Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.9.2024 klo 10:15
Uutinen

Hyvää Yrittäjänpäivää!

5.9. vietetään Yrittäjän päivää – päivää, jonka joka ikinen yrittäjä on ansainnut!

Yrittäjyys on kuin markkinointi: kaikilla on yleensä tietävin mielipide yrittäjyydestä, tai ainakin yrittäjistä. Yritysten pitäisi toimia niin tai vaihtoehtoisesti näin; tehdä sitä tai tuota. Yrittäjä on joko ökyilijä tai sitten melkein loppuunpalanut, liikaa työtä tekevä ihmisraunio, jonka elämässä ei työn lisäksi sitten muuta olekaan. Onneksi kumpikaan näistä mielikuvista ei ole oikea, vaan oikea yrittäjän perikuva löytyy jostain tuolta väliltä.

Harva kuitenkaan pysähtyy miettimään, mistä yrittäjyydessä tai yrityksessä oikeastaan onkaan kyse. Yrittäjäksi lähtiessään henkilöllä täytyy olla hyvä idea, hyvä ymmärrys talouden realiteeteista sekä etenkin valmius tehdä kovasti töitä, rohkeutta, sinnikkyyttä ja uskoa onnistumiseen. Yrittäjän on oltava valmis sietämään epävarmuutta ja sitä, että joka kuukausi ei välttämättä tulekaan palkkaa, ainakaan yrittäjäuran alussa. Ja kun sitä palkkaa voi jossain vaiheessa nostaa yrityksestä, ei se välttämättä ole yritysjohtajan palkkaa vastaava summa. Ainakaan alussa.

Kuitenkin erään tuoreen tutkimuksen mukaan yrittäjyydellä on mahdollisuus päästä parempiin ansioihin kuin palkkatyössä. Tämä ei kuitenkaan useinkaan ole yrittäjän päätavoite, vaan itsenäinen työ, valta ja vastuu sekä mahdollisuus joustaviin työaikoihin painavat paljon enemmän vaa’assa kuin työstä saatava palkka.

Suomessa on reilut 300 000 yritystä. Näistä yrityksistä 95,5% on mikroyrityksiä, eli 1-9 henkilön yrityksiä. Edelleen, näistä n. 70% on yksinyrittäjiä; siis henkilöitä, jotka työllistävät itse itsensä. Jokainen näistä on ottanut riskin ja hypännyt epävarmuuteen, jota heiluttavat monenlaiset asiat alv-nostosta Ukrainan sotaan.

Jos noita tosiasioita miettii hetkisenkin kauemmin, ymmärtää että on väärin vaatia yrityksiä työllistämään ja kasvattamaan yritystään, jos siihen ei ole valmiutta eikä edes tahtoa. Moni yksinyrittäjä on valinnut yrittämisen saadakseen itse päättää tekemisistään ja vaaliakseen itselleen tärkeitä arvoja.

Jos siihen mukaan joskus löytyy muita samanhenkisiä, niin useimmiten ne löytyvät verkostoista, jotka ovatkin yrittäjille elintärkeitä ja joihin kannustan jokaista yrittäjää satsaamaan.

Ja me yrittäjien asiakkaat: muistetaan viimeistään tulevana Lähilauantaina kannattaa sitä omaa, tuttua yrittäjää niin, että hänellä on mahdollisuus jatkaa yritystänsä meille sopivassa paikassa.

Yrittäjät, kiitos että olette olemassa!

Maija Aarnio

Aluejohtaja, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät