YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hyvinvointiyrittäjä kouluttautui työvalmentajaksi yrittäjän oppisopimuksella
Yrittäjä Anu Lundströmin mukaan yrittäjän oppisopimuskoulutus on joustava tapa oppia. Työvalmentajan tavoitteena on pitää ihminen työssä, joten uudesta osaamisesta on yhteiskunnallista hyötyä.
Espoolaisen hyvinvointialan yritys Tukemo Oy:n yrittäjä Anu Lundström valmistui juuri kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalveluiden erikoisammattitutkinnosta työvalmentajaksi. Tutkinnon hän suoritti yrittäjän oppisopimuskoulutuksella Espoon seudun koulutuskuntayhtymä OMNIAssa.
– Uudesta osaamisesta on suuri hyöty työssäni, Lundström kertoo.
Anu Lundströmin yritys tarjoaa asiakkaille henkilöstön työhyvinvointiin, jaksamiseen ja työn imun vahvistamiseen ja urasuunnitteluun liittyviä palveluita.
– Autan asiakkaita tunnistamaan tulevaisuuden osaamistaan. Tarjoan tukea esimerkiksi yrityksen HR:lle, esimiehille tai yrittäjille, hän toteaa.
Lundström on ihmiskohtaamisten ammattilainen. Hän kokee ennakoivan valmentamisen tärkeäksi. Kyseessä on yhteiskunnallinen tehtävä, sillä työvalmentajan tavoitteena on pitää ihminen työssä.
– Vallitsevassa koronatilanteessa yksinäisyys on tuonut paljon mielenterveydellisiä häiriöitä. Pienestäkin tuesta on tutkimusten ja kokemusteni mukaan suuri apu, Lundström kertoo.
Koulutehtävät sovelletaan omaan työhön – tukea mentoreilta
Anu Lundström on tyytyväinen OMNIAn järjestämään työvalmentajan koulutukseen. Yrittäjän oppisopimuskoulutus on joustava.
– Olen voinut soveltaa koulutehtäviä suoraan valmentajan työhöni, esimerkiksi puheeksi ottamisen tekniikoita. Työkokemukseni ansiosta yksilöllinen opiskelupolkuni on ollut nopea, sillä aiempi osaaminen on huomioitu tutkinnon suorittamisessa, Lundström iloitsee.
Tukea opintoihin hän on saanut opettajalta sekä kahdelta eri mentorilta.
– Sain mentoreiksi kaksi kokenutta yrittäjää, joista toinen on verkostoyhteistyökumppanini.
Työvalmentaja auttaa löytämään voimavaroja
Historian ja yhteiskuntaopin aineen- ja erityisopettaja Hannele Tallqvist kertoo, että työvalmentajalla on useita tehtäviä. Työvalmentaja voi auttaa työntekijää jäsentämään työtehtäviä uudelleen, työnhakijaa löytämään vahvuudet ammatinvalinnassa, vahvistamaan työnhakuvalmiuksia tai orientoitumaan muuntokoulutukseen sekä valmentamaan opiskelijaa ammattiin.
– Työvalmentajan keskeisenä tehtävänä on auttaa ihmistä löytämään voimavaroja työhön tai koulutukseen sekä valmentaa häntä osallisuuteen yhteiskunnassa, Tallqvist toteaa.
Yhteiskunnalliset ratkaisut ehdotuksen kärkenä
Myös Hannele Tallqvist opiskelee työvalmentajaksi Omniassa. Tallqvist yhdessä muun opiskelijaryhmän kanssa teki esityksen Suomen Yrittäjät ry:lle työvalmennuksen merkityksen nostamiseksi yhteiskunnassa.
– Esitimme yhteiskunnallistaloudellisia ratkaisuja, jotta yhteiskunnan ja talouden rattaat taas pyörisivät täydellä teholla. Tarve työelämävalmennukseen on jatkuva vallitsevassa koronaepidemiatilanteessa muun muassa digitalisaatioon ja robotisaatioon liittyen. Työt ja työntekijät eivät välttämättä kohtaa, hän kertoo.
Työvalmennuksesta on monenlaista hyötyä
Työvalmennuksesta on etua eri osapuolille. Valmennettava saa rinnallakulkijan, joka auttaa häntä jaksamaan ja esimerkiksi kouluttautumaan uudelleen. Yritys hyötyy hiljaisesta tiedosta.
Myös yhteiskunta hyötyy, kun valmennettava voimaantuu ja työllistyy esimerkiksi oppisopimuskoulutuksella, Tallqvist kertoo.
Työvalmentajan rooli sopii Hannele Tallqvistin mukaan niin HR-ammattilaisille, työurien kanssa työskenteleville kuin kuntoutusammattilaisille, jotka haluavat kehittää työvalmennusta ja edistää hyvinvointia omassa organisaatiossa tai asiakkaiden parissa.
– Taustalla on hyvä olla psykologista tai pedagogista osaamista. Myös yrityselämän tuntemus on hyödyksi, Tallqvist pohtii.
Anne Öhman
anne.ohman(at)yrittajat.fi