YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Hiusalan koulutuksessa havaittiin puutteita
SHAY on ollut mukana sorvaamassa uusia tutkintoperusteita hiusalan opintoihin. Uudet hiusalan ammattitutkinnon perusteet astuvat voimaan 1. elokuuta vuonna 2025. Kuva: Getty Images
4.9.2024 klo 14:21
Uutinen

Hiusalan kritisoituun koulutukseen tulossa radikaali muutos – ”Ei asiakas ajattele, ettei ammattilainen ole opiskellut”

Hiusalalle valmistuneiden opiskelijoiden osaamisessa on havaittu puutteita.

Runsaan 50 vuoden ajan omaa kampaamoa Savonlinnassa pyörittänyt yrittäjä Kari Turtiainen, 73, ei ole malttanut vielä luopua työnteosta. Hän ottaa asiakkaita vastaan, mutta vain tilauksesta.

– Nykyisin tämä on lähinnä harrastus. Annan vaimolle omaa aikaa kotona, 11 vuoden ajan eläkkeellä ollut yrittäjä kertoo.

Nykyisin Turtiainen työskentelee yksin, mutta parhaimmillaan hänellä oli 12 työntekijää ja kolme toimipistettä. Hän kutsuu aikaa ”suuruudenhulluudeksi”.

Kari Turtiainen on eläkkeellä, mutta pyörittää yhä yritystään.

Vuosien ajan muun muassa alan ammattilaisia kouluttanut Turtiainen on huolissaan alalle tulevien opiskelijoiden osaamisen tasosta.

– Opiskelijoiden pitäisi tehdä enemmän harjoittelujaksoja yrityksissä opintojensa aikana. Vain siten saadaan oikea käsitys siitä, mitä työ käytännössä on. Olen sanonut monille opiskelijoille, että he eivät ole vielä valmiita alalle siinä vaiheessa, kun koulu päättyy. Kokemusta on haettava myös oikeasta työstä.

Turtiaisen mukaan parannettavaa olisi myös opettajien valmiuksissa.

– Valitettavasti on niin, että osa opettajista ei ole huolehtinut koulutuksensa pitämisestä ajan tasalla. Siitä seuraa, että he ovat jäljessä siitä, missä alalla mennään. Myös opettajien on tärkeää kouluttautua.

“Vaikka erikoistuminen onkin tätä päivää, alalle valmistuneella on hyvä olla laaja-alainen ammattitaito hallussa.”

Pirkka Pärnänen, SHAY

”Aiheuttanut kuilun”

Hiusalalla tiedostetaan, että alan koulutuksessa on haasteita.

– Tällä hetkellä tutkinnon perusteet eivät vastaa työelämän tarpeita. Yksi haasteista on se, että opiskelija on voinut valita liian vapaasti, mitä osa-alueita hän haluaa opiskella. Käytännössä tämä on mahdollistanut sen, että opiskelija on voinut valmistua kampaajaksi ilman, että hän on opiskellut esimerkiksi parturointia, kihartamiskäsittelyjä tai hiusten värjäyksiä. Tällainen käytäntö on aiheuttanut kuilun alalle valmistuneiden ammattitaitoon, hiusalaa edustavan Suomen hiusalan ammattilaiset & yrittäjät SHAYn hallituksen jäsen ja kouluttaja Pirkka Pärnänen kertoo.

Pärnänen korostaa, että hiusalan liikkeeseen tuleva asiakas olettaa, että hänet vastaan ottavalla ammattilaisella on laaja kokemus.

– Ei asiakas ajattele, että ammattilainen ei ole opiskellut esimerkiksi permanentteja. Silti on hyvin mahdollista, että alalle valmistuu henkilö, joka on jättänyt ne opiskelematta. Vaikka erikoistuminen onkin tätä päivää, alalle valmistuneella on hyvä olla laaja-alainen ammattitaito hallussa.

Suomessa hiusalan liikevaihto on ollut kymmenen vuoden ajan noin 500 miljoonaa euroa. Toisin on Ruotsissa, missä alan liikevaihto on kasvanut samassa ajassa noin 680 miljoonasta yli miljardiin euroon.

Muutos tulossa

SHAY on ollut mukana sorvaamassa uusia tutkintoperusteita hiusalan opintoihin. Uudet hiusalan ammattitutkinnon perusteet astuvat voimaan 1. elokuuta vuonna 2025.

– Olemme ottamassa askeleita eteenpäin. Perusteita ollaan työstetty nyt vuoden ajan laaja-alaisen yhteistyöryhmän kanssa. Mukana on ollut hiusalan ammattilaisia, työelämävaikuttajia ja opettajia. Olemme tuoneet vahvasti esille opiskelun laaja-alaisuuden tarvetta. Jatkossa opiskelija ei voi jättää opiskelematta alan keskeisiä osaamisalueita, Pärnänen sanoo.

SHAYn mukaan hiusalaa vaivaa myös opiskelijamäärien vähentyminen. Opiskelijamäärä on vähentynyt noin 10 prosenttia vuodessa ja valmistuneiden määrä on peräti 25 prosenttia pienempi kuin vuonna 2018.

– Hiusalalle valmistutaan alle 20-vuotiaana, jopa teini-ikäisenä. Jos nuorella ei ole varmuutta siitä, että hän pystyy palvelemaan asiakkaita, voi olla haastavaa jäädä alalle, Pärnänen jatkaa.

Suomessa hiusalan liikevaihto on ollut kymmenen vuoden ajan noin 500 miljoonaa euroa. Toisin on Ruotsissa, missä alan liikevaihto on kasvanut samassa ajassa noin 630 miljoonasta yli miljardiin euroon.

– Kukaan ei ole pitänyt huolta hiusalan eduista Suomessa. Ruotsissa alalla on 17 000 yritystä, joista 4 500 kuuluu liittoon. Suomessa yhdistyksiin kuuluu joitakin satoja yrityksiä. Tähän haluamme muutoksen, Pärnänen jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna