YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hoivakotiyrittäjän raskas huoli vanhuksista: “Mitä jos tuonkin viruksen itse oireettomana”
Hoivakoti Vilina on pysynyt suojassa koronalta, mutta yrittäjän kannalta korona-arki on henkisesti raastavaa.
Kontioniemellä sijaitseva Hoivakoti Vilinan yrittäjä Eija Weeman on kiitollinen siitä, ettei ole joutunut kohtaamaan koronavirusta työssään.
– Meillä ei ole tartuntoja. Joensuussa niitä taitaa olla 12 kappaletta.
Epidemia on silti vaikuttanut moneen asiaan hoivakodin arjessa. Yksi merkittävimmistä on se, että omaisia ei ole päästetty tiloihin maaliskuun 16. päivän jälkeen. Omaiset ovat ymmärtäneet poikkeustilanteen hyvin.
– Tottakai osalla omaisista on ikävä vanhuksia ja osa on huolissaan siitä, että hoivakodin työntekijät kantavat vastuunsa. Omaiset toivottavat meille voimia ja jaksamista ja ovat hengessä mukana, Weeman kiittelee.
Arki on muuttunut vuoden alusta niin, että asukkaat ruokailevat pienemmissä ryhmissä ja työntekijät käyttävät kasvomaskeja. Turvavälit ovat käytössä työntekijöiden välillä, mutta asiakastyössä niiden soveltaminen on mahdotonta. Osa muistisairaista ei malta pitää turvavälejä esimerkiksi ruokailujen aikana vaan siirtelee tuoleja pöytien välillä. Henkilökunta on siirtänyt raportointipalaverin toimistosta väljempään oleskelutilaan.
Suojavarusteiden hinnoissa merkittäviä eroja
Weeman on ohjeistanut työntekijät tarkasti, jotta koronatartunnoilta vältytään myös jatkossa.
– Työntekijät jäävät pois töistä pienestäkin kurkkukivusta ja yskimisestä. Päivittäin paasaan työntekijöille, että yritetään välttää mahdollisimman paljon sosiaalisia kontakteja vapaa-ajalla. Osalle se voi tuntua vaikealta.
Lisäkuluja hoivakodille on aiheutunut erilaisten varusteiden ja tuotteiden kuten käsidesin, desinfiointiaineiden, maskien ja suojakäsineiden hankkimisesta.
– Osan olemme saaneet ilmaiseksi Huoltovarmuuskeskukselta, mutta osasta hankintoja se veloittaa meitä. Hyvinvointialan Liiton mielestä hoivakotien ei pitäisi joutua maksamaan Huoltovarmuuskeskukselta tulleista varusteista. Parin kuukauden sisällä ylimääräisiä kuluja on tullut noin 15 00 euron edestä.
Weeman on huomannut, että suojavarusteiden hinnoissa on merkittäviä eroja. Kallein tarjous maskista on ollut 4,90 euroa kappaleelta, halvin 75 senttiä.
– 75 senttiäkin on kallis siihen verrattuna, että ennen koronaepidemiaa sai muutamalla eurolla 50 kappaleen suumaskipakkauksen. Hintojen nousua perustellaan rahtikustannusten nousulla.
Katso video: Yrittäjämediat vieraili Hoivakoti Vilinassa viime vuoden maaliskuussa
Muistisairaat eivät ole tietoisia koronasta
Weeman myöntää, että henkinen jaksaminen on ollut koetuksella.
– On ollut huolta suojavarusteiden saamisesta, mutta onneksi se on helpottunut. Yksi kivi on pudonnut sydämeltä. Sitten on huoli työntekijöiden sairastumisesta ja siitä, saammeko sijaisia jos tarve tulee. On ollut ikävä lukea lehdistä esimerkiksi Kiuruveden hoivakodista ja siitä, että jotkut syyllistävät kuolemista hoitohenkilökuntaa. Mietin, että jos meillä kuolee joku virukseen, miten selviän siitä henkisesti ja miten syyllistän itseäni.
Hän on pohtinut myös mahdollisuutta, että kantaisi virusta oireettomana ja tartuttaisi muita.
– Huoli on myös omasta ja perheen terveydestä. Toisaalta ajattelen, että selviän kyllä tästä. Onhan aikaisemminkin ollut erilaisia huolia ja murheita, joista on selvitty.
Taloudellisesti koronavirus ei ole vielä näkynyt hoivakodin tuloksessa muutoin kuin suojavarustemenojen osalta. Vilinan kaikki 22 paikkaa ovat täynnä.
Suurin osa hoivakodin asiakkaista on muistisairaita. Heistä vain harva on tietoinen koronasta.
– Muutama ymmärtää tilanteen. Osa asiakkaista näkee koronauutisointia televisiosta päivittäin ja ovat mielestään varmoja siitä, että heillä on korona. Suurin osa vanhuksista ei ymmärrä koko asiaa eivätkä osaa kaivata omaisiaan.
Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi