YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Taiteilija Sibel Kantolan näyttely käsittelee linnunpönttöjä. Kuva: Liisa Loiri
24.3.2025 klo 19:03
Uutinen

Huippukokin ruoka, inspiroiva taide ja ihmisten tarinat törmäävät taiteilijan mökissä – 10 ruokalajin teemailtoja toisilleen tuntemattomille

Sibel Kantolan tie on kulkenut Turkista Moskovan ja Kentuckyn kautta Kaarinaan.

Kaarinassa sijaitsevan Mökki Gallerian herkkuilloissa mielikuvitukselliset teemat ja kymmenet ruokalajit seuraavat toisiaan. Elämys muodostuu uniikista ruoasta, esillä olevasta taidenäyttelystä ja osallistujien vuorovaikutuksesta.

Herkkuiltojen takana on Mökki Gallerian omistaja, taiteilija Sibel Kantola. Ruoat kokkaa maailmalla tunnettujenkin henkilöiden kokkina toiminut J.J. de Nier.

De Nier tekee jokaiseen iltaan ainutkertaisen kymmenen ruokalajin ateriakimaran. Teemana on ollut esimerkiksi Pavarottin suosikit, Harry Potter, Marie Antoinette ja Liisa Ihmemaassa. Tulossa olevia teemoja Mökki Gallerian herkkuilloissa ovat esimerkiksi Time Travel, Spring in Paris ja Eurovision.

Mökki Gallerian herkkuillat ovat pyörineet nyt kuusi vuotta.

– Ajatus tuntui ehkä epärealistiselta, että pyydetään suomalaisia toisilleen tuntemattomia ihmisiä pieneen tilaan, jossa syödään kymmentä ruokalajia kolmen tunnin ajan. Aloitimme niin, että kokeilemme, onko tämä ihan mahdotonta, ja nyt on kuudes vuosi menossa, Sibel Kantola kertoo.

– Se tarkoittaa, että olimme väärässä, sillä ihmiset tykkäävät tästä konseptista kovasti ja he haluavat tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa tarinansa näiden iltojen aikana tuntemattomille ihmisille. Se on aivan fantastinen kokonaisuus, Kantola sanoo.

Iltojen kokki J.J. de Nier on kotoisin Etelä-Afrikasta.

– Hän on huippukokki, toiminut jo 30 vuotta kokkina. Hän ei tee perusannoksia tai koskaan mitään samanlaista ruokaa, vaan aina jotakin uutta, todella ainutlaatuista. Hän on huippu kokkina, mutta myös huippuluova.

Esimerkiksi Pavarottin suosikit -teemaillassa De Nier valmisti Pavarottin suosikkiannoksia, ja Marie Antoinette -teemaillassa ruoat taas saivat inspiraationsa kokin Marie Antoinetten ajan keittokirjasta.

Viinit osallistujat voivat halutessaan tuoda itse herkkuiltaan, sillä Mökki Gallerialla ei ole anniskeluoikeuksia. Joskus osallistujat ovat myös pukeutuneet teeman mukaisesti, Kantolan mukaan se on tapahtunut osallistujien aloitteesta, eikä osallistujilta odoteta teemapukeutumista.

– Meillä on fantastinen luova yhteistyö kokin kanssa. Eli minä heitän ideat, teemat ja joskus jotkut teemat tulevat meidän asiakkailtamme, ja sitten kokin pitää keksiä kymmenen annosta. Esimerkiksi, kun meillä oli Liisa Ihmemaassa -teema, joku oli mukana kissaksi pukeutuneena. Ihanaa, kuinka asiakkaat haluavat viedä tämän seuraavalle tasolle, Kantola iloitsee.

Kokki J.J. de Nier. Kuva: Sibel Kantola

Salaisuuksia

Kun ruokailu on päässyt vauhtiin, Kantola kysyy osallistujilta kysymyksiä. Ensin osallistujat saavat kertoa keitä ovat, sitten Kantola kysyy mitä he rakastavat ja kolmanneksi hän pyytää heitä kertomaan joitain salaisuuksia.

– Tämä tilanne yllättää myös minut jatkuvasti, koska joskus he sanovat, että minulla ei ole salaisuuksia, ja joskus he sanovat, että minulla on salaisuus, mutta en haluaisi jakaa sitä, ja sitten on ihan uskomatonta, mutta ihmiset jakavat salaisuuksia, ja se on aika hauskaa. Ei koskaan tiedetä, minä iltana mikäkin salaisuus tulee, kuka jakaa mitäkin, ja se on tosiaan niin, että nämä ihmiset tekevät nämä illat, Kantola sanoo.

Tällä hetkellä Mökki Galleriassa on Kantolan oma näyttely, joka on nimeltään Lintujen asuntonäyttely. Se esittelee linnunpönttöjä.

Tie Turkista Suomeen

Sibel Kantola syntyi Turkin eteläosassa, josta muutti lapsena Ankaraan ja jo 8-vuotiaana isänsä rakennusalan työn vuoksi Moskovaan.

– Se oli aika erikoinen muutto Turkista Moskovaan, se oli ihan katastrofi ja juuri Neuvostoliiton aikana, Kantola sanoo.

Myöhemmin Kantola opiskeli USA:ssa Kentuckyssa Louisvillen yliopistossa graafista suunnittelua pääaineenaan ja sivuaineena ranskaa. Siellä hän tapasi myös miehensä Jussi Kantolan.

Hylätystä mökistä galleriaksi

Saaristotien kupeessa sijaitsevaan Mökki Galleriaan on Turusta noin kymmenen kilometrin matka. Paikalliset tunsivat yli 200 vuotta vanhan mökin aiemmin Aallon mökkinä. Kun Kantolat ostivat sen, se oli hylätty. He rakensivat samalle tontille myös omakotitalon kodiksi kolmelapsiselle perheelleen.

Sibel Kantola ei ole vain taiteilija ja galleristi, vaan hän myös toimii graafisena suunnittelijana, muotisuunnittelijana, kirjankustantajana ja seinämaalarina. Hän on kuvittanut myös useita satukirjoja.

Seuraava iso asia, josta hän haaveilee on muraalien tekeminen yrityksille. Tällaisen ison taideteoksen hän on jo tehnyt Dava Foodsin (entiseltä nimeltään Kultamuna) öljysäiliöön.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Eeva Pesonen