YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
HS: Kahden suurpuolueen kannattajilta vahva tuki irtisanomisen helpottamiselle
Kokoomuksen ja keskustan kannattajat kannattavat selkeimmin hallituksen kaavailemaa irtisanomisen keventämistä pienissä yrityksissä.
Jos keskustan ja kokoomuksen kannattajia ei lasketa, hallituksen kaavailuihin suhtaudutaan kaksijakoisemmin. Helsingin Sanomien teettämän gallupin mukaan irtisanomislain vastustajia on suomalaisten keskuudessa hieman enemmän kuin kannattajia.
Gallupin tulokset kertovat, että hallituksen esitystä vastustaa ”paljon” 27 prosenttia suomalaisista ja ”jonkin verran” 20 prosenttia. ”Paljon” kannattavia on 19 prosenttia ja ”jonkin verran” 24 prosenttia. Kymmenen prosenttia ei osannut valita kantaansa.
Kokoomuksen kannattajista yli 80 prosenttia on esityksen takana, keskustan kannattajista yli 70 prosenttia. Eniten vastustusta löytyy vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajakunnasta. Hieman tasaisempaa jakautuminen on perussuomalaisissa ja etenkin vihreissä.
Gallupin pääviesti on, että etekin yrittäjät kannattavat hallituksen esitystä.
Yrittäjägallup: Lähes puolet yrityksistä kannattaa
Keväällä uutisoidun, Kantar TNS:n tekemän Yrittäjägallupin tulosten perusteella 46 prosenttia kaikista Yrittäjägallupiin osallistuneista yrityksistä työllistäisi enemmän, jos henkilöperusteinen irtisanominen olisi helpompaa alle 10 työntekijän yrityksissä. Eniten kannatusta helpottaminen saa 2–9 hengen yrityksissä.
– Yritykset eivät uskalla palkata, koska pelkäävät rekrytoivansa väärin ja koska henkilöperusteinen irtisanominen on vaikeaa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi tuolloin.
Vähiten henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen kannustaisi työllistämistä yhden hengen mikroyrityksissä. Yksinyrittäjät olivat Yrittäjägallupin perusteella varovaisimpia ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamisessa.
Vastatoimet käynnistyivät
Irtisanomisesitys on nyt pinnalla myös sen takia, että ammattiyhdistysliike on käynnistänyt ensimmäiset painostustoimensa. Liikkeellä ovat Teollisuusliitto ja Pro, joiden ylityökielto käynnistyi tänään. Ilmoitus koskee muun muassa teknologia- ja kemianteollisuutta. Mukana on lisäksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT. Painostustoimet kestävät näillä näkymin syyskuun loppuun saakka.
Taustalla on hallituksen esitys, joka helpottaisi työntekijöiden irtisanomista henkilökohtaisista syistä alle 20 työntekijän yrityksissä.
Kyseinen esitys on tällä hetkellä työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten valmistelussa. Lakiesityksen odotetaan saapuvan eduskuntaan marraskuun puolivälin jälkeen. Vielä ei ole varmuutta siitä, että esitys etenee eduskuntaan.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi