YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Helsingin startup-ekosysteemi neljänneksi globaalissa vertailussa – Maria 01:n Ville Simola: ”Osaamisen taso on kovaa luokkaa”
Helsinki sijoittui neljänneksi vuoden 2020 globaalissa nousevien ekosysteemien vertailussa. Helsingillä on yksi kilpailuetu, mikä usein unohdetaan”, Ville Simola muistuttaa.
Pääkaupunkiseutu pärjäsi erityisesti rahoitusta ja osaajia tarkastellessa.
Startup Genomen ja Global Entrepreneurship Networkin tuottama Globaali ekosysteemi -raportti on maailman kattavimpia startup-tutkimuksia, joka perehtyy 250 ekosysteemiin ja tarkastelee 40 parasta ekosysteemiä. Raportti listaa myös 100 parasta nousevaa ekosysteemiä tutkimuksessaan.
Vaikka Helsinki on kooltaan pienempi kuin moni kilpailijansa, tutkimus tuo esiin, että Helsingin vahvuudet ovat merkityksellisiä kansainvälisessä vertailussa.
Startup-keskittymä Maria 01:n toimitusjohtaja Ville Simola ei ihmettele tutkimuksen tulosta, päinvastoin.
– Kansainvälisestä näkökulmasta Helsinki on noussut yhdeksi keskeisimmistä startup-hubeista paitsi Euroopassa, myös globaalisti. Suomi on aika hyvillä luvuilla katsottuna esimerkiksi kansainvälisiä pääomasijoituksia, ja varsinkin, jos sijoitusvolyymi suhteutetaan BKThen.
Mikä tekee Helsingistä otollisen maaperän startupeille? – Helsingin ekosysteemin arvo 5,8 miljardia dollaria
Erityisesti tutkimuksen mukaan Helsinki nousi esiin osaajien ja rahoituksen kategorioissa. Helsinki erottui positiivisesti muun muassa huippuohjelmistokehittäjien määrässä. Näiden osaajien määrä ja kasvu pitkällä aikavälillä on kriittinen osatekijä ekosysteemin menestymisen kannalta ja heijastelee ekosysteemin kasvupotentiaalia.
– 10 vuoden kehityskaaren aikana metropolialueelle on kivasti syntynyt startup-ekosysteemi. Meillä on kriittinen massa yrityksiä, kriittinen massa osaamista ja sitä kautta on tullut entistä enemmän pääomasijoitusrahaa. Ekosysteemin peruspalikat ovat aika kivasti olemassa. Osaamisen taso meidän yrityksissämme on kovaa luokkaa ja se kuuluu kansainvälisten sijoittajien kommenteissa, Simola tietää.
Simola lisää vielä, että Suomen ja Helsingin yksi kilpailuetu helposti unohdetaan – nimittäin työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen.
– Jos katsoo globaalista näkökulmasta, on tärkeää, että Suomella on yksi selkeä keskus. Sijoittajan on sitten helppo tulla ja löytää yrityksiä.
Raportin mukaan Helsingin alueen ekosysteemin arvo on 5,8 miljardia dollaria ja viimeisen 2,5 vuoden ajan varhaisen vaiheen rahoituksen määrä oli 511 miljoonaa dollaria.
Sektorit, joilla Helsinki on erityisen vahva ovat tutkimuksen mukaan AI, Big data, analytiikka, peliala ja digitaalinen terveys.
Koronan myötä uusia haasteita – Maria 01:ssä 40 prosentilla myynti loppui kokonaan kriisin alussa
Koronakriisi on aiheuttanut kasvuyrityksille globaalisti haasteita kahdesta näkökulmasta. Samaan aikaan kun pääoman hankinta on vaikeutunut, monen yrityksen kysyntä on laskenut radikaalisti.
Raportti tuo esiin, että venture capital-sijoitusten määrä on vähentynyt merkittävästi jokaisessa maanosassa. Globaalissa mittakaavassa pääomasijoitukset ovat vähentyneet 20 prosenttia tammi-maaliskuun aikana.
Helsinkiläisessä Maria 01:ssä on hyvin eri vaiheen startup-yrityksiä, osa on hyvin alkuvaiheen yrityksiä ja osa kerää jo A-rahoituskierrosta. Siinä vaiheessa, kun liiketoiminnasta on jo näyttöjä, voidaan kerätä A-sarjan rahoituskierrosta, missä sijoittajat ovat pääasiassa VC-yhtiöitä.
Ville Simolan mukaan startup-keskittymän noin 170 yrityksestä 40 prosenttia koki kriisin vaikutukset kriisin alkuvaiheessa tosi voimakkaina. Heidän myyntinsä loppui kokonaan maalis–huhtikuussa.
– 40 prosentille yrityksiä korona haittasi liiketoimintaa, mutta vaikutukset eivät olleet niin dramaattisia ja lopuille 20 prosentille vaikutukset olivat vähäisiä ja joillekin jopa positiivisia. Näin kävi esimerkiksi peliyrityksille. Alkuvaiheen yrityksissä on edelleen vaikeaa.
– Pääomasijoituspuolella tilanne on ollut yllättävänkin hyvä, mutta enkelirahoituksessa on ollut laskua Suomessa. Kaksi meidän yritystämme on ilmoittanut konkurssista.
Maria pystyi tukemaan kampuksen kasvuyrityksiä hyvittämällä huhti-toukokuun vuokrat täysimääräisesti ja kesäkuun 50-prosenttisesti. Tuen mahdollisti Marian vuokranantajan Helsingin kaupungin päätös tukea muun muassa kasvuyrityskeskittymiä vuokranhuojennuksin.
Tulevaisuuden näkymät eivät ole vain synkkiä. Jokainen kriisi luo myös uusia mahdollisuuksia.
– Esimerkiksi Health Capital Helsingin kyselyn mukaan suuri osa terveysteknologiaan keskittyneistä yrityksistä sanoo tällä kriisillä olleen positiivinen vaikutus heidän liiketoimintaansa, Helsinki Business Hub kertoo tiedotteessaan.
Helsinki Business Hub toimii Startup Genomen paikallisena kumppanina.
Kuva: Maria 01
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi