YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hevosen kokoinen nukke
Lähes kaikki tuntevat Ransu-koira Yle TV2:lta, mutta nukketeatteri ei enää ole vain käden päässä heiluva hahmo. Hämeenlinnalainen Hannu Räisä on kehittänyt konseptia yrityksensä Nasty Puppet Promotionsin suojista aina Intiaan, Egyptiin ja Keniaan saakka.
Hämeen Yrittäjät / Yritysuutiset / Katri Ahonen
Hannu Räisän ura alkoi nukketeatterissa 30 vuotta sitten. 4,5 vuoden opiskelujen jälkeen ensimmäinen alan työ oli Tukholmassa. Kesätyö venähti viideksi vuodeksi ja Hannu vietti kiertue-elämää Ruotsissa, Saksassa ja Intiassa.
Vaimon kanssa muutettiin takaisin Suomeen vuonna 2000, Räisä aloitti työt Tampereella teatterissa. Kiertuetyö ympäri Suomea sisälsi pääasiassa teatteri-, koulu- ja päiväkotiesiintymisiä.
Vuonna 2002 Räisä valittiin Hämeen läänintaiteilijaksi, työ oli pääasiassa yleisökasvatusta pitäen sisällään luentoja, esiintymistä ja esitelmiä nukketeatterista. Läänitaiteilijan työ oli määräaikainen, jonka jälkeen Räisä päätti perustaa oman yrityksen v. 2009.
Viekkaat ja veistokselliset nuket
Räisän yritys syntyi palavasta halusta tehdä nukketeatteria. Päätös tuntui luontevalta.
– Päätyöni on uniikkien nukkejen valmistaminen. Veistän nuket puusta, lehmuksesta, jotta ne oikein säilytettynä olisivat ikuisia. Suurin valmistamani hahmo on Tampereen Teatterille tehty Sotahevonen, joka on oikean hevosen kokoinen, kertoo Hannu Räisä.
Valmistustyön lisäksi Räisä luennoi ja kouluttaa muita alasta kiinnostuneita. Koulutuksista osa tapahtuu näyttelijäteattereissa. Ohjauksia ja tilaustöitä tehdään mainos-, tv- ja musiikkivideotuotantoihin.
– Valmistan nukkeja muistakin materiaaleista kuin puusta. Tällä hetkellä teen patsasta. Se on kuvanveistoa, joka on tärkeä osa myös nukketeatteritaidetta!
Nukketeatteri ja valmistus erikseen
Hannu Räisällä ja näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Antti Kemppaisella on Nasty Puppetistä erikseen toimiva Kuninkaallinen Nukketeatteri, jossa miehet toteuttavat esityksiä yhdessä. Nukketeatteri ei ole vain lasten laji. Kuninkaallinen Nukketeatteri on tehnyt esityksiä myös aikuisille, esimerkiksi hulvattoman hauskojen poliittisten satiirien muodossa.
– Tässä ammatissa on kaksi aivan täysin eri puolta. Verstaalla työskentelet yksin ja sosiaaliset isot kohtaamiset ovat teattereissa sekä koulutuksissa.
Suomen nuket tunnetaan ulkomailla
Keväällä koronarajoitusten alkaessa Räisä saapui Intiasta. Viime vuonna suomalaista nukketeatteria tehtiin tunnetuksi Kenian pääkaupungissa Nairobissa sekä Egyptissä Kairossa.
– Olemme esiintyneet myös ulkomaisilla festivaaleilla. Nyt on tulossa pari vuotta taukoa kansainvälisten tilanteiden takia.
Hannu Räisä keskittyi koronarajoitusten aikana tekemään tilaustöitä. Esitysten tauottua taloudellinen tilanne ei ole ollut paras mahdollinen. Itsensä kehittämiseen ja kouluttautumiseen on vapautunut aikaa.
– Rajoitusten alettua halusin liittyä Yrittäjäjärjestöön verkostoitumisen ja tiedonsaannin takia. Haluan myös tavata uusia ihmisiä ja toivon myös löytäväni uusia yhteistyökumppaneita. Suosittelen jäsenyyttä myös muille yrittäjille, koska yrittäjäjärjestöstä saa tietoa mitä ei normaalisti saisi, suosittelee Räisä.
Katso lisää: