YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tukkutorin Pakastamo
26.9.2024 klo 08:02
Uutinen

Helsingin Yrittäjät: Tukkutorin Pakastamon yritykset pattitilanteessa kaupungin kanssa

Helsingin Tukkutorilla sijaitsevan Pakastamon yritykset ovat viime syksystä asti neuvotelleet kaupungin kanssa vaihtoehdoista jatkaa Pakastamon toimintaa, kunnes uudet pakastamotilat saadaan rakennettua. Pakastamo uhataan kuitenkin sulkea syyskuun lopussa, vaikkei yrityksillä ole käytössään korvaavia tiloja ja asiasta on valitusprosessit meneillään.

Pakastamossa toimiville noin 190 yritykselle tulivat viime syksynä shokkina kaupungin suunnitelmat irtisanoa pakastamotilojen vuokrasopimukset päättymään nopeassa aikataulussa 30.9.2024. Pakastamon yritykset ja Helsingin Yrittäjät vetosivat kaupungin päättäjiin, jotta yritysten toiminnalle välttämättömien pakastamotilojen käyttämiselle saadaan lisäaikaa, kunnes korvaavat pakastamotilat saadaan rakennettua.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi 2.10.2023 pakastamotilojen alasajon, mutta totesi pitävänsä Tukkutorin alueen perinteikästä yritystoimintaa tärkeänä, ja kehotti tiloja vuokraavaa Helsingin Kaupunkitilat Oy:tä selvittämään yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa pakastamotilojen väliaikaisjärjestelyjen toteutustapoja, jotta yritystoiminta alueella voi jatkua.

Tukkutorin alueesta on vuosikymmenten kuluessa muodostunut ainutlaatuinen yritysten ja lähituotannon keskittymä, jonka toimijat palvelevat Helsingin keskustan sekä muiden alueiden ravintoloita, kahviloita, catering-yrityksiä, kioskeja, kauppoja, hotelleja ja toreja. Alueen elintarvike- ja tukkuyritysten toimintaedellytysten turvaaminen onkin merkityksellistä koko kaupungille.

Pakastamon toiminnalle tarvitaan jatkoaikaa

Yrittäjät ovat viime syksystä alkaen neuvotelleet aktiivisesti Kaupunkitilat Oy:n ja kaupunkiympäristön toimialan edustajien kanssa vaihtoehdoista jatkaa väliaikaisesti Pakastamon toimintaa. Yritykset ovat olleet toiveikkaita sen suhteen, että asiaan löydetään toimiva väliaikaisratkaisu, kunnes uudet pakastamotilat valmistuvat.

– Yrittäjät ovat täyttä vauhtia suunnittelemassa uutta pakastamoa, mutta sen valmistuminen vie aikaa. Kohtuullinen lisäaika nykyiselle Pakastamolle on välttämätön edellytys monen Tukkutorilla toimivan yrityksen säilymiselle alueella. Jos historiallinen ruoka-alan ekosysteemi hajoaa, vaikuttaa se myös Helsingin ravintolakulttuuriin, joka monelta osin tukeutuu Pakastamon toimitusketjuihin. Tukkutori tarjoaa helsinkiläisille kuluttajille ja ravintoloille lähellä valmistettuja raaka-aineita nopeilla toimitusajoilla ja ihmisläheisellä palvelulla, kertoo Tukkutorin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Otto Lundström.

– Pakastamon sulkeminen tarkoittaisi, että monet yritykset – ikoniset helsinkiläiset brändit – joutuvat etsimään uusia varastointiratkaisuja kehä kolmosen ulkopuolelta tai lopettamaan toimintansa kokonaan. Toivomme, että päätöksentekijät ymmärtävät Pakastamon merkityksen Helsingin ravintolakulttuurille ja elinvoimalle. Pakastamon alasajopäätöksen toimeenpanoa tulee lykätä ja näin varmistaa Tukkutorin elintarvikealan ekosysteemin säilyminen uuden pakastamon valmistumiseen saakka, painottaa Lundström.

– Yrittäjien mukaan keskustelut kaupungin kaavoituksen kanssa uuden pakastamon toteutuksesta alueen kehittämisvisioihin pohjautuen ovat sujuneet hyvässä hengessä. Yritysten maanvuokrasopimusten jatkumisesta vuoden 2036 jälkeen ei kuitenkaan ole saatu selvyyttä, eivätkä Kaupunkitilat Oy:n kanssa käydyt neuvottelut ole johtaneet mihinkään, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Pakastamoa koskevasta käsittelyprosessista on tehty kunnallisvalitukset, ja Kaupunkitilat Oy:n helmikuussa 2024 toteuttama vuokrasopimusten irtisanominen on riitautettu käräjäoikeudessa.

– Vuokranantaja on ilmoittanut, että Pakastamon toiminta päättyy syyskuun lopussa, vaikka yritysten tilanne on edelleen avoin korvaavien tilojen osalta. Ja huolimatta siitä, että liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan vuokrasuhteet jatkuvat entisin ehdoin oikeudenkäynnin aikana, sanoo Oksala.

Tukkutoria kehitettävä elinvoimaisena yritysalueena

Helsingin Tukkutorin alueen kehittämiselle laaditaan parhaillaan suunnitteluperiaatteita. Helsingin Yrittäjien ja alueen yritysten lausunnoissa kaupungille painotetaan, että suunnittelussa tulee varmistaa ainutlaatuisen yritysalueen toiminnan jatkuminen ja kehittyminen tulevina vuosina. Tavoitteeksi tulisi ottaa kehittämisvisio 3, joka mahdollistaa uusien pakastamotilojen rakentamisen ja alueen kehittämisen monipuolisena yritystoiminnan, asumisen sekä virkistymisen keskuksena.

– Alueen kehittämisvisiot sisältävät vaihtoehdon, jossa alueelle tulisi suuri tapahtuma-areena, jolloin alueen yritysten ekosysteemi hajoaisi. Kaupungissa on kuitenkin monia vaihtoehtoja uusille tapahtumakeskittymille, Taka-Töölöön on jo suunnitteilla suurareena ja ennen pitkää Helsinki-hallikin saadaan taas käyttöön. Myös Suvilahdesta on muodostumassa tapahtuma- ja viihdekeskus, jonka toimintaa palvelee vieressä sijaitsevan Tukkutorin kehittäminen elintarvike- ja lähituotannon alueena, sanoo Oksala.

Kaupungin yleiskaavan mukaan Tukkutorin aluetta kehitetään toimitilojen, tuotannon, varastoinnin, satamatoimintojen, julkisten palvelujen ja opetustoiminnan sekä virkistyksen käyttöön. Helsingin kaupunginvaltuusto on vuonna 2021 Tukkutori-yksikön yhtiöittämisestä päättäessään linjannut, että Tukkutorin aluetta on tarkoitus kehittää perinteisen ja merkittävän tukkutoritoiminnan ohella uutta luovaksi ravitsemus- ja tapahtumatoiminnan keskukseksi sekä elintarvikealan ympärille rakentuvaksi pk-yritysten toiminnan keskukseksi ja tukea alueelle jo kehittynyttä ekosysteemiä.

– Tukkutorin yrityksille on tärkeää saada varmuus siitä, että aluetta kehitetään jatkossakin yritysalueena ruokakulttuuri edellä. Tämä tarkoittaa sitä, että alueella säilyy liha-, kala- ja vihannestuotantoa ja yritysten ainutlaatuinen ekosysteemi pysyy elinvoimaisena, sanoo Oksala.

LISÄTIEDOT

Toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät
p. 040 548 1104, tiina.oksala@yrittajat.fi

Puheenjohtaja Otto Lundström, Tukkutorin yrittäjäyhdistys
p. 050 664 89, otto.lundstrom10@gmail.com