27.6.2023 klo 08:07
Uutinen

Hoiva-alan yrittäjät haaveilevat uran jäähdyttelystä harrikoiden ja rock-musiikin parissa

Yrityksestä luopumisessa on monta pohdittavaa asiaa ja vaatii määrätietoista suunnittelua. Tärkeää on myös, että yrityskaupan jälkeisestä elämänvaiheesta on raamit olemassa. Hoivapalveluita tarjoavan Aamusta Iltaan Palvelut Oy:n yrittäjät Sari ja Jukka Lappi saivat suunnitteluapua OmistajaKS-hankkeesta.

Keuruulla toimivan Aamusta Iltaan Palvelut Oy:n toiminta alkoi vuonna 2006, kun 30-vuotisen lääkintähuoltoupseerin uran tehnyt Jukka Lappi hyppäsi vaimonsa yrittäjäkumppaniksi perheyritykseen.

-17 vuotta tätä ollaan jo ehditty tehdä, ja Sarihan on ollut yrittäjä koko ikänsä. Aluksi oli yksi ulkopuolinen työntekijä ja nyt on jo viisi vakituista.

Pysyvä asiakaskunta on löytynyt Keuruun keskustan alueelta, eikä yritystä ole haluttu kasvattaa liian isoksi.

-Pienemmän yksikön vakituiset, tutut työntekijät ovat varsinkin vanhuksille tärkeä juttu. Hoitaja näkee naaman ilmeestä päivän kunnon, ja asiakkaan kahvit ja puurot osataan tarjoilla kerrasta oikeanlaisina, Jukka Lappi kuvailee.

Työnjako on toiminut hyvin, kun Sari on koulutukseltaan vanhustyön asiantuntija ja Jukka vastaa paperihommista.

-Hyvä tilitoimisto on tässä kullan arvoinen kumppani. Meillä on ollut pitkä yhteistyö saman tilitoimiston kanssa ja helpottaa, kun siellä tunnetaan asiat ja huomataan puutteet.

Yrityksen myyminen on ollut mukana yrittäjäpariskunnan keskusteluissa ja Lapit ovat olleet yksimielisiä siitä, että jos ostaja löytyisi niin myytäisiin. Matkan varrella huomattiin, että yrityksen myynti ei tapahdu hetkessä.

-Ajateltiin vaan, että lyödään hintalappu kylkeen ja myydään pois, Jukka Lappi nauraa.

Viime vuonna silmiin osui OmistajaKS-hankkeen aamukahvit Hotelli Keurusselällä ja sieltä käynnistyi perehtyminen yrityskaupan kiemuroihin.

-Eihän me tiedetty aiemmin mistään mitään! On tullut sata juttua, jotka pitää selvittää.

Jukka Lappi osallistui OmistajaKS-hankkeen viisiosaiseen yrityksen myyjille suunnattuun koulutukseen. Asiantuntijaverkosto on nyt tuttu ja käytettävissä, ja puhelimessa liuta auttavien henkilöiden numeroita.

-Koulutus todellakin avarsi ymmärrystä. Aloimme tehdä aktiivisesti toimenpiteitä ja nyt valmius yrityksen myyntiin on olemassa, Lappi tiivistää.

Kesän kynnyksellä Aamusta Iltaan Palvelut Oy:ssä eletään odottavissa tunnelmissa. Kauppaneuvotteluja on käyty muutaman kiinnostuneen ostajaehdokkaan kanssa, ja asiat etenevät toukokuun loppuun päättyvän tilikauden tietojen vahvistuttua. Siirtymävaiheessa on varauduttu perehdyttämään uutta yrittäjää niin järjestelmiin kuin hyvinvointialueen kuvioihin.

Sen jälkeen maantieltä voi bongata keuruulaisen harrikkapariskunnan aiempaa useammin.

-On tässä toive päästä kokopäiväisesti harrastusten pariin, rakentelemaan moottoripyöriä ja kuuntelemaan Deep Purplea, Jukka Lappi haaveilee.

OmistajaKS-hankkeen päätyttyä elokuussa 2023, työ yritysten omistajanvaihdosten parissa jatkuu helmikuussa käynnistyneessä YrityskaupaKS – myyntikuntoa ja ostopolkuja Keski-Suomeen -hankkeessa.