Hillasato on hyvä, mutta thaipoimijat eivät ehdi metsiin
Kuluneella viikolla Maahanmuuttovirasto Migri ilmoitti myöntäneensä ensimmäiset oleskeluluvat luonnonmarjojen poimijoille. Kuva: Getty Images

Hillasta maksetaan nyt kelpoa hintaa – Thaimaalaisia poimijoita ei kuulu vieläkään: “Tilanne alkaa olla katastrofi”

Marja-alalla odotetaan, että Suomen viranomaiset avaavat keskusteluyhteyden Thaimaahan.

Kuhmolainen torikauppias Eino Tsutsunen on kerännyt hillaa reilun viikon. ”Saalista” on kertynyt viitisenkymmentä kiloa. Poimijalle maksetaan kymmenisen euroa kilolta.

– Se on mielestäni aika kohtuullinen hinta, mies kertoo.

Tsutsunen on pitänyt useamman vuoden taukoa keräämisestä, mutta tänä vuonna hyvä hillasato houkutteli miehen etsimään suoapajia.

– Keväällä merkit olivat jo hyvät, kun ei ollut yöpakkasia. Kukinta onnistui.

Tsutsunen on yksi niistä suomalaisista, jotka ovat innostuneet keräämään luonnonmarjoja. Tänä kesänä innokkaita on tavallista enemmän, sillä esimerkiksi mustikasta maksetaan kerääjille parempaa hintaa kuin normaalisti. Syynä on marjaa ostavien yritysten tiukka tilanne: thaimaalaisia poimijoita ei ole edelleenkään saatu maahan.

Marja-alaa koskevan työehtosopimuksen yksityiskohdat saatiin valmiiksi jo kesäkuun puolella, mutta sen jälkeen asiat ovat junnanneet paikallaan. Kuluneella viikolla Maahanmuuttovirasto Migri ilmoitti myöntäneensä ensimmäiset oleskeluluvat luonnonmarjojen poimijoille. Noin 1 300 hakemuksesta 900 johti myönteiseen päätökseen.

Jotta poimija pääsee keräämään marjoja Suomeen, hän tarvitsee paitsi työsopimuksen ehtona olevan oleskeluluvan, myös maastapoistumisluvan Thaimaan viranomaisilta.

– Thaimaan viranomaiset odottavat keskustelua Suomen viranomaisten kanssa, eikä aikataulua keskustelulle ole vieläkään saatu varmistettua, marja-alan etuja valvovan Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen sanoo.

Keskustelun toivotaan järjestyvän ensi viikon aikana, mutta marjojen poiminnan kannalta alkaa olla kiire.

– Tilanne alkaa olla jo katastrofi. Kausi on täyttä häkää käynnissä. Kun ajattelee, mitä thaimaalaisen poimijan pitäisi ehtiä tienata, kauden lyhentyminen tarkoittaa merkittävää ansioiden pienenemistä. Lisäksi tässä on iso riski, että jos lentoja joudutaan siirtämään, korvaavia lentoja ei enää ole saatavilla, Partanen jatkaa.

Poimijoille maksetaan jatkossa työehtosopimuksen mukaista 9,61 euron tuntipalkkaa. Vaihtoehtona on urakkapalkkaus.

Työajan seurannassa haasteita

Eteläisen Suomen mustikkasato on parhaillaan käynnissä. Pohjoisessa mustikat eivät ole vielä täysin kypsiä, joten kerättävää riittää vielä viikoiksi. Jos poimijoita ei saada lähiviikkoina Suomeen, he ehtivät vielä puolukkasesonkiin. Partasen mukaan poimijat siirtyvät yleensä majoitusleiristä toiseen marjojen kasvukauden perässä.

Poimijoille maksetaan jatkossa työehtosopimuksen mukaista 9,61 euron tuntipalkkaa. Vaihtoehtona on urakkapalkkaus.

– Katsotaan nyt, pääsevätkö poimijat lähtemään. Se on pitkälti Thaimaan viranomaisista kiinni. He tekevät asiassa omat ratkaisunsa. Toivottavasti Suomen viranomaiset tarjoavat heille riittävän tiedon, Partanen kertoo.

Työehtosopimuksen yksityiskohtien hiomisessa oli haasteita esimerkiksi matkustusaikojen työajan tulkinnan osalta. Työajan seuranta voi Partasen mukaan osoittautua vaikeaksi tehtäväksi.

”Ei saa edes bensarahoja takaisin”

Eino Tsutsunen toivoo, että yritykset maksaisivat suomalaisille poimijoille rehdin korvauksen marjojen poimimisesta.

– On ihan oikein, että tällä hetkellä marjasta saa parempaa hintaa. Kuka nyt haluaisi lähteä keräämään euron litrahinnalla. Moni kerääjä ei saa marjoista edes bensarahoja takaisin.

Tsutsunen muistaa ”hullun vuoden”, jolloin pohjoisessa eräs marjoja ostava yritys maksoi hillasta  poimijoille viisi euroa kilolta. 

– Se oli naurettava hinta. Moni kerääjä kaatoi hillat metsään, eivätkä tuoneet niitä ostajalle. Pitää muistaa, että erityisesti hillan kerääminen on raskasta, koska se kerätään suolta. Mustikan kerääminen on paljon kevyempää työtä. Hilla kerätään käsin, siihen ei ole vielä työvälineitä keksitty.

Torikauppias uskoo, että hillaa jää tänä vuonna poimimatta, koska kaikkea ei ehditä kerätä. Näin on hänen mukaansa siitä huolimatta, että suomalaiset lähtevät keräämään mieluummin hillaa kuin mustikkaa. Syynä on hillasta saatava parempi hinta.

– Nyt kun thaimaalaisia ei ole keräämässä, kerätty hillasato jää pieneksi. Osa sadosta alkaa mennä jo vanhaksi. Torimyynti käy hyvin, mutta teollisuus saa marjoja huonommin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen