YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.11.2020 klo 08:32
Uutinen

Hotelli Punkaharjun vuosiin on mahtunut monia myrskyjä, mutta yrittäjä Saimi Hoyer ei ole luovuttanut – ”Seison verkostojeni päällä”

Asiakkaat löysivät Hotelli Punkaharjun koronavuoden aikana. Saimi Hoyerin koko elämän työt ja kokemukset ovat tulleet hyötykäyttöön, kun hotellia on saatettu uuteen kukoistukseen. Nyt työ kantaa hedelmää.

Hotelli Punkaharjun yrittäjä Saimi Hoyer vastaa puhelimeen Kuopiosta, missä hän viettää pari päivää vetämässä hieman henkeä. Koronakriisin vuosi on alkujärkytyksen jälkeen ollut kiireinen. Asiakkaita on tullut ovista ja ikkunoista.

– Meidän asiakkaamme ovat nyt löytäneet meidät. Nekin, jotka käyvät yleensä Ranskassa Nizzassa ja Italian Umbriassa, tulivat tänne, Hoyer iloitsee.

Kesällä väkeä oli tosiaan ruuhkaksi asti niin, että parkkipaikat ja tienvierustat olivat täynnä autoja. Nyt näyttää siltä, että suosio kantaa talvenkin yli.

Hotelli Punkaharjussa järjestetään talven, kevään ja kesän aikana 52 tapahtumaa. Musiikkikeikkoja on varattu marraskuulle 2021 saakka. Esiintyjiä on trubaduurista jazz-bändiin.

– Minua on neuvottu, että älä koskaan tuo jazz-bändiä Hotelli Punkaharjuun. Juuri buukkasin neljä keikkaa lisää. En luota turvallisiin vaihtoehtoihin, Hoyer sanoo.

Myrskyisiä vuosia

Hoyer on todella ottanut rohkean askeleen lähtiessään hotelliyrittäjäksi neljä ja puoli vuotta sitten, kun hän osti ex-miehensä Thomas Hoyerin kanssa vanhan ja rapakuntoisen valtionhotellin. Investointikuluja on riittänyt. Rahaa on kulunut rakennuksen kunnostamiseen kuin uuden liiketoiminnan perustamiseen. Koronakriisin tukia Hotelli Punkaharju ei saanut, sillä sen toiminta on ollut kannattamatonta tähän asti.

Vuosiin on mahtunut konkurssiuhkaa, omistajanvaihdoksia, oma avioero ja muita takapakkeja. Hoyer ei kuitenkaan ole harkinnut lyövänsä hanskoja tiskiin.

– Vuodet ovat olleet myrskyisiä, mutta hyviä vuosia. Ihmettelen kyllä omaakin kestävyyttäni välillä.

Hoyerilla on kuitenkin supervoima, jota hän haluaa jakaa muillekin yrittäjille. Hän nimittäin osaa pyytää apua ja neuvoja, kun ei itse osaa. Samasta teemasta hän puhui myös hiljattain järjestetyssä Kasvu Open -tapahtumassa Jyväskylässä.

– Ihmisten tulisi olla avoimempia, eikä hävetä. Epäonnistumisen pelko pidättelee liikaa. Kannattaa hankkia sellainen kumppani, joka osaa niitä asioita, joita itse ei osaa. Minulla on bisnes- ja numeronerona Hannu, joka on lahja. Kaikkea ei voi osata itse, Hoyer sanoo.

Hannu Komu on se, joka selittää, mitä numeroiden takana on. Yrittäjäkumppanina toimii Mari Kettunen, joka osti Thomas Hoyerin osuuden. Nykyään Saimi Hoyer lukee lukuja itsekin paremmin. Hänen roolinsa on operatiivisen työn ohella visioida ja luoda uutta.

Oppikaa toisiltanne!

Hoyer luettelee vahvuuksikseen pelottoman uuden luomisen, brändituntemuksen ja markkinoinnin. Hoyer ammentaa osaamistaan monipuolisesta taustastaan.

– Olen elänyt rikkaan elämän. Mallina maailmalla hotelli- ja ravintolatoiminta tuli hyvin tutuksi, samoin muoti ja taide. Vanhempani ovat näyttelijöitä, eli olen istunut teattereissa ja sirkuksessa katsomossa. Olen kalastanut ja sienestänyt. Olen kirjoittanut lehtiin ja toiminut säätyttönä sekä tehnyt lukuisia tv-ohjelmia, mikä antaa mediatuntemusta. Se kaikki ruokkii nykyistä työtäni, ja tänä vuonna tuo työ maksaa itseään takaisin, Hoyer toteaa.

Lisäksi on joukko eri alojen ihmisiä, oma porukka, joiden ammattitaitoa Hoyer hyödyntää visiotaan hioessa.

Lisäksi Suomen Yrittäjien jäsenyys on ollut arvokasta. Yrittäjäverkostot ja vertaistuki on yrittäjälle merkittävä apu.

– Verkostoituminen on tärkeää. Se on kaikki, minkä päällä seison. Luen paljon yrittäjätarinoita ja kannustan muitakin tekemään samoin. Oppikaa toisiltanne! Tätä Suomen Yrittäjät tarkoittaa minulle, Hoyer sanoo.

Epätietoisuus on pahempaa kuin pommin räjähdys

Koronakriisi ottaa uutta tulta alleen Euroopassa ja tartuntamäärien ennätyksiä lyödään myös muissa maissa. Suomessa tilanne on rauhallinen, mutta tulevaisuudesta ei kukaan tiedä. Milloin kansainvälinen matkailu alkaa palautua, on suuri kysymysmerkki.

– Epätietoisuus on ihmisille pahempaa kuin pommin räjähdys. Koin saman perinnöllisen ja harvinaisen sairauteni kohdalla, mitä selvitettiin vuosia. Kun vihdoin sain sairaudelle nimen, se oli helpotus, Hoyer kertoo.

Hän sairastaa harvinaista IGG-immuunipuutostautia, eli on myös koronaviruksen riskiryhmää.

Ulkomaalaisia matkailijoita odotellessa Hotelli Punkaharju tekee yhteistyössä SaimaaLifen Mari Pennasen kanssa joulun videostriimauksen Japaniin. Se on sekä kivaa kehittelyä että suhteiden ylläpitoa parempia aikoja odotellessa.

Sillä välin tapahtumat keskittyvät suomalaisturisteihin.

– Onni on, että vaikka ihmiset joutuvat pysähtymään, luonto ja maailma ei pysähdy. Suomalaiset ovat nyt suurin asiakasryhmämme. On ihanaa huomata, että he palaavat takaisin useampaan kertaan ja kirjoittavat omaa tarinaansa kiinni meidän hotellin tarinaan erilaisten elämysten kautta, Hoyer sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuvat Jani Kautto