YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.7.2018 klo 15:54
Uutinen

Huoli yrittäjän hyvinvoinnista kasvaa: ”Ei pidä silti holhota”

Suomi Areena käynnistyi Porissa tänään. Yli 30 asteen kivunnut lämpötila haastoi sekä puhujat että katsojat. Yrittäjän hyvinvointi keräsi lähes täyden katsomon.

– Yrittäjän hyvinvoinnista olisi pitänyt puhua jo paljon aikaisemmin. Mielikuva on monesti se, että yrittäjän jaksaminen ei ole yrittäjyyden ytimessä. Päinvastoin, yritys ei pyöri jos yrittäjä ei itse voi hyvin. Kun yrittäjä väsyy ja polte loppuu, se näkyy yrityksen menestyksessä ja toimintakyvyssä, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) painotti maanantain keskustelutilaisuudessa Porin keskustassa.

– Kekkosen sanoin: Kaikki ne syyt joilla selitetään liikkumattomuutta, ovat tekosyitä, ministeri sanaili.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) mielestä yrittäjille kuuluvat samat oikeudet työhyvinvointikysymyksissä kuin muillekin.

– Monen työpaikka voi olla yrittäjän hyvinvoinnin takana, hän muistutti.

Ei holhousta

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen on vakuuttunut hyvinvoinnin ja yrityksen menestyksen välisestä syy-seuraussuhteesta.

– Jos työnantajayrittäjä väsähtää ja tuottavuus laskee, se heijastuu alihankintaketjuun ja palkollisiin. On tutkittu, että mentaalisesti ja fyysisesti hyvinvoiva yrittäjä menestyy paremmin.

Kuismasen mukaan huoli yrittäjien jaksamisesta kohdistuu erityisesti työnantajayrittäjiin. Hän ei kannata liiallista hyvinvointiholhousta.

– Työllistävät yrittäjät tekevät todella suuria tuntimääriä. Toisaalta yrittäjyys on aina riskinottoa. Jos aletaan yhteiskunnan parametrein vahvimaan, onko yrittäjä hyvinvoiva vai ei, se ei luo hyvinvointia. Monesti yrittäjä jaksaa tehdä paljon, koska hän on innostunut siitä mitä tekee, Kuismanen valotti kuulijoille.

Yöunta vähintään 7 tuntia

Keskusteluun osallistunut Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen muistutti liiallisen työnteon riskeistä.

– Yli 50-tuntiset viikot lisäävät riskiä muun muassa aivoinfraktiin, lisäävät merkittävästi riskiä sairastua. Yrittäjän olisi tärkeä kysyä itseltään säännöllisesti, mitä kuuluu ja miten jaksan.

Laitisen mukaan yrittäjä voi parantaa työssä jaksamista keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan. Töiden tauottaminen on tärkeää.

– Kun kohtuullisen pituinen työpäivä päättyy, pitäisi olla keinoja irrottautua töistä jotta jaksaa harrastaa. Huonokuntoisena ei kestä rasitusta niin hyvin kuin hyväkuntoisena. Yöunta pitäisi saada vähintään seitsemän tuntia. Ilman laadukasta unta aivot eivät palaudu eikä luovuus kukoista.

Saimi Hoyer rentoutuu sienimetsällä

Hotelliyrittäjä Saimi Hoyer kertoi lavalla omasta jaksamisestaan matkailuyrittäjänä.

– Itse yritän stopata ennen kuin kaadun. Olen varmasti langennut kaikkiin yrittäjän sudenkuoppiin. Kuvittelin tuoreena matkailualan yrittäjänä, että heti ensimmäisenä vuonna tehdään tulosta. Liiallinen intohimo voi olla sudenkuoppa. Silloin ei ymmärrä omia rajojaan ja tekee liikaa.

– Oma tapani purkaa stressiä on mennä sienimetsään ja viettää siellä kahdeksan tuntia kerrallaan. Metsässä herättelen aisteja.

Lue lisää yrittäjyydestä: kasvasuomi.fi.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi