Virve Ruutu-Martikainen ja 6-vuotias ori Mister Diamond van de Molenkeuter
9.8.2023 klo 07:30
Uutinen

HippoSport Oy ⭐ Espoon Yrittäjien Viikon vieras

Espoon Yrittäjien Viikon vieras -sarja esittelee upeita espoolaisia jäsenyrityksiä ja -yrittäjiä. Viikon vieraana on ratsastustarvikeliike HippoSportin perustajayrittäjä ja toimitusjohtaja Virve Ruutu-Martikainen.

Yrittäjän nimi?

Virve Ruutu-Martikainen

Yhteystiedot

📍 HippoSport Oy, Kilonkartanontie 4, 02610 Espoo

👉 www.hipposport.fi

📷︎ ig @hipposport.fi
👍 fb HippoSport
🐴 tiktok @hipposport.fi

Yrittäjänä vuodesta? / Yritys perustettu?

1990

Virve Ruutu-Martikainen ja Atte Martikainen palkittiin pitkästä yrittäjäurasta Yrittäjäristeillä HippoSportin 30-vuotisjuhlassa.

Yrityksen toimiala?

Ratsastus- ja hevostarvikkeiden myynti kivijalassa ja verkkokaupassa, sekä B2B -myynti, agentuurimyynti (sisältää urheilu- ja lifestyle-tuotteiden myyntiä sekä hevosten välitystä)

Yrityksen tarina/historia?

Halusin jo lapsena, että minusta tulee kioskin täti ja äiti. Ylioppilaaksi tulon jälkeen menin kauppaopistoon takaoven kautta, sillä halusin yrittäjäksi (näyttelijä oli toinen vaihtoehto). Harrastin esteratsastusta ja meillä oli omia hevosia , ja suunnittelin valmennnustallia. Tein kauppaopiston päättötyönä tutkielman ”Ratsastuskeskusten kannattavuus Suomessa”, ja totesin, että pääomaa ei ole tarpeeksi, joten päätin vaihtaa ratsastustarvikeliikkeeseen. Kauppaopiston jälkeen hakeuduin ratsastustarvikeliikkeeseen töihin, ja hoidin sitä kuin omaani pari vuotta. Sen jälkeen laitoin oman pystyyn Espooseen – Espoossa olimme ainoa liike siihen aikaa.

Alusta asti toiminta-ajatus oli laadukkaiden tuotteiden myynti ja korkea asiakaspalvelun taso. Sillä ollaan menty tähän saakka, ja mennään edelleen. Suunnitelmat ja laskelmat oli tehty tarkasti (muistaakseni 3-5 vuotissuunnitelma), ja niiden kanssa oli hyvä mennä pankkiin hakemaan lainaa. Suunnitelma oli, että vuoden päästä lyödään pillit pussiin, jos menee pieleen. Hyvinhän se meni.

Aloitimme 1.2.1990 reilun 60m2 liiketilassa Leppävaarassa, siitä siirryttiin tuplasti isompaan tilaan saman kadun varrella jonkun vuoden päästä. Muutaman vuoden meillä oli Helsingissäkin liike, ja sinä aikana syntyi toinen lapsi. Luovuimme tästä Helsingin liikkeestä, koska sinne tuli valtava vuokran korotus. Aloimme etsimään isompaa liiketilaa, ja nyt olemme olleet pian 22 vuotta Kilon tallin alueella olevassa suuressa 600m2 vanhassa riihessä, jonka kunnostimme museoviraston ja alueen omistajien Burmeisterin perheen luvalla ratsastustarvikeliikkeeksi.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Vastaan tarvittavat viestit ja meilit aamulla ennen liikkeelle lähtöä. Useana aamuna viikossa nimittäin menen jonnekin ennen työpaikalle menoa, tallille, joogaan tai laulutunnille (yleensä tallille), työpaikalle pystyn saapumaan useimmiten liukuvaan aikaan -tilanteen mukaan. Ja pyrin lähtemään työpaikalta klo 19 mennessä, joskaan se ei aina onnistu.

Päivään mahtuu toimistotöitä, talousasioiden hoitoa, suunnittelutöitä, markkinointia ja mainontaa, työntekijöiden ohjeistamista, mutta myös konkreettista myyntityötä ja asiakaspalvelua niin myymälässä kuin puhelimessakin. Suljemme klo 18, ja yleensä jään tekemään hiljaisuudessa vielä töitä ainakin tunniksi.

Jotain muuta, mitä haluat kertoa (esim. yrityksestäsi, asiakkaistasi, työntekijöistäsi)?

HippoSportin myymälä sijaitsee Kilossa, osoitteessa Kilonkartanontie 4.

Liikkeeseemme tulo on jo elämys, sillä Hipporiihessä on ihana tunnelma ja pyrimme tekemään ostokokemuksestakin elämyksen, asiakas on meille sydämen asia.
Liiketilassa on tuulahdus historiaa, sillä rakennus on n. 130 vuotta vanha.
HippoSportiin on helppo tulla, parkkitilaa on runsaasti liikkeen edessä.

Meillä on spesialiteettinä satulansovitus. Myymälässämme on satulastudio, johon asiakkaaksi tulee itse hevonen. Yhtiökumppanini /aviomieheni Atte on erikoistunut satuloihin, ja on arvostettu ja pidetty ammattilainen, joka kalenteri on täynnä pitkälle eteenpäin. Päivittäin meille mahtuu 2-4 hevosasiakasta. Satulansovituksen apuna on Medilogic satulansovitustietokone, joskin ammattilaisen silmä ja ”tatsi” on se tärkein asia. Satulat sovitetaan ratsain viereisen Kilon tallin maneesissa.

Olemme perheyritys – liikkeessämme työskentelee minun ja mieheni lisäksi myös tyttäremme Janni ja veljeni Timo. Myös poikamme Joona on työskennellyt 14-vuotiaasta lähtien meillä enemmän tai vähemmän. Nykyisin hän on muissa töissä Turussa, mutta osakkaana haluaa olla mukana hallituksen asioissa, ja omilla osaamisalueillaan (kuten esim digitaalinen markkinointi).

Mainittakoon vielä oikea käteni, assarini Linda Krause, joka on ollut meillä pitkälle yli 20 vuotta töissä. Hän on tehnyt yhtä jos toista työtehtävää, ja nykyisin vastaa agentuureistamme ja tukkumyynnistä.

Hyvä fiilis töissä henkilökunnan kanssa on tärkeää, ja välittyy asiakkaillekin. Meillä on hyvä tiimi!

Virve Ruutu-Martikainen, HippoSport Oy

Mikä on se yrittämisen taito, jossa olet hyvä ja pystyt erottautumaan?

Paineensietokyky, organisointikyky, asiakaspalvelu on jollain tapaa minussa tosi syvällä, työn ilon löytäminen. Minussa yrittäjyys ja kaupan ala on verenperintöä, luulen.
Yksi suurin vahvuus on myymälän pyörittämisen hallinta, uskoisin osaavani sen oli ala mikä hyvänsä, perusasiat pysyvät samana.

Miten purat stressiä?

Hevosten kanssa touhuaminen ja liikunta eri muodoissa (ratsastus, tallihommat, tanssi, jooga, pilates, koiran kanssa lenkkeily). Opettelen myös laulamaan ja käyn laulutunneilla. Lisäksi tykkään käydä keikoilla kuuntelemassa livemusaa. Koska tallilla kaikki on myös asiakkaita, täytyy olla muitakin harrastuksia.

Virven ratsuna on tyttären Jannin 21-vuotias entinen kilparatsu Cornando van de Cadzandhoeve ”Korppu”. Korppu ja Janni ovat voittaneet nuorten SM hopeaa ja SM kultaa, sekä päässeet EM -finaaliin vuonna 2018.

Oliko sinulla ennakkoon uskomuksia yrittäjyydestä? Ovatko ne toteutuneet?

Eipä muuta, kuin kovaa on tehtävä hommia ja sehän toteutui.
Koskaan en kuvitellut, että se olisi skumpan juomista poreammeessa, kuten joku kaveri alkuvuosina ilmaisi.

Mikä on sinun guilty pleasure, mitä häpeät tunnustaa muille (paitsi yrittäjägollegoille) TV-ohjelma, musiikkikappale, ruoka, kirja, harrastus, vaate?

No en kyllä häpeä mitään.

Onko sinulla aamurutiineja?

Juon aamulla ison lasin sitruunavettä (uskon, että se puhdistaa elimistöä), en juuri syö heti aamulla, ja pyrin tekemään pienen jumpan tai joogahetken, jollen ole menossa sporttaamaan ennen töihin menoa.

Anna yksi yrittämisen tai elämäntaidon vinkki yrittäjäkollegalle.

Näitähän on 🙂

  • Jonain päivänä kuollaan, mutta siihen asti eletään täysillä!
  • Tee kaikki vähän paremmin, kuin sinulta odotetaan!
  • Tee omat suunnitelmat, ja usko niihin – älä kuuntele negatiivisia kommentteja/ihmisiä, niitä mahtuu aina maailmaan…
  • Mikään ei ole mahdotonta, kunhan uskoo ja yrittää!

Mister Diamond

Mister Diamond van de Molenkeuter on hankittu joukkorahoituksella: sen omistaa yhtymä, jossa on yli 50 ihmistä/yritystä kimpassa mukana. Lue Helsingin Sanomien juttu aiheeseen liittyen >

Mister Diamond ”Midi” on 6- vuotias ori, jolla tyttäreni Janni Martikainen tähtää Los Angelesin olympialaisiin 2028 kouluratsastuksessa.
Jannin ja Mister Diamondin matkaa voi seurata täällä >


Viikon vieras on Espoon Yrittäjien esittelysarja, jossa nostamme esiin upeita jäsenyrittäjiämme ja pääsemme kurkistamaan erilaisten yrittäjien arkeen kysymysten kautta.

Etkö ole vielä Espoon Yrittäjien jäsen? Liity mukaan >

💎 Katso kaikki Espoon Yrittäjien Viikon vieras -esittelyt täältä >