YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Helsinkiläinen Vertia Oy valittiin Vuoden nuori yrittäjä 2021 -kilpailun finaaliin
Vuoden nuori yrittäjä 2021 -finaaliin ylsivät rakentamisen laadunvarmistusta tekevä Vertia Helsingistä, kattomarkkinoilla toimiva Järki-Saneeraus Hämeestä ja shop-in-shop välipalakonseptia luotsaava Smooth it Varsinais-Suomesta.
Valtakunnallisen Vuoden nuori yrittäjä 2021 -kilpailun finaaliin ylsivät Topi Jokinen (s. 1988) ja Heikki Jussila (s. 1989) yrityksellä Vertia Oy Helsingistä, Irina Nurmi (s. 1992) yrityksellä Smooth it Oy Varsinais-Suomesta ja Eerik Säkkinen (s. 1991) yrityksellä Järki-Saneeraus Oy Hämeestä. Kilpailuun ilmoitettiin reilu 400 nuorta yrittäjää eri puolilta Suomea.
– Vastuullisuus, uudenlainen johtaminen, riskinotto ja innovatiivisuus omalla toimialalla korostuvat tämän vuoden finalisteissa, verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä iloitsee.
– Finalistit edustavat eri kokoisia työnantajayrittäjiä, osalla heistä on pitkä kokemus ja osalla vasta muutama vuosi yrittämistä takana. Nuoret yrittäjät ovat heterogeeninen ryhmä siinä missä muutkin yrittäjät, mutta intohimo omaan tekemiseen, arvostus työntekijöitä kohtaan ja kasvunnälkä yhdistää jokaista finalistia, Manai kertoo.
Topi Jokinen ja Heikki Jussila vievät rakennusalaa eteenpäin ilman esihenkilöitä
Helsinkiläinen Vertia Oy tuottaa rakentamisen laadunvarmistus- ja kartoituspalveluita. Yrityksen palvelutarjontaan kuuluu rakennusten tiiviys- ja kosteusmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset sekä vesivahinkojen kartoitukset ja kuivaukset. Tavoite on parantaa rakentamisen laatua ja siten lisätä terveiden ja energiatehokkaiden kotien määrää.
Vuonna 2011 perustetun yrityksen toimintatapa on perinteisellä alalla uraauurtava: Vertiaa on viimeisten vuosien aikana kehitetty kohti itseohjautuvaa toimintamallia. Yrityksen toimitusjohtajana toimii yksi perustajista, Topi Jokinen, mutta hänellä ei ole päätöksentekovaltaa yli muiden. Samoin yrityksessä ei ole muitakaan esimiehiä. Päätöksentekoon, strategiatyöhön, palkoista päättämiseen ja mahdollisten haasteiden ratkaisemiseen osallistuu koko työyhteisö yrityksessä kehitettyjen toimintamallien tukemana.
Raati oli erityisen vaikuttunut yrityksen merkittävistä kasvumahdollisuuksista Suomessa, toimivasta tuoteportfoliosta laadun mittaamisesta sekä siitä, että asiakkaat ovat yritykseen poikkeuksellisen tyytyväisiä. Perinteisellä alalla toimiva yritys vailla esihenkilöitä nähtiin innovatiivisena.
Finaaliin myös Smooth it Varsinais-Suomesta ja Järki-Saneeraus Hämeestä
Vuonna 2014 Turun ammattikorkeakoulussa opiskelleet Irina Nurmi ja Lina Toivonen kehittivät idean smoothie-baarista, joka sijaitsisi keskellä kauppaa, jossa Nurmi ja Toivonen tuolloin myös työskentelivät opintojen ohessa. Kauppiaan innostuttua ideasta nuoret päättivät kokeilla siipiään yrittäjinä. Näin syntyi Smooth it, jota Nurmi kuvailee työn lisäksi myös elämäntavaksi. Nykyisin Nurmi johtaa yritystä yksin, ja Smooth it on laajentanut toimialuettaan: Helsingin seudulla myyntipisteitä on 21 ja Turussa kymmenen.
Yritys työllistää nuoria tulevaisuuden lupauksia, jotka Smooth it ottaa mukaan niin tuotekehitykseen kuin markkinoinnin ideointiin. Kaupoissa tapahtuvan myynnin lisäksi yrityksen liiketoimintaan kuuluu myös suoramyynti yrityksiin cateringinä ja paikalle kuljetettuna. Vaikka koronavuosi vähensi yritysmyyntiä, on Smooth it Oy tehnyt kaikesta huolimatta tulosta.
Eerik Säkkinen perusti Järki-Saneeraus Oy:n vuonna 2013. Yritys toimii Kormun kylässä Lopella. Se tekee kattoremontteja ja myy kattotarvikepaketteja. Yksinyrittäjänä aloittanut Säkkinen palkkasi ensimmäisen työntekijän jo parin kuukauden kuluttua. Järki-Saneeraus onkin ollut alusta asti voimakkaalla mutta kannattavalla kasvu-uralla. Maksuvalmius on hyvä ja oman pääoman tuotto on korkea.
Järki-Saneeraus toteuttaa kokonaisprosessin hallintaa valmistuksessa asennukseen. Yritys tukee henkilöstönsä itseohjautuvuutta. Se panostaa kierrätykseen: nosturi kiertää kaikki työmaat ja kerää pellit, puut ja sekajätteet kyytiin. Asentajat lajittelevat roskat työmaalla. Kierrätys on paitsi vastuullista myös kannattavaa: kattopeltien kierrätyksen hinnalla saadaan katetuksi kahden työntekijän palkka ja siihen käytettävän kaluston kulut.
Voittajakolmikko palkitaan 30 000 eurolla
Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee valtakunnallisen kilpailun kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 euron suuruisella summalla. Alueellisten alkukilpailujen voittajien palkitsemiseen säätiö osoitti 1 500 euron suuruisen tuen kullekin alueelle. Vuoden nuori yrittäjä -palkinto jaetaan Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä 25.9.2021 Jyväskylässä.
Lisätietoja: www.vuodennuoriyrittaja.fi
Teksti: Suomen Yrittäjät
Kuva ja video: Tapio Auvinen