YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.1.2018 klo 08:40
Uutinen

Hoiva-alan yrittäjä Anne Kangas maksaa vuosittain suuren summan äitiyslomien kustannuksia

– Meillä on keskimäärin seitsemän työntekijää vuosittain äitiysvapailla. Lapsen syntymä on iloinen asia, mutta kyllä siitä tulee yrittäjälle merkittäviä kuluja, sanoo hoiva-alan yrittäjä Anne Kangas. Yksi lapsi maksaa työnantajalle nettona noin 8000 euroa.

Anne Kangas tietää äitiyslomakuvioiden pyörittämisen hyvin sekä yrittäjänä että äitinä. Hän palasi itse äitiyslomalta puolisen vuotta sitten. Kankaan yritys Hoitokoti Päiväkumpu Oy työllistää noin 160 kokoaikaista työntekijää, enimmäkseen naisia.

Hän on iloinen siitä, että nykyään työnantaja saa 2500 euron kertakorvauksen, kun työntekijä jää äitiyslomalle, mutta eihän se riitä kattamaan kustannuksia.

– Laskelmiemme mukaan yksi lapsi maksaa äidin työnantajalle nettona noin 8 000 euroa. Siinä on jo otettu huomioon huhtikuun alusta voimaan tullut 2 500 euron kertakorvaus, toteaa Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.

Tuo 8 000 euroa on kokonaisuudessaan alle 10-vuotiaasta lapsesta tämän äidin työnantajalle aiheutuvat kulut. Summa sisältää noin 4000 euroa alle 10-vuotiaan sairaan lapsen hoitovapaasta aiheutuvia kuluja.

Kovin reilua ei ole sekään, että nykyjärjestelmän jäykkyyden vuoksi vain 54 prosenttia yrittäjistä on pystynyt pitämään lapsensa syntymän yhteydessä perhevapaata. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien tekemästä kyselystä.

– Itsekään en yrittäjänä voinut jäädä pitämään osittaista hoitovapaata niin kuin olin ajatellut, vaan palasin juhannuksena töihin. Kyllähän noin vuoden ikäinen on aika pieni vietäväksi päiväkotiin, Anne Kangas toteaa.

Hän on sumplinut hoitokuvioita miehensä kanssa. Kangas tekee etäpäiviä ja heillä käy myös yksityinen hoitaja. Perheen esikoinen on nelivuotias.

– Meidän yritys on jo sen verran suuri, että voin järjestellä hoitoasioita, mutta pienissä yrityksissä sen yrittäjän pitää itse olla kokopäiväisesti hoitamassa asioita, sanoo Anne Kangas.

Jopa kassakriisi voi uhata

Nykyjärjestelmä voi johtaa yrityksen jopa kassakriisiin, kun yritys maksaa poissaolevalle työntekijälle ja saa vasta myöhemmin korvauksia Kansaneläkelaitokselta.

– Meillä jäi kahdeksan työntekijän ryhmäkodista saman vuoden aikana neljä työntekijää äitiyslomalle. Jos se olisi ollut yrityksemme ainoa yksikkö, tilanne olisi ollut todella vakava, yrittäjä Anne Kangas sanoo.

Hoitokoti Päiväkumpu Oy:llä on Helsingissä 11 ryhmäkotia, jotka on tarkoitettu muun muassa vanhuksille ja muistisairaille. Sen lisäksi yrityksellä on kehitysvammaisten palvelutalo ja se tarjoaa myös kotihoitoa ja -siivousta sekä päivätoimintaa.

Tarvitaan joustavampi ja reilumpi järjestelmä

Suomen Yrittäjät on vaatinut, että perhevapaajärjestelmän kustannuksiin ohjataan nykyistä enemmän verovaroja yrittäjiltä tulevien eurojen sijaan. Lisäksi yrittäjien mahdollisuutta pitää omia perhevapaita pitää parantaa.

– Noin puolet äidin työnantajalle aiheutuvista kustannuksista syntyy päivistä, jolloin työntekijä on kotona hoitamassa sairasta lasta. Päiviä on arvioitu olevan keskimäärin viisi vuodessa lasta kohden, joista äidit pitävät 60 prosenttia. Näiden päivien palkkakustannuksia ei tällä hetkellä kompensoida työnantajalle lainkaan, sanoo SY:n Harri Hellstén.

Lisäksi työnantajan kustannuksia lisäävät esimerkiksi raskauden aikaiset sairauspoissaolot.

– Kyllähän meilläkin monella hoitajalla on vaikeaa tehdä työtään raskauden loppuvaiheessa ison vatsan kanssa, mutta kyllä vaan osa painaa menemään, hoiva-alan yrittäjä Anne Kangas kertoo.

Hän toivoo, että yhteiskunta osallistuisi enemmän perhevapaiden kustannuksiin, etteivät ne jäisi varsinkin naisvaltaisten alojen yrittäjien maksettaviksi.

– Ja meille yrittäjille pitäisi löytyä joustavampia malleja perhevapaisiin ja esimerkiksi hoitojärjestelyihin, että yrittäjyys ja perhe voidaan yhdistää paremmin, Anne Kangas sanoo.

Yrittäjä, muista hakea 2500 euron korvaus

Työnantajalle maksettava 2500 euron kertakorvaus äidin perhevapaasta tuli voimaan viime huhtikuussa. Kelalta sitä on haettu touko–joulukuussa nyt noin 7000 kertaa. Toukokuussa ratkaistiin 100 hakemusta, mutta esimerkiksi marraskuussa niitä oli jo noin lähes 1800.

Hakuaikaa on kuusi kuukautta vanhempainpäivärahakauden jälkeen. Ensimmäisten korvauksiin oikeutettujen hakuaika päättyy elokuussa.

– Meidän yritys ei ole vielä hakenut korvauksia, haemme yhtä aikaa vuosilomakustannusten korvausten kanssa, yrittäjä Anne Kangas kertoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi

Liity Yrittäjiin!

Avaa pop-up -ikkuna