YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Iäkkäiden rouvien uunipuurosta valmisaterian pohjaksi – Maatilayrittäjä Terhi Kinnari kehitti voitokkaan täysjyväkaurareseptin
Kinnarin tilan emännän Terhi Kinnarin täysjyväkaurapohjaiset valmisruoat voittivat Suomalainen menestysresepti -kilpailun.
MTV:llä esitetyn Suomalainen menestysresepti -kilpailun kuudennen tuotantokauden voittaja, hollolalaisen sukutilan yrittäjä Terhi Kinnari kehitti kilpailun aikana kolme täysjyväkaurapohjaista valmisruoka-ateriaa.
– Tämä on ihan parasta! Olemme tähdänneet monta vuotta siihen, että ruokakaura nousisi puheenaiheeksi, Kinnari riemuitsee voitosta.
Hän pyörittää miehensä Teemu Kinnarin kanssa 350-vuotiasta sukutilaa, jolla kasvatetaan kauraa ja öljykasveja. Tila tunnetaan varsinkin höyryttämättömistä kaurahiutaleistaan. Nyt tilan voittajatuotteita, kauravalmisateriota, myydään tuhannessa ruokakaupassa halki Suomen.
Kinnari kertoo, että kauratuoteperheen kehittäminen alkoi, kun tilalle valmistui oma kauramylly vuonna 2021. Tuolloin yrittäjät harmittelivat sitä, että suuri yleisö ei tiedostanut terveellisen kaurasuurimon potentiaalia ruoanlaitossa.
– Kokonainen kauranjyvä eli kaurasuurimo on meillä pussituote kaupan hyllyllä, ja silloin totesimme, että sitä ostivat lähinnä iäkkäämmät rouvat uunipuuroksi.
Kinnari kuvailee, että ravinteikas, terveellinen tuote oli tuolloin jopa alikäytetty.
– Tilamyymälässä asiakkaiden kanssa keskustellessa tuli monta kertaa esiin se, että kukaan ei tiennyt, mihin kaurasuurimoa käytetään.
Kaurasuurimot toimivat riisin sijaan missä tahansa ruoassa tai lisäkkeenä. Niitä voi käyttää esimerkiksi laatikkoruoissa tai salaateissa.
Finaalikin oli jo lottovoitto
Tammikuussa 2024 Kinnarin tilalla visioitiin tulevia tavoitteita ja päätettiin, että oli aika nostaa omaa häntää. Tämä tarkoitti paitsi uusien tuotteiden kehittämistä, myös osallistumista ruokakilpailuihin.
Kinnarit tekivät Suomalainen menestysresepti -kilpailuun hakemuksen, jossa painottuivat jo aiemmin kehitetyt kaurapohjaiset ruokareseptit. Monien karsintavaiheiden jälkeen Kinnarin tila pääsi finaaliporukkaan asti.
– Finaalipaikan saavuttaminen oli jo eräänlainen lottovoitto. Saimme kymmenen jaksoa, tuotekehitysstipendin ja kaiken tuen. Pääsimme viemään tuotteen valmiiksi asti ja saimme mahdollisuuden koko Suomen lanseeraukseen.
Kilpailun voittanut valmisruoka on maailman ensimmäinen täysjyväkaurapohjainen ateriasarja. Makuja sarjassa on kolme: mausteinen kana ja kasvikset, lempeä jauheliha ja kasvikset sekä metsäsienet ja juusto.
– Toivotaan, että näiden aterioidenkin kautta kotikokit innostuisivat ostamaan myös niiden raaka-ainetta, eli kaurasuurimoa, ja tuomaan sen omaan ruoanvalmistukseen.
Yhteistyökumppaneista Kinnari haluaa mainita kouvolalaisen valmisruokayritys Hoviruoan, joka tekee Kinnarinkin tilan valmisruoat.
– Heillä on osaava henkilökunta ja todella hyvä tuotekehitys. Arvostan todella paljon heidän tekemistään.
Kaura jokapäiväiseen ruokaan
Terhi Kinnari kertoo, että kauran ilmastovaikutukset ovat pienet, mutta terveyshyödyt suuret.
– Kaura kasvaa koko Suomessa ja on älyttömän ilmastoviisas kasvi. Se selviää kosteammassa ja kuumemmassa sekä käyttää hyvin ravinteet maaperästä.
Kinnari sanoo, että kaura on käytännössä lähiraaka-aine kaikille suomalaisille.
– Kauralla on yli 70 prosenttia kevyempi hiilijalanjälki kuin riisillä. Riisi tuodaan toiselta puolelta maailmaa, eurot jäävät ulkomaisille yhtiöille, eikä riisin tuotannon ihmisoikeuskysymyksiä voi taata.
Kinnari mainitsee, että suomalainen kaura liittyy olennaisesti myös Suomen huoltovarmuuteen.
– Jos Itämerellä tulee konflikti tai jos Kiina päättää, että Suomi Nato-maana on huono kauppakumppani, meille ei tule ainuttakaan riisinjyvää.
– Pelkästään näiden asioiden takia kauran pitäisi kuulua jokapäiväiseen ruokapöytään, ja meidän jokaisen tulisi opetella sen käyttö.
Kinnari painottaa, että kaura on myös todistetusti terveellistä: se alentaa kolesterolia, parantaa suoliston terveyttä ja tasaa verensokeria.
Kinnari kertoo, että kauran tuominen suomalaisten jokapäiväiseksi ruoaksi on ollut hänen missionsa monta vuotta.
– Siihen ei riitä pelkkä markkinointi. Siksi Menestysresepti-kilpailun tarjoama mieletön mediahuomio on todella tärkeää.
– Suomalaiset ovat opetelleet juomaan kauramaitoa ja syömään kauraleipää. Nyt pitäisi opetella kauran käyttö ruokatuotteena.
Alkutuotannolle arvoa
Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan jäsen Terhi Kinnari sanoo, että yleisesti suomalaisen maatalouden kannattavuus on huono.
– On tiloja, jotka pärjäävät hyvin, mutta isossa kuvassa maatalous on edelleen todella, todella huonoissa kannattavuuskantimissa.
Kinnari haluaakin haastaa koko elintarviketeollisuuden huomioimaan alkutuotannon.
– Koko yrityskentän pitäisi huomioida alkutuotannon arvo, että oltaisiin valmiita maksamaan kotimaisesta tuotteesta.
– Kaiken ratkaisee se, paljonko alkutuottaja saa laadukkaasta, suomalaisesta elintarvikkeesta. Näitä arvovalintoja jokainen kuluttajakin tekee joka päivä. Meidän pitää pystyä vaikuttamaan noihin arvovalintoihin.
Kinnarin mukaan kansallisesta turvallisuudesta huolehtimiseen kuuluu myös maatilojen elinkelpoisuudesta huolehtiminen niin, että maatalousyrittäjä pärjäisi taloudellisesti.
– Se on ainoa asia, millä suomalainen maatalous tulee olemaan paremmin voiva ja kannattavampi.
Tulevaisuudessa Kinnarin tila aikoo jatkaa kauran ja kauratuotteiden kehittämisen parissa.
– Korkeamman jalostusasteen tuote eli valmisruokasarja on meille valtavan iso loikka. Nyt satsataan paljon tuotekehitykseen ja markkinointiin, viestintään sekä erittäin laadukkaaseen yhteistyöhön.
Kinnari sanoo, että Menestysresepti-kilpailun voiton myötä Kinnarin tila on yhä lähempänä suurinta missiotaan, sitä, että jokainen suomalainen löytäisi ruokakauran käytön omassa arjessaan.
– Nyt ollaan sen äärellä. Seuraava unelmamme on saada ruokakaura vientituotteeksi maailmalle.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Kaisu Puranen