7.7.2021 klo 12:25
Uutinen

Höyrylaivayrittäjä vaikuttuu asiakkaiden muistoista – Erikoisuutena sadan prosentin tyytyväisyystakuu

Höyrylaivayrittäjä luottaa tunteiden ja muistojen voimaan. S/S Kouta on seilannut Oulujärvellä jo kymmenien vuosien ajan.

Ollis Leppäsen yritys on tehnyt kymmenisen vuotta höyrylaivaristeilyjä Oulujärvellä. Aluksena on 100-vuotias matkustajahöyrylaiva S/S Kouta, joka on alun perin kuljettanut matkustajia Kajaanin ja Sotkamon välisessä liikenteessä 1920-luvulla. Sen jälkeen laivaa on käytetty isojen tukkilauttojen vetämiseen Oulujärvellä, kunnes 1970-luvulla Koutaa alettiin hiljalleen korjata takaisin matkustajaliikenteeseen.

Leppäsen yrityksen liiketoiminta koostuu pääosin tilausristeilyistä yrityksille ja työyhteisöille. Lisäksi laivalla järjestetään syntymäpäiviä, perhejuhlia ja pikkujouluja. Yleensä vilkkain kuukausi on heinäkuu, jolloin toteutetaan yleisöristeilyjä Kajaaninjoelle ja Oulujärvessä sijaitsevaan hiekkadyyneistään tunnettuun Ärjänsaareen, joka on myös luonnonsuojelualue.

Kesäisin yritys pyörittää laituriterassia Kajaanin sataman yhteydessä. Siellä järjestetään myös pieniä tapahtumia.

Höyrylaivabisneksen paras puoli on Leppäsen mukaan asiakkailta saatu palaute.

– Kun laiva saapuu rantaan ja asiakkaat nousevat laivasta laiturille, näkee iloisia ilmeitä ja tulee kiittäviä kommentteja saadusta elämyksestä. Yrityksellämme on ollut alusta alkaen tavoitteena, että voisimme tarjota aikamatkoja vanhojen Suomi-filmien tunnelmaan ja upeisiin Oulujärven maisemiin. Meillä on esimerkiksi sellainen sääntö, että laivalla soi vain vanha suomalainen musiikki.

Yritys antaa asiakkailleen 100-prosenttisen tyytyväisyystakuun. Reklamaatioita tulee harvoin, mutta jokainen niistä on arvokas yrityksen kehittämiseksi.

– Monelle isoin elämys on päästä höyrylaivan ohjaamoon ja konehuoneeseen. Etenkin lapsille ohjaamokäynti on iso juttu.

Leppänen on huomannut, että laiva on ollut osa monen kainuulaisen elämää. Osa vanhemmista asiakkaista on kertonut koskettavia muistoja.

– Eräs 80-vuotias matkustaja kertoi olleensa 3-vuotias, kun oli kulkenut laivalla isänsä kanssa Kajaanista Sotkamon kirkonkylälle. Joku on muistanut olleensa laivassa 15-vuotiaana kesätöissä uitossa. Nämä muistot ovat kullanarvoisia, Leppänen kertoo.

Juttu julkaistu Yrittäjä Plus -lehdessä 3/2021. Tilaa lehti tästä (59€/6 numeroa vuodessa).

Kuva: Tuomas Kaakinen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi