YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
1.11.2024 klo 07:24
Uutinen

Influenssakausi tulee taas – ”Pieni kustannus voi koitua satojen eurojen säästöksi”

Yritys voi tarjota työntekijöilleen influenssarokotuksia.

Tulevan influenssakauden tarkkaa alkamista on vaikea arvioida. Näin totesi HUSin apulaisylilääkäri ja infektiosairauksien dosentti Eeva Ruotsalainen MTV Uutisille aiemmin lokakuussa. Kahden viime kauden alku aikaistui siten, että epidemiat käynnistyivät jo marraskuussa huipun sijoittuessa joulu-tammikuulle. 

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puolestaan kertoi hiljattain Talouselämä-lehdelle, että ihmisten välisten kontaktien vähennyttyä korona-aikana väestön immuniteetti influenssaa vastaan laski.

– Influenssat ovat sen vuoksi levinneet nopeammin, Nohynek sanoi Talouselämälle.

Monet työnantajat tarjoavatkin työntekijöilleen influenssarokotuksia. Jos influenssarokotus ei sisälly työterveyshuoltoon, niin työnantaja voi erikseen kustantaa rokotteen työntekijöilleen.

– Parhaimmillaan rokotteella voidaan välttää päivien sairauspoissaolot. Tällöin pieni kustannus voi koitua satojen eurojen säästöksi, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto on laskenut, että yhden sairauspäivän hinta työpaikalla on Suomessa keskimäärin 370 euroa. Mitä vanhemmasta työntekijästä on kysymys, sitä suurempi riski on sille, että hengitystieinfektio voi pitkittyä ja aiheuttaa vakaviakin jälkitauteja kuten esimerkiksi keuhkokuumetta. Suomessa on tällä hetkellä noin 1,4 miljoonaa yli 50-vuotiasta työntekijää.

Hengitystieinfektiokausi alkamassa

  • Influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan tehokkain suoja on influenssarokote. Vasta-ainesuojan kehittyminen vie pari viikkoa, joten rokote kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkamista. Rokotteen voi ottaa myös influenssakauden aikana.
  • Hengitystieinfektioihin (esimerkiksi koronaan, influenssaan, RSV:hen ja pneumokokkitauteihin) sairastuvilla on usein oireina kuumetta, yskää, nuhaa, kurkkukipua, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyjä, väsymystä, ja infektioista voi seurata joskus myös jälkitauteja. Myös yrityksille hengitystieinfektiot saattavat aiheuttaa taloudellisia menetyksiä sairauspoissaolojen, menetetyn työajan ja työkyvyn alentumisen muodossa.
  • Hengitystieinfektioihin sairastumista voi ennaltaehkäistä muun muassa hyvällä käsihygienialla. Ilmateitse leviäviä viruksia on hankalampi hallita.
  • Useiden hengitystieinfektioiden ehkäisyyn on myös olemassa rokote. Kuten influenssarokotteita, muitakin hengitysinfektiorokotteita voidaan antaa työterveyshuollon kautta, jos työnantaja on tästä sopinut työterveyshuollon kanssa. Työnantajan kannattaa neuvotella työterveyshuollon kanssa erikseen suojan laajuudesta.
  • Työterveydenhuollon palvelut kattavat lakisääteisen, ennaltaehkäisevän työterveyshuollon, mutta kaikissa yrityksen ja palveluntarjoajan sopimuksissa ei välttämättä ole sovittu rokotteiden tarjoamisesta työntekijöille.
  • Työikäisissä on myös paljon työntekijöitä, jotka kuuluvat riskiryhmiin jonkin perussairautensa vuoksi. Riskiryhmiin kuuluvat saavat influenssarokotteen rokotusohjelman kautta. THL:n lista riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä löytyy täältä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus