YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Helsinkiläinen viski kypsyy kotikaupungin tammista tehdyissä tynnyreissä – “Kiinnostaa selvittää, miten kotimaisuus vaikuttaa makuun ja kypsymiseen”
Helsinkiläistislaamo The Helsinki Distilling Company testaa kotimaisen tammen käyttöä viskin kypsytyksessä. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun viski kypsyy kotimaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä.
Kansainvälisesti palkittu helsinkiläistislaamo on käyttänyt palkittujen viskiensä kypsytykseen ranskalaisesta ja amerikkalaisesta tammesta tehtyjä tynnyreitä. Tislaamon perustaneet master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen ovat kuitenkin pitkään etsineet mahdollisuutta kypsyttää viskiä myös kotimaisessa tammessa.
– Suomalaisesta tammesta ei käsittääksemme ole aiemmin tehty kypsytystynnyreitä. Paitsi että tammea kasvaa Suomessa verrattain vähän, on se myös geneettisesti hieman erilainen kuin perinteisten viinimaiden tammet. Koska puulaji on kuitenkin sama, meitä on kiinnostanut selvittää miten kotimaisuus vaikuttaa viskin makuun ja kypsymiseen, master distiller Mikko Mykkänen kertoo tiedotteessa.
Apuun projektiin löytyi puuseppä Masa Salminen, joka on erikoistunut helsinkiläisten puiden työstämiseen. The Helsinki Distilling Companyn pilottiprojektissa 48-litraisiin viskitynnyreihin on käytetty kolme vuotta kuivunutta, Helsingistä ja lähialueilta kaadettua tammea. Tynnyreiden muoto on Salmisen käsialaa.
– Perinteinen tynnyri on poikkeuksellinen puutyö, eikä siinä ole juuri mitään yhteistä itselleni tutun puusepäntyön kanssa. Maailmalla tehdään erinomaisia tynnyreitä, mutta niiden valmistus vaatii myös sellaiset laitteet ja puitteet, joita Suomesta ei löydy. Siksi tälle helsinkiläisviskin kypsytysastialle tuli miettiä oma muotonsa, Masa Salminen kertoo tiedotteessa.
Testaamme tynnyreissä myös erilaisia sisäpinnan polttoasteita, jotta löydämme viskin kypsymiselle ja makurakenteelle optimaalisen ratkaisun.
Puuseppä Masa Salminen
Salminen teki tynnyrit suorasta tammilaudasta koveran sijaan, jolloin puun kasaaminen ja yhteen puristaminen tiiviiksi säilytysastiaksi onnistui helpommin.
– Testaamme tynnyreissä myös erilaisia sisäpinnan polttoasteita, jotta löydämme viskin kypsymiselle ja makurakenteelle optimaalisen ratkaisun.
Pilottihanke dokumentoidaan
Tynnyripilottihankeen dokumentoi ongelmanratkaisusta ja matematiikan käytöstä puutyössä väitellyt tohtori Laia Saló i Nevado. Hän seuraa tisleen kehittymistä valmiiksi tuotteeksi.
Viime vuoden satokauden kotimaisesta mallasrukiista ja -ohrasta valmistettu tisle on kypsynyt helsinkiläisissä tammitynnyreissä nyt puolisen vuotta.
– Jotta tislettä voisi kutsua viskiksi, tulee sen olla kypsynyt tammiastiassa vähintään kolme vuotta. Vaikka pilotti on vielä nuori, on alku lupaava. Vaikuttaa siltä, että premium-luokan viski kypsyy hyvin myös suomalaisessa tammessa, tohtori Laia Saló i Nevado sanoo.
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi