14.6.2023 klo 08:11
Uutinen

Hyiseen avantoon voi pulahtaa kesälläkin – Altaan ulkopuolella on 10–30 astetta pakkasta

Lähes nolla-asteista allasta ympäröivässä huoneessa on puolen metrin eristykset.

Turun kupeessa Littoistenjärvellä on avattu Pakkasparatiisi-niminen rakennus, jonka myötä avantouinti on mahdollista myös kesäisin. Talon sisälämpötila on säädettävissä jopa 30 pakkasasteeseen, ja rakennuksen sisällä sijaitsevan altaan veden lämpötila on nollan tuntumassa, kertoo toimitusjohtaja Samuli Taskila.

– Monet ihmiset ovat koukussa avantouintiin. Meillä on paljon asiakkaita, jotka sanovat, että odottavat sitä, kun lokakuussa järvi jäätyy, Taskila kertoo

Villa Järvelä on suosittu ulkokylpylä Littoistenjärven rannalla, jossa on uuden rakennuksen lisäksi neljä saunaa ja kolme lämmintä allasta ulkona, joihin kuhunkin mahtuu 15 henkeä kylpemään. Paikka on ollut talvella perinteisesti avantouimareiden suosiossa.

Satoja asiakkaita päivittäin

Asiakkaita käy talvikaudella päivittäin satoja Turusta, Kaarinasta, Liedosta ja Raisiosta. Kesäkaudella hieman vähemmän, Taskila kertoo. Turun alueella järvenranta on merenrantaa harvinaisempi vapaa-ajan viettopaikka. Nyt yrittäjät ovat rakennuttaneet uuden rakennuksen. Seinät on tehty rosterilevystä ja niissä on 50 senttimetrin eristykset.

– Avantokausi alkaa lokakuussa ja tässä on aina puoli vuotta aikaa, jolloin avannossa ei voi käydä. Nyt ollaan aika lähellä sitä, että ne, jotka rakastavat kylmäaltistusta, pystyvät tekemään sitä ympäri vuoden. Erityistä on se, että myös huoneen lämpötila on selvästi pakkasen puolella 10–30 astetta. Käytetty tekniikka pitää veden lähellä nollaa ilman että se jäätyy, kertoo Taskila.

Huone jäädytetään kerran, ja eristysten vuoksi energiankulutuksen ei pitäisi olla kauhean suuri, Taskila sanoo.

– Kylmyys pysyy siellä hyvin. Meillä on myös aurinkopaneelit, joilla saamme tarvittavan energian.

Tavanomainen kylmäallas ei Taskilan mukaan anna samaa kokemusta.

– Avantokokemus vaatii kylmän ulkoilman, jolloin avannon jälkeen efekti pureutuu kehoon.

Keväällä Samuli Taskila ja Topias Syrjälä ostivat yrityksen edellisiltä yrittäjiltä Markku ja Jenny Lipposelta. He hyppäsivät yrittäjiksi juristin ja myyjän tehtävistä, joita tekevät vielä osa-aikaisina.

Yleistä saunatoimintaa on ollut alueella vuosikymmenten ajan, ja nykyinen yritys on kymmenvuotias.

– Rakastan tätä paikkaa, ja se on ”henkinen kotini”. Kävin täällä aiemminkin useita kertoja viikossa, Taskila kertoo.

Talvikaudella avanto on järvessä. Uudesta rakennuksesta ja altaasta tulee talveksi lämmin allas privaattikäyttöön, Taskila sanoo.

Yrittäjät ovat myös hakeneet patenttia.

– Meillä on tähän myönnettynä Suomen laajuinen pikkupatentti eli ”hyödyllisyysmalli”. Euroopan laajuinen patenttihakemuksemme on käsittelyssä patenttivirastossa. Olemme patentoineet teknisen toteutuksen, jossa patentoidaan vanhojen teknologioiden uusi käyttötarkoitus.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen