YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Huomasitko ilmalämpöpumpussa jotain outoa? Kokenut yrittäjä tietää, mikä voi olla vikana – ”Jo 100 grammaa vaikuttaa toimivuuteen”
Ilmalämpöpumpun pitkä huoltamaton kausi voi kostautua.
Ilmalämpöpumppualan yrittäjä kertoo, että trendinä on nyt laitteiden huoltaminen uuden ostamisen sijasta. Toisaalta lämpöpumppujen kysyntä on palaamassa normaalille tasolle hieman heikomman kauden jälkeen.
– Huoltojen kysyntä on ollut selkeässä kasvussa viimeiset puolitoista vuotta, järvenpääläisen KaJo-Sähkö Oy:n yrittäjä Joonas Kalliomäki kertoo Yrittajat.fille.
Ilmalämpöpumppuja huolletaan etenkin keväisin pitkän lämmityskauden jälkeen. Jos laite on ollut pidempään huoltamatta, viilennyskausi voi paljastaa siinä yllättäviä vikoja.
– Jos ilmalämpöpumppu on ollut pitkään huoltamatta, siihen voi vuosien saatossa kehittyä vuoto, joka voi olla hyvin minimaalista. Jo 100 grammankin vuoto vaikuttaa laitteen toimivuuteen. Tällaista vuotoa huomaa hyvin harvoin omin silmin.
Vuoto voidaan havaita ammattilaisen järjestelmään syöttämällä väriaineella, joka lisätään kylmäaineen sekaan. Tarvittaessa lämpöpumppu voidaan koeponnistaa typen avulla. Sen jälkeen yritetään paikallistaa vuotokohta.
– Vuotoa pitää epäillä, jos ilmalämpöpumppu on yllättäen menettänyt tehoaan, Kalliomäki sanoo.
Jos lämpöpumppu on ollut koko talven käyttämättä esimerkiksi kerrostaloasunnossa, kevät voi paljastaa ongelmia. Jos laitteen teho on hiipunut, syynä voi olla jämähtänyt lika, joka estää osaltaan ilmankiertoa.
Laajempaa huoltoa ei pidä tehdä yksin, sillä pahimmassa tapauksessa väärin tehty omatoiminen huolto voi rikkoa laitteen.
Itse voi tehdä vain vähän
Lämpöpumpun perushuollossa laite puhdistetaan ja sen paineet sekä kylmäaineen määrä tarkastetaan. Tarvittaessa kylmäainetta lisätään laitteistoon.
Laajemmassa huollossa sisäyksikkö pestään tähän tarkoitetulla painepesurilla.
– Sisäyksikkö huputetaan ja pestään painevedellä ja pesuaineella. Silloin pinttynytkin lika saadaan irti laitteesta.
Laajempaa huoltoa ei pidä tehdä yksin, sillä pahimmassa tapauksessa väärin tehty omatoiminen huolto voi rikkoa laitteen.
– Itse tehtäviin huoltoihin kuuluu oikeastaan vain sisäyksikön suodattimien puhdistaminen imuroimalla, Kalliomäki sanoo. Hänen mukaansa vastaan tulee harvoin tapauksia, joissa asiakas olisi yrittänyt itse avata laitetta perusteellisemman puhdistamisen takia.
– Ihmiset ymmärtävät pitää ilmalämpöpumpustaan sen verran huolta, että he ymmärtävät tilata asiantuntijan paikalle. On hyvä tiedostaa, että ilmalämpöpumpun huolto on luvanvaraista ja vaatii ammattitaitoa.
Kannattaako korjata?
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikölle ei voi tehdä itse juuri mitään. Kalliomäen mukaan asiakkaan vastuulle jää korkeintaan ulkoyksikön pyyhkiminen liasta.
– Huollossa avaamme yksikön, tarkistamme paineet ja kylmäaineen määrän. Laitamme mittarit kiinni yksikköön ja katsomme, miten kompressori nostaa paineita.
Jos ulkoyksikön tuottama ääni kuulostaa epätavallisen voimakkaalta, syynä voi olla puhallinmoottorin laakerin tai kompressorin vika. Jos ammattilainen paikallistaa vian kompressoriin, seurauksena voi olla kallis huolto.
– Jos kyseessä on yli kymmenen vuotta vanha laite, kompressorin vaihtotyön ja osan hinta tulee niin korkeaksi että kannattaa harkita uuden laitteen hankkimista, yrittäjä kertoo.
Kalliomäki muistuttaa, että viilennystoimintoa voi käyttää aina, kun lämpötila on plussan puolella
Viilennys voi paljastaa tukoksen
Tulevan pääsiäisen aikana on ennustettu jopa 20 asteen lämpötiloja. Silloin moni ilmalämpöpumppu saatetaan asettaa viilennystoiminnolle. Kalliomäki muistuttaa, että viilennystoimintoa voi käyttää aina, kun lämpötila on plussan puolella. Jos laite on päivisin viilennystoiminnolla, sen voi sammuttaa illalla tai tarpeen tullen asettaa yöksi lämmitykselle. Hän muistuttaa kerrostaloyhtiöiden säännöistä koskien ilmalämpöpumppujen käyttöä.
– Joissain taloyhtiöissä on määritelty sallittu käyttöaika pumpuille niin, että niitä saa käyttää tietystä päivämäärästä alkaen eikä laitetta saa käyttää lainkaan lämmitystoiminnolla.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi