YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
“Hyppy tuntemattomaan” – näin avioero vei yrittäjäksi
Yksinhuoltajaksi jäänyt Maija heittäytyi yrittäjäksi muutaman kuukauden varoitusajalla. Elämänmuutos oli vaikea, mutta voimaannuttava.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / LÄHITAPIOLA
On pelottavaa jäädä yksin ja joutua huolehtimaan rahojen riittävyydestä. Näin kävi Maijalle, jonka kymmenen vuoden avioliitto päättyi eroon ja hän jäi yksin kahden lapsen kanssa. Pian eron jälkeen ex-puoliso ilmoitti, ettei hän halua hoitaa heidän lapsiaan enää iltaisin. Maijan oli jätettävä vuorotyönsä, ja hän heittäytyi yrittäjäksi.
Yrittäjä, aloita näistä
- Eläkevakuutus vaikuttaa eläkkeesi lisäksi Kelan myöntämien päivärahojen määrään ja työttömyysturvaan.
- Henkivakuutus turvaa läheistesi toimeentulon, sen lisäksi voit varmistaa omat kuukausitulosi työkyvyttömyyden tai vakavan sairauden varalle.
- Sairaus-, tapaturma- ja matkavakuutukset varmistavat sinulle laadukkaan ja oikea-aikaisen hoidon, yrittäjien tapaturmavakuutus on korvauspiiriltään laajin vapaaehtoinen tapaturmavakuutus.
Mikä olisi sinulle ja yrityksellesi paras paketti? Tutustu LähiTapiolan ratkaisuihin >>
Ensimmäinen vuosi meni todella pienellä rahankäytöllä, koska oli elettävä elatusmaksuilla ja yritystoimintaan saadulla starttirahalla. Vasta vuoden jälkeen yritystoiminta alkoi tuottaa niin, että sillä pystyi elättämään perheen. Maijan mukaan jälkeenpäin ajatellen yrittäjäksi heittäytyminen muutaman kuukauden varotusajalla tuntui hurjalta.
– Maijan tilanteessa yrittäjäksi ryhtyminen on todella rohkea hyppy tuntemattomaan, valtava riski. Hänen tilanteensa on ollut äärimmäisen vaikea, kun toimeentulon paineiden lisäksi on täytynyt huolehtia lapset ja itsensä elämänmullistuksen läpi, sanoo LähiTapiola Henkivakuutusyhtiön asiantuntija Tuomo Mikolanniemi.
– Omat vakuutukset eivät varmasti ole päällimmäisenä mielessä tilanteessa, kun penniä pitää venyttää ja huolehtia yksin kaikesta. Silti niiden merkitys on suurin juuri tilanteissa, joissa perheen toimeentulo nojaa yhteen vanhempaan.
Ero oli vaikea, mutta puolisoiden sopimuksesta Maija sai jäädä lasten kanssa vanhaan asuntoon. Näin lapset saivat vain yhden uuden kodin kahden sijasta. Vuoden jälkeen hän lunasti puolison osuuden asunnosta. Nyt perheen pään päällä oli vahva katto. Yritystoimintakin alkoi rullata hyvin ja elättää perhettä. Nämä olivat merkkejä, että Maija pärjää omillaan myös taloudellisesti.
Suurin vaikutus erolla oli perheen elintasoon. Ensimmäisenä vuotena Maijan yritys ei tuottanut juuri mitään, ja hänen verotettava tulonsa eron jälkeisenä vuotena oli lähes yhtä paljon kuin avioliiton aikana puolisoiden kuukauden käytettävissä olevat tulot yhteensä.
Yksin jäämisessä pelottavaa on myös se, että joutuu itse huolehtimaan monista aiemmin tuntemattomista arkitalouteen liittyvistä toimista, kuten sähkösopimuksesta tai vakuutuksista. Myös perheen budjetista on vastattava yksin. Summat saattavat yllättää, kun menot menevät yhdestä kukkarosta eikä enää kahdesta.
– Yrittäjänä toimivan yksinhuoltajan kannattaa huolehtia, että oma sosiaaliturva riittää vähintään minimitoimeentuloon. Liikaa ei voi korostaa yrittäjän eläkevakuutuksen merkitystä – se on sosiaaliturvan perusta. Yrittäjän tapaturmavakuutus on viisas lisämauste jokaiselle yrittäjälle, eikä kannata unohtaa muutakaan täydentävää henkilöturvaa, Mikolanniemi selventää.
Nyt Maija on tyytyväinen elämäänsä. Vaikka rahaa ei ole käytettävissä yhtä paljon kuin ennen, yritystoiminta elättää perheen ja hyvällä talouden suunnittelulla rahaa jää säästöönkin.
– Omillaan pärjääminen ja taloudellinen riippumattomuus on hyvin voimaannuttava tunne, Maija sanoo. Maijan neuvo elämänmuutokseen onkin seuraava: rahan kanssa pitää olla realisti – pitää ymmärtää paljonko sitä on ja mihin sitä voi käyttää.