jotain, mietin, onko sen hankkiminen järkevää. Välttelen heräteostoja. Meidän alalla on hirveästi tarjolla kaikenlaista, paljon turhaakin.

Sjölund on avannut useita pankkitilejä, joihin hän säästää eri tarkoituksiin. 

– Minulla on oman käyttötilin lisäksi yrityksen tili ja yrityksen säästötili. Kotitaloudessa käytettäviä rahoja talletetaan ruokatilille ja lainanhoitotilille. Lisäksi hallinnoin tyttäreni käyttötiliä ja hänen säästötiliään.

Yrityksen säästötilille Sjölund pyrkii säästämään sen verran rahaa, että summa vastaa palkallisen työntekijän neljän viikon vuosiloman ja yhden viikon talviloman lomarahaa ja että säästöä kertyisi myös muita hankintoja varten. Ruokatilille hän tallettaa kotitalouden ruokamenoihin käytettävät rahat ja lainanhoitotililtä Sjölund maksaa miehensä kanssa yhteistä asuntolainaa. Sieltä otetaan rahat myös yhteisiin laskuihin.

Eläkepäivien varalle Sjölund maksaa YEL-työtuloa ja säästää sijoitusrahastoon.  

Yrityskauppa oli oikea ratkaisu

Oma yritys on tarjonnut Sjölundille sopimusyrittäjyyttä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä. Kampaamoalalla yleinen sopimusyrittäjyys tarkoittaa käytännössä sitä, että yrittäjä maksaa prosentuaalisen osan tuloistaan liikkeen omistajalle ja pienentää näin kokonaisriskiään. Usein prosentuaaliseen tuloutukseen sisältyvät muun muassa kampaamon tuotteet.

– Nyt kun olen itse täysin vastuussa, rahaa on kiinni myös varastossa ja maksan itse laskut. Siinä suurin ero, Sjölund kertoo.

Hän on ollut tyytyväinen päätökseensä siirtyä kokonaan omaan yritykseen.

– Jollain tapaa kaipaan haasteita. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän haluaa päättää asioistaan itse.

Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna