YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Historiallinen puurakennus on kimurantti maalattava, ja siksi Elia Lepistön yritys on erikoistunut sellaisiin – “Niitä on mukava entisöidä ja maalata”
Elia Lepistön yritys Maalauspartio Oy maalasi viime kesänä kaksi 1700-luvun kirkkoa. Kesä on kiireistä aikaa, ja silloin yritys voi työllistää jopa 30 maalaria.
Historiallisen puurakennuksen maalaaminen ja kunnostaminen vaatii tekijältään paljon.
– Ne ovat vähän sellaisia kohteita, joita maalausliikkeet ja urakoitsijat ehkä ennemmin välttelevät kuin suosivat, arvioi Maalauspartio Oy:n johtaja Elia Lepistö.
Maalauspartio on viiden vuoden olemassaolonsa aikana erikoistunut kiinteistöjen erilaisten julkisivujen maalaamiseen. Erityisesti kiinnostavat historialliset puurakennukset.
Raahelaislähtöinen yritys pääsi näyttämään osaamistaan viime kesänä paikallisten, 1700-luvulla valmistuneiden Siikajoen ja Paavolan kirkkojen sekä tapulien maalaamisessa.
– Kyllähän kirkon maalaaminen on tosi iso ja työläs projekti. Näiden kanssa vältyttiin yllätyksiltä, ne on selvästi maalattu myös historiassa ihan hyvin, Lepistö kertoo.
Yllätys tulikin siitä, kuinka paljon tunteita vanhan kirkon maalaaminen ja entisöinti herätti paikallisissa. Sekin toi projektiin omat haasteensa.
– Monella oli mielipide siitä, miten niitä pitää maalata ja entisöidä. Ovathan kirkot kuitenkin näyttäviä rakennuksia ja maamerkkejä, ja ihmisille tärkeitä.
Konkreettista ja näkyvää
Lepistön kotikaupungin Raahen historiallinen vanha kaupunki on yksi parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja Suomessa. Paikallisilta maalikauppiailta ja pitkän linjan urakoitsijoilta saatu ammattiosaaminen onkin ollut kullanarvoista.
Lepistöllä on kaupallisen alan tutkinto, mutta opiskeluaikoina hän teki kesätöitä maalarina.
– Tykkäsin siitä hommasta, se oli konkreettista ja näkyvää. Kaikki kiinteistöihin ja rakentamiseen liittyvät toimialat ja hommat ovat aina kiinnostaneet kovasti.
Lepistön vanhemmat asuvat vanhassa rintamamiestalossa, joten vanhan talon kunnostus ja ylläpito on hänelle tuttua sitäkin kautta.
– Olen tykännyt ja ihastunutkin vanhoihin rakennuksiin, niitä on mukava entisöidä ja maalata. On kulttuurillisestikin tärkeää työtä pitää ne kunnossa.
Lepistö kertoo, että perinnerakennuksen historiaan pitää perehtyä tarkasti, jotta siihen osataan valita oikeat maalit. Miltei yhtä tärkeää on huolellinen pohjatöiden tekeminen, kuten maalien poistaminen ja seinien puhdistus.
– Kaikella tällaisella on hirveästi vaikutusta siihen, että miten julkisivu saadaan pysymään hyvässä kunnossa.
Kirkkonummelaisen talon maalipeite oli päässyt rapistumaan.
Maalauspartion käsittelyssä talo sai uuden keltaisen värin.
Kesä on tiukka rutistus
Rakennusalalla uudisrakentaminen on tällä hetkellä lähes täysin pysähdyksissä. Aikaisemmin uudisrakennusten maalaaminen oli maalausliikkeille iso tulonlähde.
– Maalaus- ja saneerausliikkeet ovat siirtyneet enemmän huoltomaalausten pariin. Se on varmasti lisännyt mielenkiintoa ja kilpailua taloyhtiöiden sekä kuluttajien maalaus- ja entisöintiprojekteihin.
Maalauspartiolla töitä kuitenkin riittää.
– Koronakesien kaltaista kodin entisöinti- ja kunnostusbuumia ei ole käynnissä, mutta kyllä maalaustöitä edelleen teetetään. Esimerkiksi taloyhtiöiden tarkemmin aikataulutetut korjaustyöt tuovat alalle vakautta.
Historiallisten rakennusten osuus Maalauspartion töistä vaihtelee. Viime kesänä kirkkomaalaukset ja muutama puutalo-osake toivat tulovirtaa. Kesäsesonkina yrityksellä voi työskennellä kolmisenkymmentäkin maalaria. Lepistö sanoo, että sesonki on todella lyhyt, ja siksi silloin tehdään vauhdilla töitä.
– Kesä on tiukka rutistus, ja silloin on paljon porukkaa hommissa. Muuten mennään parin maalarin voimin.
Lepistö toivoo, että vanhoissa perinnekohteissa asuvat ihmiset pitäisivät huolta taloistaan.
– Ne ovat tärkeitä rakennuksia, ja on hienoa, jos ihmiset jaksavat pitää niitä kunnossa, maalata ja saneerata. Ylipäätään voisin sanoa kaikille talonmaalaajille, että koti kannattaa kunnostaa vaikka vähän etukäteen kuin vähän liian myöhään. Silloin säästetään rahaa ja aikaa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Kaisu Puranen