K-Citymarket Ison Omenan hitaan kassan kyljessä on pari nojatuolia. – Vanhuksista tuntuu mukavalta, kun he voivat istuskella nojatuolissa odottelemassa omaa vuoroaan, jos hitaalla kassalla on jonoa, K-kauppias Toni Pokela kertoo.
9.1.2024 klo 12:09
Uutinen

Hitaan kassan suosio pitänyt pintansa – Asiakas voi kaivella rauhassa kolikoita, rupatella myyjän kanssa ja jonottaa nojatuolissa istuen

Espoon K-Citymarket Ison Omenan hitaalla kassalla asioivat niin vanhukset, lapsiperheet kuin muuten vain rauhallista menoa arvostavat ihmiset, kertoo K-kauppias Toni Pokela.

Samaan aikaan kun yhteiskunnan tempo kiihtyy ja kaiken pitäisi tapahtua mahdollisimman ripeästi, uidaan joissakin paikoissa vastavirtaan. Yksi näistä rauhallista rytmiä tarjoavista keitaista sijaitsee K-Citymarket Isossa Omenassa Espoossa.

Siellä on ollut jo vuodesta 2011 lähtien käytössä hidas kassa, jossa voi latoa ostokset hihnalle verkkaisesti, maksaa niin leppoisaan tahtiin kuin haluaa ja pakata tavarat kiireettä kassiin.

Kokeiluna aikoinaan alkanut hidas kassa on jäänyt tärkeäksi osaksi K-Citymarket Ison Omenan toimintaa.

– Hitaalla kassalla käy yhä päivittäin koko ajan porukkaa. Siellä asioi paljon vanhuksia ja lapsiperheitä, mutta myös ihmisiä, jotka haluavat muuten vain kiireettä maksaa ostokset, kertoo K-kauppias Toni Pokela.

Hitaasta kassasta ovat uutisoineet aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat, MTV Uutiset ja Iltalehti.

Hitaan kassan yllä roikkuu kyltti, jossa lukee ”Elä hättäile”. Konseptiin kuuluu, että asiakkaat voivat myös pysähtyä rupattelemaan myyjän kanssa. Mitä he juttelevat?

– Niitä näitä, kuten säästä ja minkälainen päivä asiakkailla on ollut. Hitaalla kassalla työskentelevät kassaneidit ja -herrat kuulevat monenlaista, Pokela kertoo.

Jonotusta nojatuolissa

Hidas kassa kiehtoo paitsi asiakkaita, myös myyjiä.

– Tietyt samat henkilöt työskentelevät mielellään hitaalla kassalla. He viihtyvät siinä, koska työ on rauhallisempaa verrattuna normaaliin kassaan.

Toni Pokelan mukaan hidas kassa on kirvoittanut vuosien varrella asiakkailta todella positiivista palautetta. Yhtäkään kielteistä kommenttia ei K-kauppiaan korviin ole kantautunut.

Tosin aivan alkuvaiheessa jotkut epäilivät ja äimistelivät erikoisen kassan ideaa.

– Jotkut ihmettelivät, eikö tarkoitus ole, että kassalla pitäisi suoriutua mahdollisimman nopeasti.

Oletteko koskaan ottaneet aikaa, kuinka paljon verkkaisempaa hitaalla kassalla asioiminen on verrattuna tavalliseen kassaan?

– Emme, mutta ei se välttämättä kovin paljon hitaampaa ole, ellei ryhdy kaivelemaan kolikoita ja rupattelemaan. Tärkeintä on tietoisuus siitä, ettei tarvitse pitää kiirettä, vaan asiakkaalla on lupa toimia niin rauhallisesti kuin haluaa.

Hitaan kassan kyljessä on myös pari nojatuolia.

– Vanhuksista tuntuu mukavalta, kun he voivat istuskella nojatuolissa odottelemassa omaa vuoroaan, jos hitaalla kassalla on jonoa.

Inspiraatio kehitysvammaisilta

K-Citymarket Ison Omenan hidas kassa, jossa kukaan ei hengitä niskaan, juontaa juurensa kehitysvammaisten toiveista ja tarpeista.

Aalto-yliopiston Design Factory ja Tekesin Mind-hanke kokosivat aivoriihessä kehitysvammaisten haaveita ja näkemyksiä yhteiskunnasta.

– He kokivat haastavaksi rahastamistilanteet, joissa pitäisi kiireesti suoriutua maksamisesta, Pokela kertoo.

Ideariihen jälkeen tutkijaryhmä otti Toni Pokelaan yhteyttä ja kertoi havainnostaan. Ratkaisuna ongelmaan K-kauppias lähti yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa kokeilemaan kaupallaan hidasta kassaa.

– Kehitysvammaisia käy myös yhä hitaalla kassalla, mutta siitä on tullut koko kansan kassa.

Toni Pokela allekirjoittaa ajatuksen, että hidas kassa on tervetullut levollinen paikka kiireisen nykymenon keskellä.

– Hidas kassa tarjoaa vastapainoa hektisyydelle. Asiakkaat ajattelevat, että on kiva, kun on paikka, jossa ei tarvitse hosua.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen