Kyberhyökkäys maksoi yritykselle 250 000 euroa. Osa rahoista saatiin takaisin vakuutuksesta. Kuva: Getty Images
14.6.2022 klo 11:59
Uutinen

Informaatiovaikuttaminen koskee meitä kaikkia – Katso Traficomin video ja lue vinkit suojautumiseen verkossa

Informaatiovaikuttamisen keinot ovat laajasti käytössä ja niitä on välillä jopa vaikea huomata. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tuottanut kansalaisten ja organisaatioiden avuksi puolituntisen videon, joka antaa käytännön ohjeita ja vinkkejä informaatiovaikuttamiseen varautumiseen ja vastaamiseen.

Videolla kerrotaan, miten voit huolehtia tietoturvallisuudestasi ja yksityisyydestäsi verkossa ja somessa, miten tunnistat informaatiovaikuttamista ja miten arvioit verkossa lähteiden ja sisältöjen luotettavuutta.

Informaatiovaikuttaminen on yksilöä tai organisaatioita suurempi asia, eikä siltä välttämättä säästy, vaikka ei käyttäisi sosiaalisen median palveluita.

Koko yhteiskunnan kestokyky muodostuu kokonaisuudesta. Mitä enemmän ihmiset luottavat toisiinsa, demokratiaan ja oikeusvaltioon sekä mediaan ja viranomaisiin, sitä vahvempi yhteiskuntamme on. Yhteiskunta toimii paremmin, kun ihmiset kokevat siihen osallisuutta ja yhteiskunnan eri toimijat toimivat avoimesti. Mitä paremmin pystymme käsittelemään yhteiskunnan ongelmia avoimesti ja kriittisesti, sitä vapaammin voimme Suomessa olla.

Informaatioympäristö on kuitenkin täynnä hälyä ja ärsykkeitä. Huomiosta kilpailevat erilaiset toimijat ja vahvoja tunteita herättävät tarinat. On hyvä pysähtyä miettimään, mihin erilaiset viestijät pyrkivät.

Valeuutiset ja disinformaatio ovat yksi informaatiovaikuttamisen muoto. Tavoitteena voi olla esimerkiksi poliitikkojen, toimittajien, taiteilijoiden ja tutkijoiden painostaminen, häirintä ja hiljentäminen. Tiedon käyttötapoja on monia. Esimerkiksi paikkaansapitävääkin tietoa voidaan käyttää tarkoistuhakuisesti, irrottaa faktat asiayhteydestä ja vääristellä mittasuhteita.

Kansalaisia voidaan saada tekemään itsensä kannalta huonoja päätöksiä ja toimimaan omaa etuaan vastaan – tiedostamattaan.

Videon loppupuolella Traficom jakaa ohjeistusta myös häirinnän käsittelyyn somessa ja verkossa.

Vinkit suojautumiseen verkossa

1. Pidä käyttämiesi laitteiden ja sovellusten päivityksen ajan tasalla.

2. Suojaa tietoliikenneyhteytesi ja laitteesi.

3. Huolehdi virusten ja muiden haittaohjelmien torjunnasta.

4. Ota käyttöön vahva tunnistautuminen kaikissa palveluissa, joissa se on mahdollista.

5. Älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa. Luo jokaiseen oma salasana.

6. Ole varovainen avatessasi tuntemattomia sivustoja.

7. Älä klikkaile tuntemattomia linkkejä tai avaa ja lataa tiedostoja, joiden alkuperästä et ole varma.

8. Älä anna tuntemattomille tahoille tai sivustoille omia tietojasi. Tämä koskee kaikkea sähköpostiosoitteestasi pankkitietoihin.

– Viranomaiset ja esimerkiksi pankit eivät pyydä tietojasi sähköpostilla. Jos saat odottamattomatn yhteydenotot, jossa pyydetään tietojasi, ota itse suoraan palveluntarjoajan asiakaspalveluun.

9. Älä kytke laitettasi tuntemattomiin verkkoihin ilman suojausta.

Toimitus
Toimitus