Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Finnveralta uusi rahoitus mikroyrityksille
Finnveran määräaikaista rahoitusta voidaan myöntää alle kymmenen henkilöä työllistäville yrityksille. Kuva: Getty Images

Hyviä uutisia mikroyrittäjille – Finnvera myöntää työllistämistä helpottavaa lainaa

Lainaa voi saada esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen ja se on suunnattu myös yksinyrittäjille.

Finnveran mukaan pk-yritysten rahoituksen saatavuus on heikentynyt viimeisen vuoden aikana. Samaan aikaan yritysten kasvuhalukkuus on ollut pitkään heikolla tolalla.

Tuore pk-yritysbarometri kertoo, että yhä useampi yritys ei ole saanut tai hakenut lainaa, vaikka olisi sitä tarvinnut. Vuoden 2021 keväällä tällaisten yritysten osuus oli 25 prosenttia, vuoden 2024 syksyllä jo 43 prosenttia.

Vaikea lainansaanti on lykännyt yritysten investointeja tai pahimmassa tapauksessa torpannut ne kokonaan. Vallitseva taloustilanne on puolestaan lisännyt pk-yritysten maksuvaikeuksien määrää.

Erityisen huolestuttavalta näyttää pienimpien yritysten rahoituksen saatavuus. Finnvera aikoo osaltaan helpottaa tilannetta myöntämällä määräaikaisesti lainaa mikroyritysten kasvuun.

– Kevään 2024 pk-barometrin mukaan mikroyritysten rahoitushaasteet ovat suurempia kuin muilla pk-yrityksillä, Finnveran aluepäällikkö Elisa Sipponen sanoo.

Lainaa voi hakea lokakuun 1. päivästä alkaen vuoden 2025 maaliskuun loppuun asti. Samalla kun Finnvera käsittelee lainahakemuksia, se kerää dataa mikroyritysten rahoitustilanteesta.

– Määräaikaisuuden yhtenä tarkoituksena on myös selvittää mikroyritysten rahoituksen saatavuutta ja vaikuttavuutta Suomessa. Suomessa rahoitusvaikeuksista kärsivien yritysten määrä on lähes puolet suurempi kuin pohjoismaisissa vertailumaissa, Sipponen jatkaa. 

“Työntekijän palkkaaminen voi olla pienelle yritykselle iso riski. Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä isompi kasvuharppaus työllistäminen on.”

Elisa Sipponen, Finnvera

Lainaa enintään 50 000 euroa

Finnveran määräaikaista lainaa myönnetään EU-määritelmän mukaisille mikroyrityksille, jotka hakevat rahoitusta yrityksen toimintaa ja sen kilpailukykyä parantaviin investointeihin ja kehittämistoimenpiteisiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kasvuinvestoinnit tai työntekijän palkkaaminen.

– Työntekijän palkkaaminen voi olla pienelle yritykselle iso riski. Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä isompi kasvuharppaus työllistäminen on, Sipponen sanoo.

Lainan yläraja on 50 000 euroa ja alaraja 20 000 euroa. Lainahakemusten käsittelyssä arvioidaan yrityksen takaisinmaksukykyä ja sitä, onko yrityksellä edellytyksiä kannattavaan liiketoimintaa. Rahoitusta voi hakea yritys, jolla on takanaan vähintään yksi kokonainen tilikausi. Hakijaksi soveltuu myös yksinyrittäjä.

Sipposen mukaan pankit ovat jatkossakin ensisijaisia yritysten rahoituksen lähteitä. Pk-barometrin mukaan voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä 75 prosentilla rahoituksen järjestyminen edellytti Finnveran takausta.

Sipponen pitää mahdollisena, että pienten yritysten tilanne voi vaikeutua kiristyneen säätelyn seurauksena.

– On tärkeää, että pienillä yrityksillä on toimiva pankkisuhde.

Pk-yrityksistä 14 prosenttia aikoo lisätä henkilökuntansa määrää, kun 11 prosenttia odottaa sen vähentyvän.

Investointihalukkuus edelleen vaatimatonta

Pk-yritysbarometrin tuloksista selviää, että kaikilla päätoimialoilla on enemmän investointeja vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joilla investointien odotetaan lisääntyvän. Lupaavia merkkejä on kuitenkin ilmassa, sillä viime barometriin verrattuna pk-yritysten rekrytointiaikeet näyttävät vahvistuneen. Pk-yrityksistä 14 prosenttia aikoo lisätä henkilökuntansa määrää, kun 11 prosenttia odottaa sen vähentyvän.

Myös kasvuhalukkuudessa näkyy hienoista kasvua. Barometrin mukaan yli kolmannes pk-yrityksistä on joko voimakkaasti tai mahdollisuuksien mukaan kasvuhakuisia. Voimakkaasti kasvuhakuisten pk-yritysten osuus kohosi hieman kevään pohjalukemista. Kasvuhakuisuus on silti aiempaan verrattuna vaatimatonta. 

–  Kasvuhakuisuuden pidemmän aikavälin trendinomainen lasku näyttää pysähtyneen. Suomi tarvitsee lisää kasvuhakuisuutta ja uudistuksia, jotka rohkaisevat yhä useampaa yrittäjää ottamaan riskiä ja kasvuaskeleita, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen