YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hyödynnä ammatillisen koulutuksen mahdollisuudet
Uudistunut ammatillinen koulutus vastaa monella tapaa yritysten toiveisiin. Se on aikatauluiltaan, toimintatavoiltaan ja rakenteiltaan aiempaa joustavampi. Mahdollisuuksia kasvattaa osaamista on tarjolla niin yrittäjälle itselleen kuin työntekijöille.
Työelämäpalvelut auttaa yrittäjät oikeaan osoitteeseen
Yhteyttä ammatillisten kouluttajien työelämäpalveluihin kannattaa ottaa, kun on sellainen kutina, että olisi aika kehittää toimintaa tai osaamista, ja että on valmis antamaan tälle aikaa.
Uudellamaalla ammatillisten oppilaitosten yrityspalvelut/työelämäpalvelut auttavat yrittäjää alkuun yhteistyössä. Yhteystiedot löytyvät oppilaitosten verkkosivujen ylävalikoista.
Vahvista omaa osaamistasi
Moni yrittäjä on lähtenyt yrittäjäksi vahvan asiaosaamisensa vuoksi. Yrittäjän ammattitutkinto ja tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto sekä yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto vahvistavat yrittäjänä tarvittavia taitoja. Opinnot voi hyödyntää suoraan omaan yritykseen yrittäjän oppisopimuksella.
Osaamistaan voi täydentää myös pienemmissä palasissa kerrallaan yritykselle sopivana ajankohtana, omalta ammattialalta tai sitä tukevalta alalta.
Räätälöityä koulutusta työntekijöille
Yrityksen työntekijöille voidaan käytännössä räätälöidä tutkintoja. Esimerkiksi sähköasentaja voi opiskella sähköasennuksen lisäksi tutkinnonosan myyntiä, asiakaspalvelua, viestintää tai vaikkapa talonrakennusta. Kun yrityksen tilannetta ja kehittämisajatuksiaan puhuu ääneen, päästään oppilaitoksessa opintojen räätälöinnissä hyvin alkuun.
Opinnoissa voidaan yhdistää tarpeen mukaan ja joustavasti oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua, koulutussopimusta ja oppisopimusta.
Työpaikalla tapahtuva oppiminen lisääntyy
Uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa yhtenä tavoitteena on kasvattaa työpaikalla tapahtuvan oppimisen osuutta. Tämän vuoksi nyt määritetään entistä tarkemmin, mitä työpaikalla on tarkoitus oppia, ja tämä kirjataan koulutussopimukseen tai oppisopimukseen. Kannattaa olla tarkkana, että tämä tulee tehtyä huolella.
Luonteva tapa varmistaa yhteinen käsitys asioista on sopia koulutussopimuksen tai oppisopimuksen allekirjoittaminen yrityksen tiloihin. Tällöin opettaja voi samalla varmistaa, miten opiskelija opintojaan suorittaa. Samassa yhteydessä voidaan sopia, miten pidetään yhteyttä ja miten mahdollisissa ongelmatilanteissa toimitaan.
Tutkinnonosan lopuksi opettaja ja työpaikan edustaja arvioivat oppimisen ”näytössä”, joka on oikea työsuoritus työpaikalla.
Opiskelijat yrityksissä – lyhyt sanasto
Oppisopimus on työsopimus. Opiskelijalle maksetaan työehtosopimuksen mukainen palkka ja yritykselle mahdollisesti koulutuskorvaus. Minimityöaika on 25 h/vko. Oppisopimuksen voi tehdä nyt lyhyeksikin aikaa, kuten yksittäiselle tutkinnonosalle.
Koulutussopimus. ”Raha ei liiku”. Opiskelijalle ei saa maksaa eikä yritykselle makseta koulutuskorvausta.
Yhteen tutkintoon voi sisältyä useita koulutussopimuksia ja oppisopimuksia.